Avanza World Tech By TIN

I torsdags presenterade Avanza en nykomling i deras fondutbud, nämligen Avanza World Tech By TIN. En spännande nyhet på många sätt, det är bl.a. Avanzas första egna aktivt förvaltade fond och den förvaltas av inga mindre än Carl Armfelt och Erik Sprinchorn. Det är alltså dessa två herrar som ligger bakom TIN Ny Teknik (+20,15% YTD jämfört med OMXS30GI:s -8,50%) och som tidigare förvaltade Swedbank Robur Ny teknik, vilket även var förra decenniets bästa(!) fond. Inga dåliga facit.

Jag äger sedan tidigare deras tidigare fond TIN Ny Teknik och ägt den sedan start. Den kändes självklar att äga från start då jag tidigare ägde Robur Ny Teknik och den blev som en förlängning av den fonden. Den här nya World Tech är jag dock lite mer tveksam till, åtminstone för att slå till på med en gång, vilket många säkerligen redan gjort. Anledningen till detta beror på flera saker. Dels vill jag se vilka innehav fonden kommer ha, vilket man kommer se framåt månadsskiftet juli/augusti. Dels vill jag också se hur den här fonden presterar innan jag stoppar in mina pengar i den. 

Dessa två fonder har i princip samma inriktning, med två stora skillnader, att World Tech har mer ESG-fokus samt får investera över hela världen, medan Ny Teknik mestadels investerar i Norden. I World Tech-fonden kommer innehaven troligtvis bli en storlek större, vilket kan påverka avkastningen då små bolag oftast har mer tillväxt. Detta behöver inte nödvändigtvis bli sanning, då de kanske hittar ännu bättre möjligheter när de får investera över hela världen, men det är alltså pga. dessa anledningar jag avvaktar och väljer att behålla min Ny Teknik tills vidare istället.

En annan sak att ha i åtanke är att man kan köpa tech-tunga USA index för ganska låg avgift. Om det skulle bli så att flera FAANG-bolag får plats i denna fonden kan det bli svårt för fonden att vara värd sin avgift. I Avanzas poddavsnitt lät det dock inte som att det kommer vara fokus på dessa stora bolag, men jag vill helt enkelt se vilka innehaven blir innan jag funderar vidare. Framtiden får avgöra om det blir så att jag fortsätter att enbart köra Ny Teknik, kanske kör 50/50 eller om jag enbart kör World Tech-fonden.

Är denna fonden något som intresserar er och kommer ni köpa den?

2 svar på ”Avanza World Tech By TIN”

  1. Jag har noterat att skribenterna i många bloggar jag läst bytt från Swedbank Ny Teknik till TIN Ny Teknik, vilket känns logiskt. Så här i efterhand har jag jämfört fonderna och kan se att de presterat väldigt lika. Swedbanks fond har till och med gått bättre både sedan start (TIN), 1 år och under 2020, så kanske är det inte förvaltarna som är det magiskt bra med dessa fonder utan mer i vilken sektor de investerar?

    Mvh Fredrik

    Svara
    • Det är en bra spaning Fredrik! Tech har ju generellt gått mycket bra senaste åren. Tror dock att TIN duon lämnade efter sig ett fint arv på Robur, och man stuvar nog inte om alldeles för mycket i portföljen så fort de försvinner vilket nog lett till att många innehav varit liknande i båda fonderna. Ett år är ju en väldigt kort period, så jag tror nog man får avvakta något/några år till innan man kan analysera vidare!

      Svara

Lämna en kommentar

 

Exit mobile version