Avanza Sverige – Avanzas nya fond

Häromdagen lanserade Avanza deras fondnyhet, deras nya fond Avanza Sverige. En hållbar, bredare och billig indexfond.

Avanza Sverige – Info

Vi börjar med det mest väsentliga:

  • Indexfond med 0,17% i avgift.
  • Följer ett nytt index sammansatt av morningstar, Morningstar Sweden Sustainability Select 70.
  • Innehållande 70 bolag, både storbolag och småbolag.

Fonden har fokus på hållbarhet. Bolag sållas ut genom hållbarhetsrating från Sustainalytics, där bolag som tjänar pengar på vapen, tobak, alkohol, gambling, pornografi, cannabis, genmodifierade grödor samt fossila bränslen sållas bort. Även bolag som bryter mot internationella normer eller konventioner enligt FN Global Compact sållas också bort. ESG-trenden är stark just nu, och såklart är det bra med hållbarhetstänk. Jag kan dock ändå tycka det är tråkigt att fina bolag som Evolution och Swedish Match ryker på grund av detta.

En speciell grej med denna fond är, förutom hållbarhetsfokuset, att fonden inte är marknadsviktad. Alltså får mindre bolag en större del av kakan i form av portföljvikt. Småbolag i grupp har visat sig avkasta bättre än stora bolag på lång sikt. Därmed torde denna fond vara ett bättre val än t.ex. Avanza Zero som jag inte är så förtjust i.

Avanza Sverige – Historik

Det finns såklart ingen historik för fonden eftersom den är precis nystartad, men morningstar har simulerat hur indexet har gått sedan 2015. Man får dock ta dessa siffror med en liten nypa salt. Låt oss ta en kik på bilden nedan.

Som vi ser har indexet presterat mycket bättre än Avanza Zero. Indexet har under perioden avkastat omkring 130%. För att göra en mer rättvis jämförelse kan vi kika på hur indexet gått jämfört mot en annan bred svenska indexfond, nämligen SEB Sverige Indexnära. Denna fond har under samma period avkastat 117%.

Fondens innehav

Alla fondens innehav är ännu ej släppta, men vi vet redan ett par av innehaven. Atlas Copco är största innehavet och väger 4,4% i fonden. Detta till skillnad från i t.ex. Avanza Zero där Atlas Copco väger 8,6%. De näst största innehaven i Avanza Sverige är Investor och Epiroc på 4,2 respektive 4,1%. Några av de mindre bolagen i fondens portfölj kommer vara Swedencare, Bygghemma, Clas Ohlson, Attendo och Elanders.

Vad är då mina tankar om Avanza Sverige? Det är helt klart ett roligt initiativ av Avanza och fonden verkar vara ett väldigt bra alternativ om man vill ha en hållbar Sverigefond. Jag håller definitivt denna fond över Avanza Zero, just för att den innehåller mer småbolag. Jag själv skulle nog dock avvakta lite med fonden, och ge den lite historik innan jag investerar. I min portfölj kommer jag fortsättningsvis köra på min Spiltan Investmentbolagsfond och AMF Småbolag Sverige. Är man dock ute efter en bred svensk indexfond så kan denna vara helt rätt val, särskilt om man värderar hållbarhetsaspekter högt. Annars är nog SEB Sverige Indexnära eller PLUS Allabolag Sverige fortfarande fullgoda alternativ.

Lämna en kommentar