I mitt förra inlägg om mina spartips nämnde jag att en bra grej att testa för att kunna öka sitt sparande är att be om löneförhöjning. Ofta kan man göra detta i samband med den årliga löneökning, eller så kan man be om ett extra möte under året. Jag vet att på vissa jobb är det svårare att bara be om ett möte med chefen för att få en ökning, men på många jobb tror jag det är lättare än vad man faktiskt tror. Det handlar bara om att övertyga chefen om att du faktiskt är värd den där extra slanten. Här nedan tänkte jag gå igenom ett par tips på hur du gör just detta. Jag har frilansat i snart fem år och vid varje nytt jobb måste man prata om sin lön, vilket gör att jag känner mig lite mer bekväm att förhandla om lön än vad jag var i början.
En grundtanke innan själva tipsen som är värt att tänka på är att chefen oftast vill att du ska ha den lägsta lönen som gör dig nöjd. Chefen vill inte ge dig mer än vad som gör dig nöjd för att företaget inte ska lida, men heller inte mindre än vad som gör dig nöjd då hen såklart vill att du ska känna att du har en rättvis lön. Säg att för din position på företaget så vet chefen med sig att du kan få mellan 30-35k i månadslön. Självklart kommer de först erbjuda dig 30k och om du tackar ja direkt, då är ju förmodligen alla parter nöjda. Det jag menar här är att det oftast finns utrymme för en löneökning, både vid nyanställning eller om man vill höja lönen fast man jobbat på företaget ett tag.
Här kommer själva tipsen:
- Kunskap
Innan du går in i förhandlingsrummet och ska berätta dina argument är det väldigt bra att ha kollat upp vad för löner folk har på ditt företag, i din bransch och som din arbetsroll. Det finns ett gäng sidor på nätet där man kan kolla medellön och medianlön som t.ex. här. Bästa sättet tycker jag dock är att prata om kollegor och vara öppen med sin egen lön och försöka att få ämnet lite lättare att prata om. Vissa tycker det är känsligt att prata om pengar så det gäller att ta upp det på rätt sätt. Innan du går in i mötet måste du helt enkelt ha kunskap om lönerna och förberett dina argument.
- Argument
När du väl är inne och har ditt möte får du vara beredd på att plocka fram din argument. Var också beredd på att du får leda samtalet om det är du som har bett om det. Det är nu du får berätta om varför du är värd de här extra tusenlapparna i månaden. Eftersom varje yrke är så olika är det svårt att ge specifika råd här, men det viktiga är såklart att framhäva att du har gjort ett bra jobb, kanske till och med tagit mer ansvar än du borde, kanske hjälpt kollegor etc. Innan mötet fundera då också på vad din chef kan ha för motargument så du även är beredd på dessa, och kan ha bra svar på tal. Tänk också på att bara för du har gjort din research och vet vad dina kollegor har för lön, jämför dig inte med någon annan. T.ex. “Niklas har ju 35000:- och vi gör lika bra jobb så då vill jag också ha det.” Detta slutar sällan väl utan håll den informationen för dig själv och fokusera istället på din prestation, jämför inte dig och din lön med någon annans.
- Lönen
När du väl har argumenterat för din lön lär också du få ge löneförslaget. Här gäller det att tänka på vad du vill ha, men också vad som är rimligt. Om du t.ex. har 30.000:- just nu och vill ha 35.000:- i månadslön kanske det är ett litet för stort lönehopp. Du kanske istället ska försöka satsa på 32500:- till att börja med, sedan fortsätta prestera bra och försöka höja lönen ytterligare om något halvår eller år. För den skull behöver du dock inte säga att du vill ha 32500:- utan som man alltid förespråkar är det bra med lite förhandlingsmån så du kanske ska säga 34-35k som förslag, det viktiga är att du inte låst dig vid den siffran och allt annat är en besvikelse utan att du mer säger den siffran så du har förhandslingsmån. När då chefen förhandlar ner siffran lite, så är du beredd på det och chefen blir glad för han lyckades förhandla ner lönen något. På detta sätt blir troligtvis alla parter nöjda, vilket såklart är målet. Om chefen mot förmodan helt skulle gå emot en löneökning, fråga då vad som krävs för att du ska få den där höjningen du är ute efter. Ställ heller inga ultimatum som att du kommer sluta om du inte får din begärda lön. I alla fall inte om du faktiskt är inte är beredd att sluta.
Hoppas ni fick med er något vettigt från detta, och har ni några egna förhandlingsknep dela gärna med er av dem! 🙂
Roligt inlägg! Tycker det är intressant att ta till sig så många tips som möjligt då detta är något av årets höjdpunkt.
Inte just lönen utan själva förhandlingen tycker jag är det intressanta:)
Tack Daniel och tack för din kommentar! Kul att du tycker förhandling är roligt, då känns det som du har stor chans att komma nöjd därifrån. Att inte tycka förhandling är obehagligt känns nästan som halva vinsten i en förhandling, många är onödigt rädda och nöjer sig med vad arbetsgivaren säger, oavsett vad hen säger. Hoppas du får en fin löneökning när det väl blir dags!