2 år med kvantportföljen

Första juni är det två år sedan jag drog igång min kvantportfölj. Två år är ingen lång tid i börsvärlden, men för mig som bara hållit på med aktier sedan 2016 är det ändå en ganska lång tid i min börskarriär. Jag tänkte då det kunde vara på sin plats att kika och reflektera hur det gått sedan portföljen kickades igång. Denna portföljen är alltså starkt inspirerad av Börslabbet och består alltså av fyra olika delar, trendande utdelning, trendande värde, trendande kvalitet samt sammansatt momentum. Portföljen är alltså helt systematisk dvs. inga egna beslut tas utan jag handlar på ett på förhand bestämda kriterier inom de olika strategierna.

Sedan starten 1:a juni 2019 har portföljen alltså avkastat 76,53% vilket får ses som en helt suverän avkastning på knappa två år. Börsen i sig har också gått starkt, index ligger under samma period 55,76%.

Som vi ser fick portföljen ingen lysande start år 2019. 2019 var generellt ett rätt dåligt år för strategier som innefattar momentum, vilka alla delar av kvantportföljen gör, vilket förklarar det lite sämre resultatet. Under 2020 fick dock momentum ett rejält upplyft och kom både ikapp och förbi index. Även trendande kvalitet dvs. mer tillväxtbolag gick som tåget under 2020 vilket bidrog ordentligt till avkastningen. Några bolag som nästan varit med från start, eller åtminstone till och från är Evolution Gaming och Sinch. Dessa två var stora bidragsgivare till avkastningen under 2020. 2021 har börjat helt okej, även om portföljen för närvarande ligger några procentenheter under OMXS30GI som gått som tåget i år.

Det är i tider som 2019 man verkligen sätts på prov som systematisk investerare. Hela idén med att investera systematiskt är att undvika misstag av känslor, och när då portföljen går dåligt är det lätt att antingen ge upp, eller avvika från grundstrategin. Detta har jag hittills lyckats hålla mig ifrån. Jag har försökt blivit okej med tanken att för att kunna slå index så måste man få avvika från index. Oftast till det bättre, men ibland också till det sämre. Över tid blir det förhoppningsvis fler rätt än fel.

Jag har inte viktat min kvantportfölj särskilt tungt i den totala delen av min portfölj, detta då jag ville testa den i lite mindre skala först. Jag kommer nog skala upp portföljen något framöver, men jag känner inte att jag vill att den ska ta upp lika stor del som mina fonder, investmentbolag eller min trendande tillväxt. Detta helt enkelt då bolagen som dyker upp i denna portfölj ibland kan vara lite av, tja, varierad kvalitet. Portföljen i stort har ju dock historiskt presterat väldigt bra, omkring 25% om året vilket såklart är fantastiskt bra och anledningen till att jag kör den. Jag har helt enkelt något mer conviction i mina övriga portföljer, men samtidigt tycker jag kvantportföljen är spännande och kul att ha och kör därav vidare med den. Att den samtidigt presterat väldigt bra är ju såklart också en anledning.

Första juni är det dags att ombalansera portföljen igen, men denna gång är det alltså enbart sammansatt momentum som kommer bytas ut. Övriga strategier står still fram till 1 mars 2022, då resterande strategier ombalanseras årligen.

Lämna en kommentar

 

Exit mobile version