Avanza Zero – Ett dåligt val?

Indexinvesteringar har blivit vanligare och vanligare på senare tid. Många människor vill lägga minimalt tid på börsen men ändå ha god chans till avkastningen och då passar indexinvesteringar väldigt bra. Man blir ofta även matade med att 9 av 10 inte slår index så det är ingen mening med att försöka sig på något annat än att investera i index.

En av de vanligaste indexinvesteringar som finns att göra är att investera i Avanza Zero som har hela 310 715 ägare på Avanza när detta skrivs. Avanza Zero följer SIX30RX, alltså de 30 mest omsatta bolagen på Stockholmsbörsen. Inget ont om Avanza, det är fantastiskt att kunna erbjuda en fond helt utan avgifter. Frågan de som äger denna fond bör ställa sig enligt mig är dock, är detta den bästa indexinvesteringen jag kan göra? Svaret är alltid lätt att veta i efterhand, men nej, historiskt sett har det inte varit den bästa investeringen. Troligtvis lär det heller inte vara det framöver heller.

Jag skrev för någon månad sen ett inlägg om olika sätt att slå index. En av punkterna jag nämner det är att investera i småbolag. Att byta ut Avanza Zero mot en renodlad småbolagsfond är lite som att jämföra äpplen och päron, och i en småbolagsfond har man ofta högre risk dvs. volatilitet som kanske inte alltid är önskvärt. Jag tycker dock att man istället för att investera i ett smalt index som bara innehåller 30 bolag, bör kika på att investera i ett bredare index. SEB Sverige Indexfond/Skandia Sverige Exponering strävar efter att följa SIX Return Index, ett bredare index som följer hela Stockholmsbörsen, till en avgift på 0,27%/0,33%. Senaste tio åren har SEBs fond avkastat 197% medan Avanza Zero avkastat 157%. Detta är alltså efter SEBs avgift på 0,27%. Trots denna överavkastning tycker jag inte risken ökas nämnvärt genom en investering i ett bredare index. Du får mer exponering mot mindre bolag som kanske kan kännas lite läskigt, men du får också enormt mycket mer diversifiering genom detta bredare indexet som innehåller omkring 250 bolag.

Om vi jämför antalet ägare av Avanza Zero med SEBs och Skandias fond ser vi att dessa två fonder som följer det bredare indexet har 15000 ägare på Avanza. Tillsammans. Detta att jämföra med Avanza Zero som alltså hade över 300 000.

Genom att fundera över sitt val av indexfond kan man tjäna enorma pengar över tid. Det är svårt att slå index över tid, men du kan åtminstone välja det indexet som troligtvis kommer gå bäst. Du kan helt enkelt slå index (ett smalare index) genom att byta indexfond (till ett bredare index). Ganska smidigt!

Ett annat sätt att investera smidigt på, och som fungerar utmärkt att kombinera med indexinvesterande, är att investera i investmentbolag. En samlad portfölj av investmentbolagen i Sverige har en fin tradition av att leverera fin avkastning och till och med överavkasta indexinvesteringar. En helschysst fond som innehåller ett gäng investmentbolag är Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Vill du läsa mer om mitt investmentbolags-investerande kan du göra det här!

Sparar ni i Avanza Zero? Själv kör jag hellre SEB Sverige Indexfond.

3 svar på ”Avanza Zero – Ett dåligt val?”

 1. Har plockat in Zero igen efter ett års frånvaro. Har den till ett målsparande inom fem år, tror den kan ge något bättre avkastning än ett sparkonto eller räntekonto.

  Önskar ingen Sverigefond i portföljen då jag mestadels investerar i svenska aktier och flera investmentbolag så nöjer mig med exponering där.

  Investerar dock i Amf småbolag som jag tycker är en go fond! Har den i avanzaväskan och i PPM.

  Svara
  • Hur kommer det sig att du valt Avanza Zero till detta målsparande och inte t.ex. en bredare Sverigefond eller öka i investmentbolagen? 🙂 Lite läskigt med endast 5 år som horisont men förstår hur du menar, ska mycket till för att din investering ska sluta på minus.

   Svara
   • Tycker att den fyller sitt syfte till noll avgift. Och den behöver inte skjuta i höjden, det är ju trots allt till målsparande.

    Finns dessvärre inget ib-bolag att småspara i sådana småsummor som jag lägger undan till det.

    Svara

Lämna en kommentar