3 tips till överavkastning

Det finns många sätt till att lyckas på börsen. Bara genom att månadsspara i indexfonder har du kommit långt. Det finns dock flera olika små tips och trix du kan använda dig av för att din avkastning ska bli ännu bättre, och kanske till och med bättre än index!

Köp investmentbolag till hög rabatt

Investmentbolag är en riktigt bra grej. Det ett investmentbolag gör är att de investerar i andra aktiebolag, själva investmentbolaget verksamhet är alltså att köpa och sälja aktier. Dessa investmentbolag har ofta ägare med kött och blod dvs. de har mycket av sina egna pengar investerade i bolaget. Detta är ett gott tecken på att de har incitament till att göra ett riktigt bra jobb. Historisk har investmentbolag spöat vanliga svenska storbolagsindexet OMXS30 eller Avanza Zero, som den kändaste fonden som följer indexet heter.

Genom att spana in hemsidan www.ibindex.se kan du se när investmentbolagen handlas till premie eller rabatt. Där kan du också se snittet på hur investmentbolagen brukar värderas. Om ett investmentbolag senaste 5 åren handlats till 10% rabatt i snitt och bolaget nu handlas till 20% rabatt, har du ett riktigt bra läge att köpa på dig mer aktier. Investmentbolagen har nämligen en tendens att pendla tillbaka mot sin snittvärdering.

Köp dippen!

En annan grej du kan göra är helt enkelt att hålla utkik på hur börsen går. Ju sämre börsen har gått desto högre är ofta uppsidan på längre sikt. Självklart är det svårt/omöjligt att tajma marknaden helt, och det är inget jag förespråkar. Att månadsspara är det bästa. Det man dock kan göra är att när börsen sjunkit rejält, är helt enkelt försöka spara ännu mera, så mycket man bara orkar. Om man är långsiktig blir det sällan dåliga köp när man köper när börsen sjunkit 10, 20, 30 eller 40%. Att köpa dippen som man brukar säga helt enkelt!

Ett enkelt sätt att se hur börsen ligger till är att kolla på RSI, relative strength index. I exemplet nedan har jag satt RSI 14 på ett veckochart. Ofta brukar man säga att under 30 så är marknaden översåld. Det finns något mer komplicerade ”regler” när det kommer till RSI och aktier, som att aktien måste vara i bull trend för att köpläge ska råda. Som långsiktig amatörinvesterare tycker jag dock inte man behöver göra det så krångligt. Köper man lite extra indexfonder eller liknande när breda börsen dippat blir det ofta bra på sikt.

En annan parameter som kan vara kul att spana in är Fear and Greed Index. Det är en siffra som baseras på ett antal olika parametrar. Beroende på sentimentet på marknaden kan den gå mellan Extreme Fear, Fear, Neutral, Greed eller Extreme Greed. Warren Buffet har ett känt citat som lyder ”Be fearful when others are greedy and be greedy when others are fearful.” Alltså, att köpa när det är Extreme Fear på marknaden är ett bra råd enligt Warren Buffett.

Aktiearbitrage 

Man brukar säga att det inte finns några gratisluncher, men det finns det faktiskt! Låt oss säga att du äger 100 B-aktier i Investor. Vi säger att dessa just nu kostar 100 kr styck. A-aktien däremot kostar endast 99 kr per aktie. Du kan då sälja dina B-aktier och för samma peng köpa 101 aktier, istället för 100 aktier. Detta utan att betala en krona till! (Du får faktiskt 1 krona över i exemplet!)

Dessa “felprissättningar” eller vad man ska kalla det sker relativt ofta och i diverse olika bolag. Handelsbanken och Investor är två bolag där man regelbundet brukar kunna göra aktiearbitrage som det så vackert heter. Detta betyder alltså att man byter från exempelvis A-aktien till B-aktien. Såklart får man ta hänsyn till courtage/avgifter när man gör dessa affärer så att det faktiskt lönar sig.

Jag har tidigare gjort ett liknande inlägg som mer inriktar sig på olika strategier om hur man kan slå index. Detta inlägg kan du läsa här.

Lämna en kommentar