Avanza Småbolag by Skoglund

Idag vaknade jag upp till en riktigt spännande nyhet, nämligen att Avanza har kickat igång en ny egen småbolagsfond, nämligen Avanza Småbolag by Skoglund. Jag har faktiskt länge hoppats på att de skulle starta en fond med småbolag, men hade kanske från början tänkt/hoppas på en ruskigt billig indexfond som följer ett småbolagsindex. Istället fick jag dock en aktivt förvaltad småbolagsfond, förvaltad av Fredrik Skoglund. Kanske inte ett helt oväntat drag efter samarbetet med TIN fonder och Avanza World Tech By TIN.

Om vi börjar med the basics, fonden kommer alltså förvaltas av Fredrik Skoglund och avgiften kommer ligga på 1,30%. Det är fond med inriktning på småbolag där temat och fokuset ligger på hållbarhet, digitalisering och transformering. Huvudfokuset kommer ligga på bolag mellan 5-15 miljarder i marknadsvärde. Antal innehav kommer ligga på mellan 45-75 stycken. Fonden är en matarfond där medlen placeras i mottagarfonden FE Småbolag Sverige. På bilden nedan kan vi se de tio största innehaven i fonden. (20201201)

Fredrik Skoglund har en bakgrund på Länsförsäkringars Småbolagsfond, där han under de 2,5 åren han var där spöade både Stockholmsbörsen (vilket i mitt tycke inte är något konstigt då man investerar i mindre bolag med (oftast) högre tillväxt) men framförallt spöade sitt jämförelseindex med 31%-enheter. Det är riktigt bra siffror, även om det är för kort tid för att kunna dra ordentliga slutsatser. Han har dock ändå förvaltat småbolagsaktier i över 22 år och verkar onekligen vara en duktig förvaltare.

Att investera i bolag med hög vinsttillväxt är något som intresserar mig väldigt mycket. Det är ju t.ex. därför jag kör min egna Trendande Tillväxt-portfölj. Småbolag har historiskt gått mycket bättre än större bolag, och detta beror troligtvis till stor del av att små bolag har lättare att växa än stora mogna bolag. Detta leder till högre vinsttillväxt och därmed högre avkastning på sikt.

Skoglunds tidigare fond, Länsförsäkringar Småbolag Sverige, har senaste tre åren (varav 2,5 år då alltså förvaltat av Skoglund) avkastat 102%, medan t.ex. mitt val av småbolagsfond AMF Aktiefond Småbolag under samma period avkastat 74,29%. En annan populär småbolagsfond är SEB Sverige Småbolag C/R, som under den perioden avkastat 93,10%. Länsförsäkringars Småbolagsfond har en avgift på 1,85% samtidigt som Avanzas nya, som tidigare nämnt, har en avgift på 1,30%. Ingen stor skillnad kan tyckas, men på sikt kan det göra stor skillnad, allt annat lika.

Innehaven har precis presenterats och jag tycker det ser ut som en spännande laguppställning. Ingen jätteöverraskning att Husqvarna och Stillfront tittade in bland topp tio innehaven då Fredrik pratade gott om de bolagen i Avanzapodden. En fin blandning bolag, och även lite annorlunda innehav mot vad t.ex. jag äger genom TIN Ny Teknik eller AMF Småbolagsfond. Även om vissa av innehaven såsom Elekta, Stillfront och Embracer återfinns i deras portföljer också.

Jag äger alltså just nu AMF Aktiefond Småbolag i min fondportfölj. Jag måste dock erkänna att jag blivit riktigt sugen på att byta ut den till förmån för denna. Jag tycker förvaltaren verkar riktigt bra och hans track record är såklart imponerande. AMFs alternativ har ju lägre avgift med sina 0,45%, men om Skoglunds förvaltning avkastar bättre spelar avgiften mindre roll helt enkelt. Jag väljer nog dock att avvakta en stund för att spana in hur fondens start blir. Jag skulle dock inte bli förvånad om jag förr eller senare skiftar småbolagsfond kör Avanza Småbolag by Skoglund istället.

Vad tycker ni om Avanzas nya fond?

8 svar på ”Avanza Småbolag by Skoglund”

 1. Nä, hade nog föredragit en billig indexfond istället. Alternativt att man kunnat pressa ner avgiften ytterligare. Svårt att ta sig ner till AMF, men kanske någonstans mittemellan hade varit rimligt. Fortsätter med AMF själv, drar vi ut tidshorisonten så är det i princip ingen småbolagsfond som sticker ut i mina ögon, då kan vi lika gärna gå på den med lägst avgift. Att hävda att 2.5 år på LF betyder något är ju skrattretande, kan ju faktiskt vara ren tur.

  Svara
  • Ja, förstår vad du menar. På lång sikt, 15 år, (dock får man då ta hänsyn till att det är olika förvaltare som drivit fonderna) har t.ex. SEBs, LFs och AMFs presterat otroligt snarlikt. Vilken fond man väljer spelar nog i slutändan mindre roll, det viktiga i mitt tyckte är att har en stek småbolag i sin portfölj i alla fall! 🙂

   Svara
 2. Tror du på Skoglund då investerar du i fonden. Innehavet spelar mindre roll tycker jag eftersom den ändå ändras varje månad (oftast). Han har imponerat tidigare likt TIN grabbarna

  Svara
  • Det är sant! Känns dock skönt att inte ta nåt förhastat beslut, jag kikar på innehaven när de trillar in, lyssnar lite mer på Skoglunds intervjuer etc. innan jag väljer! 🙂

   Svara
 3. Gillar Skoglund och det man har sett av honom, bla i efn, genom åren. Men som du skriver, så väntar jag gärna in innehaven först.

  Om man ska påpeka något, hade nog gärna sett att man kan investera direkt i FE ist för såhär. Om jag förstår det rätt tog det nån dag för köp att gå igenom:/

  Svara
  • Håller med, bra och spännande förvaltarval av Avanza! Såvitt jag kan se, sker köp/sälj samma dag. Enda skillnaden mot t.ex. AMF Småbolag är att Avanzas småbolagsfond har stopptid vid 10.00 jämfört med AMFs som har stopptid vid 13.00. Å andra sidan är minsta belopp 1:- i Avanzas och 50:- i AMFs! Ingen av dessa grejer är någon biggie för mig dock! 😉

   Svara
 4. Har precis som dig öppnat ögonen dör bägge fonder. Har faktiskt bägge. AMF småbolag via pensionen pga den låga avgiften. Och skoglunds på privatspar.

  Fördelen för mig med Småbolag av skoglund kontra AMF Småbolag är att den förstnämde är med i superräntan.

  Jag belånar 10% till 0% ränta vilket ger 10% hävstång. Förväntad avkastning i snitt per år enligt skoglund själv är 10-15%. Detta räcker för att belåningen skall jämna ut avgiften till 0.

  Sen så finns det ju argument med risk osv. Men jag tror starkt på att en hävstång över tid, med belåning kan motiveras med samma argument som varför du har dina pengar på börsen från första början.

  Svara
  • Tjena Ossian!

   Där har du en bra poäng. Jag använder mig dock inte av superräntan, men köper helt din poäng. Helt klart är båda fonderna goda alternativ, jag kör faktiskt fortfarande på med AMF. 🙂

   Svara

Lämna en kommentar

 

Exit mobile version