Årskrönika 2020

Ja, hur börjar man att sammanfatta berg- och dalbane året 2020? Börsen rivstartade i januari och februari och gick upp 7% fram till 20:e februari. Sedan fick vi se en av de snabbaste nedgångarna någonsin. Från toppen i februari till botten 23:e mars var OMXS30GI ner -32%. Men vad var det egentligen som hände efter den 20:e februari?

23:e februari 2020 rapporterar Italien 150 fall av det nya coronaviruset samtidigt som tre redan har dött har viruset. Landet inför reseförbud i de värst drabbade områdena inom landet. Samtidigt stänger många övriga länder sina gränser mot Iran, där flera smittas och dött. Redan 30:e januari utfärdade WHO internationellt nödläge pga viruset, men det var inte förrän 11:e mars covid-19 deklarerades som en pandemi. Samma dag som det första dödsfallet kom i Sverige.

Det var enormt mycket rädsla och osäkerhet i mitten på mars. Ingen visste egentligen någonting. Skulle länder stänga igen? Hur länge skulle de stänga igen? Hur dödligt är viruset? Frågorna var otroligt många och svaren var få. Fear and Greed index var nästan nere på 0. Volatiliteten var hög, VIX index, vilket mäter förväntad volatilitet, nådde nästan sitt högsta värde någonsin 19:e mars, då det var uppe på 82,69. Helgerna var ofta fulla med nya negativa nyheter vilket ledde ofta ledde till stora nedgångar efter helgen.

Sedan botten 23:e mars har svenska storbolagsindex i skrivande stund gått upp ca 42%. Det var såklart mycket snack om vad som skulle ske i mitt i kaoset. Vissa var säkra på att världen skulle gå under och att alla som inte hade tagit ut sitt kapital från börsen var idioter. Vissa spekulerade i olika bokstäver, vilket skulle symbolisera hur återhämtningen på börsen skulle se ut. Skulle återhämtningen, sett till grafens kurva, likna ett U, V eller W?

Såhär i efterhand får man väl säga att det blev någon form av V-återhämtning. Snabbt ner, och snabbt upp tillbaka. Faktum är att vi i slutet av november nådde nya ATH på Stockholmsbörsen, mitt i en pandemi. Stimulanspaket, framåtblickande och hopp om vaccin får väl anses som receptet. Till viss del även TINA, “There is no alternative”. Räntan är så låg, och därmed finns det inte så många alternativ till att placera sina pengar för att få avkastning. Även att det amerikanska presidentvalets resultat blev tydligare och tydligare gjorde börsens humör gladare.

Några spännande händelser att ta med sig från året:

 • Jag blev miljonär!
 • Vi fick uppleva och genomlida en pandemi som kommer gå till historieböckerna.
 • Pfizer meddelade 9:e november att deras vaccin visar 90% effektivt mot coronaviruset och Stockholmsbörsen gick upp nästan 4%. Ett efterlängtat vaccin skapades på mindre än 12 månader. En fantastisk prestation. Den förste i Sverige vaccineras idag, 27: december.
 • Joe Biden röstades fram till USA:s näste president.
 • Bitcoin nådde för första gången 25000$ 26:e december.
 • Jag fick en kommentar på bloggen den 9:e mars som löd “Du borde ha sålt för 2 månader sen, om inte då så för 1 månad sen, om inte då så förra veckan och om du ännu inte sålt så bör du göra det nu om några timmar! Det kommer krascha, och det rejält. Jag tippar på -40% innan sommaren. Märkligt hur ni som varit aktiva länge har så dålig fingertoppskänsla. Städer går in i karantän. Självklart kommer det betyda enorma problem för världsekonomin. Att inte kunna se det gör mig tveksam till hur många av er bloggare faktiskt vet vad ni sysslar med.
  Såhär i efterhand känns det skönt att jag inte följde det rådet.

Om man ska försöka dra med sig några lärdomar av 2020 är det väl att man inte har en aning om vad som väntar runt hörnet. Man kan också säga att det är svårt att tänka rationellt och sunt mitt i en pandemi och stor börsnedgång. Det är lätt att ryckas med i allt negativt och lätt att göra bort sig och sälja bort sig. Säljer man bort sig och missar återhämtningen är det många % uppgång man aldrig får igen. Glöm inte att 50% nedgång kräver 100% uppgång för att nå +- noll. Det gäller att ha en strategi och plan och att hålla sig till den.

2020 blev också året hela världen blev påmind om att vara tacksam. Tacksam för att gå på konserter. Tacksam för att ens familj är friska. Tacksam för att få röra sig fritt.

OMXS30GI är just nu ca +7%. Ett pandemi-år. Det trodde inte många i mitten av mars. Själv ligger jag ca +40%. Det är jag riktigt nöjd med, framförallt är jag väldigt nöjd med hur jag hanterade nedgången i mars. Egentligen bara genom att vara passiv och försöka spara och fylla på mina innehav så mycket jag bara kunde.

Mer om mitt egna börsår i kommande inlägg där jag tänkt utvärdera mitt börsår och mina portföljer samt ett inlägg där jag ser framåt på 2021 och sätter nya mål för året som kommer.

Gott nytt år på er, hoppas ni trots allt haft ett helt okej 2020 och hoppas på att ni får riktigt god avkastning och hälsa under 2021!

2 svar på ”Årskrönika 2020”

 1. Oj den kommentaren kommer jag ihåg:) Tror även personen i fråga kommenterade samma svar på några fler bloggar. Undrar hur det gick för honom/henne?

  Lika kul att följa bloggen som föregående år, kul att du nådde miljonen!

  Gott nytt år på dig!

  Svara
  • Ja, man kan ju hoppas att hen inte missade allt för mycket avkastning på uppvägen. Tack så mycket Daniel för att du delat med dig om dina tankar och inspirerat under året. God fortsättning på dig! 🙂

   Svara

Lämna en kommentar

 

Exit mobile version