AMF Aktiefond Småbolag

Inlägget innehåller affiliatelänkar.

Dags för nästa fondinnehav att hamna under luppen! Denna gång tänkte jag gå igenom den så populära småbolagsfonden AMF Aktiefond Småbolag.

Denna fond fick jag upp ögonen för efter att Petrusko gjorde ett inlägg om fonden. Tidigare var min favorit i sektorn Didner & Gerges Småbolagsfond, men efter ett par år av sämre prestation letade jag runt efter en ny småbolagsfond. Svaret blev AMF Aktiefond Småbolag!

Denna fonden förvaltas av Angelica Hansson, som skött fonden ända sedan 2006. Fondens beskrivs enligt följande: “Fonden investerar i mindre och medelstora börsnoterade företag. Placeringarna sker huvudsakligen i svenska aktier men upp till 25 procent kan även investeras på övriga nordiska börser. Fonden är inte branschinriktad utan strävar efter att balansera placeringarna mellan olika typer av företag för att få en god riskspridning. Vi förvaltar fonden aktivt och vår målsättning är att avkastningen ska bli högre än index.”

Angelica Hansson förvaltar fonden till den låga avgiften av 0,45%, vilket måste anses som väldigt billigt för en aktiv småbolagsfond. Hon har dessutom gjort det mycket bra. Hon har spöat tidigare nämnda Didner & Gerges Småbolagsfond, men även PLUS Småbolag Index och PLUS Microbolag Index. Detta både på 1, 3 och 5 års horisont. De största innehaven just nu är Sinch, Sweco, Beijer Ref, NIBE och Indutrade.

Jag gillar verkligen småbolagsfonder, till den enkla anledningen till att historiskt presterat mycket bättre än ett storbolagsindex som t.ex. Avanza Zero följer. På 10 års sikt har Avanza Zero en CAGR/årlig tillväxt på 9,1% medan AMF Aktiefond Småbolag har en CAGR på 17,49%. Siffrorna talar sitt tydliga språk. Småbolag har ofta högre tillväxt än stora bolag vilket leder till denna överavkastning. Detta kan ses som en orättvis jämförelse med tanke på att Avanza Zero är en passiv indexfond och detta är en aktivt förvaltad småbolagsfond, men jag tycker det spelar mindre roll. Det enda som faktiskt spelar roll för mig är avkastning i absoluta tal, därav gillar jag denna fonden mycket mer än exempelvis Avanza Zero.

En nackdel med denna fond kan vara att den är aktivt förvaltad, och man inte riktigt vet om/när förvaltaren tappar sin edge. Dock är denna småbolagsfond relativt bred, och därav spelar förvaltarens val något mindre roll. Billig avgift och chans till bättre avkastning än en småbolagsindexfond då förvaltaren kan välja ut skräpbolagen talar för denna fonden.

Det finns också andra alternativ om man vill ha en aktivt förvaltad småbolagsfond. SEB Sverigefond Småbolag Chans/Risk är en fond som presterat extremt bra och faktiskt överavkastat AMFs fond senaste 3 och 5 åren, dock ej på 1 års sikt. SEBs fond har dock en högre avgift på 1,62%. De senaste 3 och 5 åren kan man gott säga att fonden varit värd sin avgift. Jag följer denna och andra fonder noga men just nu ligger mina slantar tillägnade småbolag i AMF Aktiefond Småbolag.

 • Produktens avgift: 0, 45%
 • Fondförmögenhet: 11,3 miljarder kronor
 • Minsta köp man kan göra hos Avanza: 50 kronor
 • Antal ägare hos Avanza: 20 169 st

11 svar på ”AMF Aktiefond Småbolag”

 1. En favorit hos mig! Har den både i tjänstepension, PPM samt fondspar.

  Frågan jag undrar över är varför den aktiva fonden kan ha så låg avgift medans andra ligger tre-fyra gånger högre? :/

  Svara
 2. I denna fond samt spiltan investmentbolag har jag lagt alla mina besparingar de senaste fem åren och har då mer än dubblat mitt kapital under tiden = aktiv förvaltning i små och stora bolag till en mycket liten kostnad.

  Svara
   • Jag har för närvarande endast AMF småbolag men är osäker på om det kanske är för dålig riskspridning och funderar på att köra 50/50 på allt mitt månadssparande på AMF småbolag och Splitan investmentbolag, är det en bra eller dålig idé dvs. har jag tillräcklig riskspridning i dagsläget genom AMF småbolag eller bör jag komplettera med te.x. Splitan investmentbolag och sedan har jag uppnått en fullgod riskspridning eller bör jag kanske ta in ytterligare fonder?

    Jag eftersträvar ett enkelt och bekymmersfritt långsiktigt sparande där jag avsätter ungefär samma summa vid samma tidpunkt varje månad oavsett hur föregående månad har gått därav valet av fonder trots en liten avgift. Sedan när det gäller mitt intresse för småbolag och investmentbolag så är det för att de historiskt sett har presterat bättre än index vad jag har kunnat läsa mig till.

    Svara
    • Jag tycker det låter som en bra plan. För lite mer global exponering skulle du kunna addera Avanza Global eller liknande också! 🙂

     Svara
 3. Jag har Spiltans investmentbolag fond, SEBs Hållbara indexnära. Efter detta lästa inlägg blir det att byta från PLUS småbolag Sverige Index till AMFs. tack för bra sida

  Svara
 4. hej’ ramlad in på Er sida jag undrar vad är ”smålännigen” en tidning. eller vilka är ni . för övrigt väldigt bra läsning.
  mvh Christer h

  Svara
  • Hej Christer!

   Jag är bara en helt vanlig kille som är intresserad av börsen och sparande. Det finns en tidning som heter Smålänningen men den har jag ingen koppling till.

   Svara

Lämna en kommentar

 

Exit mobile version