Avanza Fastighet By Norhammar

Idag kom det en liten bomb från Avanza, nämligen att de lanserar en ny aktiv fond, Avanza Fastighet By Norhammar.

Detta är alltså den tredje av aktiva fonder Avanza lanserat de senaste åren. Sedan tidigare har vi Avanza World Tech by TIN, Avanza Småbolag by Skoglund och nu då alltså Avanza Fastighet By Norhammar

Avanza Fastighet By Norhammar

Denna nya fond inriktar sig alltså, som hörs på namnet, på fastigheter. Fondens målsättning är att överträffa avkastningen i SIX Nordic Real Estate. Förvaltare är Peter Norhammar. 

Kanske klingar det namnet bekant? Det var nämligen han som tidigare rattade Länsförsäkringar Fastighetsfond. Under perioden han förvaltade fonden var det alltså decenniets bästa fond, ihop med Robur Ny Teknik, under perioden 2010-2020. Det är ett helt galet bra facit och man får imponeras av Avanza som lyckas rekrytera några av de absolut bästa förvaltarna i landet till sina fonder. 

Fondens avgift hamnar på 1,1%. Detta är helt klart en relativt billig avgift sett till konkurrenterna. Om vi kikar på Länsförsäkringar dito så ligger avgiften där på 1,46%.

Jag blir riktigt nyfiken på denna fonden. Fastighetsaktier som grupp har historiskt faktiskt presterat rejält bättre avkastning än svenska börsen som helhet, och kan därmed vara en bra komponent i en fondportfölj. Sedan tidigare äger jag Länsförsäkringars Fastighetsfond i min fondportfölj men nu när man kan få Avanzas version, både till lägre avgift men också med Peter som förvaltare, blir jag rejält sugen på att skyffla över mitt kapital till denna fond istället. Jag kommer dock till en början avvakta, och låta fonden få presentera sina innehav och få lite avkastningshistorik bakom sig.

Ett annat alternativ till dessa två fonder som nyligen lanserades är även PLUS Fastigheter Sverige. Det är alltså en indexfond med inriktning på fastigheter, med en avgift på enbart 0,22%. Helt klart kan det bli ett spännande alternativ till dessa två aktiva fonder, men även där väljer jag att avvakta och se hur den presterar framöver.

Är Avanza Fastighet något som intresserar er och kommer ni köpa den?

Avanza Fastighet – Snabbinfo

  • Produktens avgift: 1,1%
  • Fondförmögenhet: –
  • Minsta köp man kan göra hos Avanza: 1 kr
  • Antal ägare hos Avanza: –

8 svar på ”Avanza Fastighet By Norhammar”

    • Jo, det är ett bra sätt för att få en bild av hur avkastningen varit historiskt för hans fonder. Jag tycker ändå det är intressant att se vilka innehav han väljer till fonden och låta den få tid att få lite historik. Jag har ingen brådska att byta.

      Svara

Lämna en kommentar

 

Exit mobile version