7 vanor för framgång

För en tid sen läste jag boken ”7 Habits of Highly Effective People” av Stephen Covey. Jag tycker bokens innehåll och principer är väldigt bra och intressanta, däremot tyckte jag boken i sig var lite väl seg och långrandig. Oftast när jag läst böcker brukar jag sammanfatta dessa, för egen skull, då mitt minne är väldigt bra men kort. Att läsa om alla böcker man redan läst känns inte så optimalt, utan därför använder jag sammanfattningen som ett sätt att minnas det viktigaste från boken.

Boken handlar som sagt om sju olika principer, som man i tur och ordning bör bemästra. Dessa vanor handlar om livet i stort, men många av vanorna kan man dra paralleller till börsens värld också. De sju vanorna från boken är:

1. Var proaktiv
Man bör sträva efter att vara proaktiv. Motsatsen, att vara reaktiv, menas med att man gnäller över saker som är utanför ens kontroll. De reaktiva klagar på omständigheterna, istället för att faktiskt fokusera på det de kan göra något åt, det de har kontroll över. Proaktiva människor vet istället att det är deras beslut och vad de gör påverkar som deras liv. Inte deras förutsättningar. Du kan inte alltid påverka vad som händer dig, men du kan alltid bestämma hur du reagerar på det som händer dig. Det är du som är din egen Gud över ditt liv, det är du som kan påverka ditt liv i störst utsträckning, ingen annan.

Detta kan man även koppla till börsen. Två personer köper ett bolag 2017, låt oss säga Fingerprint. Fingerprint går kommande åren ner nästan 80%. Den ena blir förbannad på börsen, tycker att börsen är ett casino, vägrar sälja med förlust och investerar inte senare mer på börsen efter detta misslyckande. Den andra personen å andra sidan funderar på vad han gjorde för fel i sin analys. Följde han bara med flocken och hajpen? Han utvärderar sitt köpbeslut och kommer fram till att han i fortsättningen mestadels ska köpa indexfonder, samtidigt som han ägnar en lite del av sitt kapital för att öva på sin handel med aktier. Han ska framöver bara köpa stabila bolag som ökar sin vinst över en längre period, samt har en rimligare värdering och inte jaga de snabba pengarna.

2. Börja med slutet i sikte
Denna vana handlar om att fundera över vart man vill. Om du inte reflekterar och funderar över vart du vill vara om 5, 10 eller 30 år kommer du en dag plötsligt bara vara där. Då är det väldigt tråkigt om du lagt 30 år på att uppfylla någon annans dröm än din egen. Ett mäktigt verktyg till detta är att fundera på sin egen död. Hur vill du bli ihågkommen? Vad vill du vara ihågkommen för? Istället för att fråga sig vad livet har att erbjuda, fråga vad du kan erbjuda livet? 

Det du bestämmer dig för behöver inte alltid vara absolut sanning. Ibland siktar du på att ta dig från punkt A till punkt B. Men när du är halvvägs till punkt B inser du att det är till punkt C du vill. Detta är helt okej, det viktiga är att du funderar över detta och inte lever ditt liv efter yttre faktorer eller andra människors önskningar. Lev ditt liv, inte någon annans.

3. Gör det viktigaste först
Vana nummer tre kan sammanfattas med att jobba emot din vision som du skapat i vana 2. Att skapa dagliga rutiner för att nå dina mål och att fokusera på det viktigaste just nu. Detta kan t.ex. handla om att lägga mindre tid på sociala medier, slösurfande eller TV-tittande och istället lägga sin tid på viktigare saker som sina nära och kära, fysisk aktivitet och bra kost.

Ett sätt för att fokusera mer på vad som är viktigt är att göra en matris, med fyra olika rubriker; viktigt, inte viktigt, brådskande och inte brådskande. På detta vis kan du enkelt få överblick över dina aktiviteter och se till att fokusera på vad som faktiskt betyder något. Man vill alltså minimera aktiviteterna i quad 4, och se till att aktiviteterna i quad 2 faktiskt blir av.

