Årskrönika 2021

2021 blev kanske inte riktigt som många hade tänkt. Pandemin fortsatte dra ut på tiden och mutationer av coronaviruset har fortsatt tvingat världen till lockdowns och restriktioner. Man har helt enkelt inte kunnat leva som vanligt eller som man vill år 2021 heller. Men låt oss spola tillbaka och kika på några spännande händelser från året.

I slutet januari gick Gamestop och flertalet andra aktier helt bananas efter att subreddit Wallstreet Bets pushat upp priset på ett galet vis som tog fart i hela världen. Småsparare världen över köpte aktier i Gamestop. Det skreks HODL HODL! (hold on for dear life) Det målades upp som en David mot Goliat kamp, småspararna mot de elaka stora hedgefonderna. En perfekt story. Bakgrunden till kursrusningen och hela spektaklet var att användare på Reddit menade på att genom att köpa Gamestop skulle man skapa en short squeeze, då Gamestop var så pass blankat (att sälja aktier som du inte äger för att spekulera i nedgång). Hedgefonderna skulle behöva täcka sina positioner, dvs. att köpa aktier så att priset pressas uppåt ännu mer.

Den 23:e mars fastnade fartyget M/V Ever Given i Suezkanalen vilket skapade ett smått kaos i världen. Omkring 50 fartyg per dag passerar genom kanalen, med last motsvarande 10–12 procent av världshandeln volymmässigt. Det tog fram till 29:e mars innan man fick loss det gigantiska fraktfartyget. Vid denna tidpunkt stod över 300 fraktfartyg i kö utanför kanalen. Detta hade då skapat stora förseningar på många varor världen över. Detta var bara en liten del i det stora fraktkaoset världen över kraftigt ökande efterfrågan efter coronaoro 2020 lett till att priset för att frakta en container sexfaldigats under året.

Det har även var IPO-feber under året. Tecka sälj har aldrig varit hetare! Tilldelningen har ofta varit låg för att intresset ofta har varit högt. På Stockholmsbörsen noterades över hela 120 bolag. Bland de populäraste noteringarna hittar vi bland annat Volvo Cars, Hemnet, Idun Industrier och CTEK.

Vi hade under året en stor hype kring SPAC:ar och vi fick våra första SPAC:ar på Stockholmsbörsen i form av ACQ Bure Spac samt Creaspac. Halvledarbrist och elbrist är också stora frågetecken som varit på agendan. 

Några övriga händelser att ta med sig från året:

  • 20:e januari svärs Joe Biden in som president i USA. 
  • 1:a juni började EU:s vaccinpass att gälla.
  • 11:e juli vinner Italien fotbolls-EM 2020 (som alltså flyttades till 2021 pga pandemin.)
  • 2:a september släpper ABBA två singlar för första gången på 40 år. 
  • 30:e november tillträder Magdalena Andersson som svensk statsminister, Sveriges första kvinnliga statsminister. 

Stockholmsbörsen avslutade året på +32,70%. Breda Stockholmsbörsen på hela +39,43%. Mitt börsår tickade in på +45,80%. Mer om mitt egna börsår i kommande inlägg där jag tänkt utvärdera mitt börsår och mina portföljer samt ett inlägg där jag ser framåt på 2022 och sätter nya mål för året som kommer.

Gott nytt år på er, hoppas ni trots allt haft ett helt okej 2021 och hoppas på att ni får riktigt ett fint år 2022!

Lämna en kommentar