4%-regeln har blivit en 5%-regel?

För några dagar sen gjorde Pengabingen mig uppmärksam på att grundaren av 4%-regeln, faktiskt ändrat regeln till en 5%-regel. Ni kan läsa artikeln här.

Jag gissar att de flesta läsare här är familjära med 4%-regeln, men om du mot förmodan inte har koll på den ska jag beskriva den kortfattat. Regeln är alltså ett mått på hur stort ditt kapital måste vara för att kunna leva på det resten av livet, utan att det tar slut. Att när dina utgifter täcks av 4% av ditt totala investerade kapital, är du ekonomiskt fri. Dvs. du kan sälja av 4% av ditt kapital första året, och sedan kommande år höja uttaget i takt med inflationen i resten av ditt liv (eller i alla fall 30 år). Detta baseras på Trinity-studien.

Nu har alltså grundaren ändrat sin gamla regel från 4% till 5% uttag. Detta då han framförallt räknar med en låg inflation kommande år. En viktig grej som Bill Bengen, grundaren, belyser, är att denna regel inte är att betrakta som en stenhård regel. Det är massa parametrar man inte kan ta hänsyn till i en sådan studie, t.ex. tar man ut den bestämda summan oavsett hur börsen går. Denna “regel” bör därmed istället ses som ett mjukt riktmärke. 

Genom att t.ex. ta ut 4% av kapitalet varje år men anpassa sina uttag varje år efter börsklimat och sätta ett “tak” på maximal förändring av uttaget från år 1, kan man få portföljen att räcka bra mycket längre, än vad som visas i studien. Detta kan du läsa mer om i Miljonär innan 30:s bok “Den enkla vägen till ekonomisk frihet”.

Om ni är sugna på att läsa mer angående denna 4/5% regel kan jag rekommendera bloggaren The Poor Swiss egna studie på detta. Där kan ni se hur olika andelar av aktier och obligationer fungerat historiskt och under olika långa tidshorisonter. Kortfattat kan man säga att en hög andel aktier är den bästa vägen för att minst risk att urholka kapitalet. Med 100% andel aktier är dock även risken högst att urholka kapitalet snabbast om man lyckas pricka in absolut värst tänkbara scenario. Detta tycker jag dock lätt kan undvikas genom t.ex. Miljonär innan 30 uttagsstrategi.

The Poor Swiss har även en fiffig FIRE-kalkylator där du kan knappra in dina egna siffror. Detta kan vara rätt skojigt att testa och se hur stor “success rate” (procents chans att pengarna inte tar slut under en viss tidsperiod) man har i olika scenarier. Det kan också vara bra för att bilda sig en egen uppfattning om vilket uttag som känns rimligt för en själv.

Jag själv räknar på ett uttag på 5-6% för att känna mig fri. Detta skulle för mig med utgifter på ca 13.000:- i månaden = 156.000:-/år, betyda att jag behöver ett kapital på ca 2,8-3 miljoner för att bli “fri”. Detta skulle vissa nog tycka är absurt lite pengar att leva på resten av livet. Låt mig dock förklara hur jag menar. Jag tror att jag aldrig kommer sluta jobba helt. Detta då jag tycker mitt jobb är fruktansvärt roligt. Jag skulle dock vilja jobba lite mindre, och kanske i egen regi.

Låt oss då säga att jag kommer jobba som absolut minst i 3 månader varje år och därmed få in ca 75.000:-. Detta skulle då innebära att mitt uttag från portföljen inte skulle bli 156.000:- årligen utan 81.000:- årligen. Vilket i sig innebär ett procentuttag på 2,7% med en portfölj på 3 miljoner. Därmed lämnas det marginal för portföljen att växa sig större och större. Kanske för att ev. ta höjd för större utgifter och säkerhetsmarginal i framtiden, då barn etc. kan göra livet betydligt dyrare. Jag räknar dock också kallt med att mina strategier som små/tillväxtbolag och investmentbolag kommer fortsätta gå bättre än index, vilket gör min säkerhetsmarginal ännu större.

Jag har alltså inte siktet inställt på regelrätt FIRE, men väl längtar jag till att min portfölj ska närma sig tre miljonär för att man ska kunna känna tryggheten att man kan satsa på de projekt/jobb man själv vill ta, utan att känna press på att man måste ta de tråkiga jobben för att tjäna pengar.

Siktar ni på FIRE? Vilken uttagsprocent planerar ni efter?

Lämna en kommentar