4. Tänk win-win
Medan vana 1-3 handlar om att bli oberoende, handlar vana 4-6 om att bli ömsesidigt beroende. Att inte tänka vad jag kan åstadkomma, utan vad vi, familjen, vännerna, kollegorna eller kunden kan åstadkomma. Teamwork!

Det finns sex olika mentaliteter du kan ha i jobb eller privata relationer. Du kan tänka lose-win eller win-lose. Någon måste förlora för att den andra ska kunna vinna. Lose-lose där resultatet inte gynnar någon. Win som egentligen mest bara är själviskt, det gynnar bara dig. Win-win där det helt enkelt gynnar båda parter, det handlar inte om mitt eller ditt sätt, utan ett bättre sätt. Till sist har vi win-win or no deal, om ni inte kommer fram till något som gynnar båda, då blir det helt enkelt ingen deal. Oftast är det de två sistnämnda alternativen man ska sträva efter.

5. Försök först att förstå, sen att bli förstådd
Denna är ganska logisk, men oftast är det lätt att förbise denna. De flesta av oss lyssnar inte med avsikt för att förstå, utan vi lyssnar med avsikten för att svara. Alltså, innan vi ens har lyssnat färdigt, funderar man på vad man ska svara. Innan man förstått hur den man pratar med känner. Att lyssna med avsikten att förstå kallas empatisk lyssnande, och är den högsta nivån av lyssnande. Vi är ofta benägna att avbryta och komma med goda råd, innan vi ens på djupet förstått vad problemet är. 

Genom att istället försöka lyssna på riktigt, och låta den som pratar faktiskt fråga om råd, innan man berättar om sina erfarenheter och delar med sig av sina tips, kan man oftare förstå på djupet.

6. Skapa synergier
Att skapa synergier handlar om att ensam är stark, men flera tillsammans är ännu starkare. Ensamma är din njure, ditt hjärta och din hjärna fantastiska, men tillsammans bildar de något ännu större. Likadant fungerar relationer. Ensam kan du uträtta bra saker, men genom att ta hjälp av dina kollegor, vänner och familjs kompetens kan ni skapa något enastående. Synergier kan beskrivas som att helheten blir större än summan av de olika delarna.

7. Vässa sågen
Den sista vanan handlar om att fortsätta utveckla dig själv. Ett exempel är en man som sågar ner ett träd. En man som står bredvid säger, varför vässar du inte sågen? Mannen som sågar svarar att han inte har tid att vässa sågen, han måste såga ner trädet. Den andra mannen svarar, om du lägger en timme på att vässa sågen, så kommer du såga ner trädet på tre timmar istället för sex timmar. Du har inte tid att inte vässa sågen. Denna anekdot kopplar jag som börsnörd lätt till folk som säger att de inte har råd att spara (om ens en hundralapp i månaden). När jag visar hur mycket pengar de går miste om på lång sikt, t.ex. 50 år, så förstår jag inte hur de har råd att inte spara.

Du bör alltså alltid vässa dina egna egenskaper, dessa kan delas in fyra olika kategorier som alla hör in i kvadrat 2 från vana 3. Dessa är din fysiska, spirituella, sociala och intellektuella hälsa. Alltså, träna, ät bra kost och få ordentligt med sömn och vila. Meditera och reflektera över dina värderingar. Måna, ta hand om och utveckla dina relationer. Skriv, läs, fortsätt lära dig nya saker och utforska nya områden. Detta samtidigt som man fortsätter försöka bemästra och utveckla de sex andra vanorna.

Vill ni läsa dyka djupare in i bokens innehåll kan ni antingen kika in denna Youtubevideo som sammanfattar boken lite djupare än denna text, eller så kan ni beställa den på Bokus/Adlibris.

Lämna en kommentar

 

Exit mobile version