Att hantera nedgångar

Tidigare idag kom beskedet om att Italien i princip stänger ner delar av norra Italien samtidigt som New York utlyser undantagstillstånd och guvernören uppmanar INTE till lugn. Börserna lär inte vara jublande glada över dessa besked på måndag och terminerna pekar just nu på en öppning på omkring -2% för USA. Överlag är jag inte superförtjust i makronyheter som coronaviruset osv. utan gillar att fokusera mer på bolagen, men samtidigt får man faktiskt vara ödmjuk att såna här nyheter faktiskt påverkar marknaden enormt. Jag tycker man får försöka ta dessa tillfällen i akt som bra köplägen. 9 gånger av 10 är dessa rekyler enbart korrektioner (-10% nedgång) även om det kanske den 10:e gången faktiskt är en recession och/eller bearmarket (-20%).

Vissa tycker man ska utnyttja de positiva rekylerna, och sälja av sina aktier för att minska risken när det är sån här stor oro, men det är inget för mig. Jag tycker risken är för stor att man säljer bort sig, när det vänder uppåt. Det är sjukt svårt att tajma och veta om det kommer gå neråt framöver eller om man kommer missa uppgången. Jag förstår att vissa vill sänka risken, men jag tycker snarare man ökar risken att hamna fel och missa avkastning, i alla fall om man är långsiktig. Genom att ha tydliga strategier och regler tror jag man kan öka sina chanser att prestera bättre avkastning än index i såna här tider. Det gäller att vara bekväm med sina placeringar och andelen pengar man har på börsen, så man inte ger vika för de psykologiska aspekterna när börsen går dåligt. Genom att köpa extra mycket när det gått ner, kan man få fin hävstång på sina pengar. Det är såklart svårt eller nästan omöjligt att pricka den exakta botten, men som alltid kan man sprida ut sina köp. Jag själv köpte lite förra veckan, och kommer fortsätta köpa lite extra denna veckan. Samtidigt är jag alltid fullinvesterad, så vart får jag pengar ifrån kan man undra? Förra veckan var det delar av lönen som åkte in, och kommande veckan är det lite skatteåterbäring som åker in. Jag hade enskild firma under 2019 och tar alltid ut lite mindre lön än vad jag kan, för att undvika en skattesmäll. Nu när deklarationen kommit vet jag exakt hur mycket jag ska betala i restskatt och ser då att det blir 20.000:- över som jag kan ta ut som extra lön. Hela detta beloppet har jag tänkt investera kommande veckan. Om börsen fortsätter ner kan det bli aktuellt att låna lite av min buffert för att fylla på portföljen, och som sista steg ev. höja min belåning på bostaden.

The Motley Fool brukar ibland lägga upp en frågeställning på Twitter om det viktigaste för dig är att slå index eller tjäna pengar. Svaret på det enligt mig är att slå index, vilket många där inte verkar hålla med om. För om du lyckas med att slå index kommer du tjäna enorma pengar. På sikt har index alltid gått upp och om inget händer som ändrar hela världsmarknaden kommer det fortsätta så. Det är därför jag försöker hålla mig till strategier som spöat index historiskt. Bl.a. investmentbolag, småbolag och tillväxtbolag. Jag vet att marknaden går ner ibland och det får man ta. Det kommer komma tider när börsen går ner 50%, vilket såklart kommer vara sjukt jobbigt. Men istället för att tajma marknaden försöker jag använda tillfällena att fylla på så mycket jag kan. Över tid hoppas jag att det kommer belöna sig.

Hur gör ni för att hantera era nedgångar?

4 svar på ”Att hantera nedgångar”

 1. Samma tråkiga visa som vanligt, månadssparande. Har dock börjat ifrågasätta om man verkligen ska investera varje månad, tankarna har gått nu under helgen.

  Man kanske skulle köra på varannan månad istället vilket då också ger dig en tillfällig kassa om det skulle komma en dipp som den som pågår nu.

  Svara
  • Du borde ha sålt för 2 månader sen, om inte då så för 1 månad sen, om inte då så förra veckan och om du ännu inte sålt så bör du göra det nu om några timmar! Det kommer krascha, och det rejält. Jag tippar på -40% innan sommaren.

   Märkligt hur ni som varit aktiva länge har så dålig fingertoppskänsla. Städer går in i karantän. Självklart kommer det betyda enorma problem för världsekonomin. Att inte kunna se det gör mig tveksam till hur många av er bloggare faktiskt vet vad ni sysslar med.

   Nästa stad för karantän lär bli Oslo eller Stockholm

   Svara
   • Kul med en kommentar som är lite annorlunda! Håller dock inte med dig. Är ingen expert på aktier, och jag kanske har dålig fingertoppskänsla. Det enda jag vet är att jag tidigare försökt tajma marknaden och det har inte varit lyckat. Många ropar vargen kommer vid varje korrektion men får bara rätt var tionde gång. Jag vet inte hur framtiden ser ut och väljer därför att fortsätta månadsspara och ev fylla på extra kraschen du pratar om kommer.

    Svara
  • Bra plan! Ja knepigt det där när man vill åt likvider fort. Dessa händelser händer ju verkligen inte ofta, så frågan är ju om det är mer lönsamt att bara månadsspara. Men om det är skönt psykologiskt kan de ju å andra sidan vara värt det!

   Svara

Lämna en kommentar

 

Exit mobile version