Årskrönika 2019

Året 2019 är nu (nästan) över, och året går till historien med sina 27% (OMXS30) som ett av de bästa börsåren på länge, närmare bestämt sen 2009 då börsen kämpade sig upp hela 44%. Året började dock i skräck och rädsla efter en rejäl nedgång hösten 2018, och årets uppgång blir ju lite dopad med tanke på den stora nedgången under hösten. Man gick in i 2019 med rädsla för recession och att björnen skulle vakna. Marknaden ville dock annorlunda. Börsen bottnade nångång runt julafton och Kalle Anka, och snart därefter började börsen gasa uppåt igen. Många sa att det bara började med en kort rekyl upp innan vändningen neråt skulle komma igen. Rekylen bara fortsatte och fortsatte och allas känslor och förhoppningar som legat i moll vände snart till dur då solskenet fortsatte sprudla på börsen. 

Begreppet “Sell in May and stay away” hade fungerat bra även detta år på börsen. Börsen var uppe och nosade på ATH sista april, men sedan tog även börsen lite välförtjänt semester och det dröjde till mitten på oktober innan börsen var tillbaka till samma nivåer, och den 21:a oktober 2019 sprängde OMXS30 sitt gamla ATH från 2015. Detta trots ständig oro om handelsavtalet mellan Kina och USA samt Trumps eviga Twittrande.

Några spännande händelser att ta med sig från året:

Om jag ska reflektera något om mitt egna börsår lite kort, så gick det väl okej, varken bra eller dåligt. Min avkastning blev i princip som index, vilket jag såklart är missnöjd med då jag har som mål att avkasta 5%-enheter bättre än index. Samtidigt är jag fortfarande nybörjare, och gjort en del misstag under året. Det största var att jag trodde att jag kunde tajma marknaden, vilket gjorde att jag klev ur börsen med mycket pengar mot slutet av året under 2018. Visst gick jag någon procent bättre än index i slutet av 2018 pga detta, men jag klev in alldeles för sent i 2019, vilket har synts på avkastningen. Som tur var lyckades jag kämpa mig både ikapp och smått förbi index mot slutet. Så utan det misstaget hade avkastningen förmodligen varit bra mycket högre. Men förhoppningsvis har jag lärt mig något av det här, och det kommer nog dröja ett bra tag innan jag försöker tajma marknaden igen. 

Lite kul kuriosa från Avanza:

 • Bästa aktie i år var Evolution Gaming som bidrog till att kontot gick upp 7800:-
 • Insättningar – uttag + kursuppgång blev 400.000:-, varav ca 250.000:- var insättningar. Detta ger ett snitt på ca 21000:- i sparande varje månad. Sjukt nöjd med det sparandet!

Mer om mitt egna börsår i kommande inlägg där jag tänkt utvärdera mitt börsår och mina mål samt ett inlägg där jag ser framåt på 2020 och sätter nya mål för året som kommer! 

Gott nytt år på er och hoppas på att ni får riktigt bra avkastning under 2020!

5 svar på ”Årskrönika 2019”

 1. Med tanke på att du satt på likvider i början så är det inte illa att kämpa sig förbi index, bra jobbat!

  Har varit ett trevligt nöje att läsa din blogg, kul att man hittade hit. Lycka till under 2020.

  Gott nytt år!

  Svara
  • Tack så mycket Daniel! Detsamma Daniel, hoppas på ett fint 2020 för dig! Hur gick börsen för dig i år förresten? Gott nytt år! 🙂

   Svara
   • 26% drygt, men då jag har två buffertkonton (ränta) på Avanza så drar ju det ner en hel del.

    Enbart aktie- och fondportfölj vet jag inte hur jag får fram statistik på dessvärre:/

    Svara
    • Snyggt jobbat med tanke på buffertkontona! Aha, har du de inte separerade på olika ISKn, bufferten och aktierna? Annars kan man klicka in på det ISKt med aktier och se utvecklingen på ”detaljer”!

     Svara
     • Ja det är ju klart. När jag kollade separat så låg ISK på 36%, isk fond på 34% och kf på 27%.

      Så helt okej med tanke på den låga risken i portföljen.

Lämna en kommentar