Alla är inte ekonomiska

Det är lätt att tro att alla är lika ekonomiska som i vår lilla finanstwitter-bubbla. Därför blir jag ibland lite smått chockad när jag blir påmind om verkligheten faktiskt inte ser ut så.

Jag tror många av er också har olika exempel på människor i er närhet som inte är så ekonomiska. Vissa kanske köper 1-2 plastkassar för 7 kr st varje gång de är och handlar. Andra kanske sätter sprätt på hela lönen det första de gör. Här kommer ett annat exempel från min närhet!

För ett gäng år sedan tog jag examen från högskolan. De första åren i arbetslivet frilansande jag och sedan startade jag en egen firma som jag fakturerade ifrån. Precis i början använde jag faktureringstjänster som t.ex. Cool Company eller Frilansfinans som tar 6% av det du fakturerar i avgift. Fördelen är att du slipper starta firma, oroa dig för deklaration, bokföring etc. Jättebra affärsidé och jättebra ifall man bara fakturerar någon enstaka gång.

Häromdagen snackade jag med en gammal kompis från klassen. Han har frilansat sedan vi gick i skolan vilket alltså är i många år. Till min förskräckelse fick jag höra att han fortfarande använder sig av dessa faktureringstjänster. Detta då han inte orkar starta företag och hålla på med bokföring etc, även om man lätt kan anlita en redovisningskonsult som sköter allt för några tusenlappar om året. Denna “lathet” kostar han fruktansvärt mycket. Hur mycket? Låt oss ta reda på det!

Låt oss säga att min kompis fakturerar 60.000:- i månaden. I verkligheten är det nog ett högre belopp han fakturerar men låt oss ta detta som exempel. Detta ger en lön på ca 30.000:- netto i månaden. Av detta betalar han alltså 3600:- i avgift i månaden till bolaget som fakturerar åt han. Detta har han alltså gjort varje månad i över 5 år. Det kostar han alltså 43.200:- varje år för denna tjänst. På fem år har alltså detta kostat han 216.000:-. Det är helt GALET.

Om min kompis istället hade månadssparat dessa 3600 kr i 20 år med 10% avkastning om året hade kapitalet då varit värt 2,6 miljoner.

Jag förstår att det kan vara krångligt, jobbigt och läskigt att starta företag. Men att välja på att lägga en helg på att sätta sig in i starta företag, eller betala 43.200:- årligen. Ja, jag vet i alla fall vad jag hade valt…

Lämna en kommentar