Bästa indexfonderna – 2022

Idag tänkte jag vi skulle spana in de bästa indexfonderna 2022 som man kan köpa på Avanza.

Min definition av bästa är helt enkelt att jag valt ut de indexfonder som presterat bäst de senaste fem åren i respektive kategori. Vilket index fonden följer spelar mindre roll i mitt tycke, oftast är man helt enkelt ute efter den bästa fonden i respektive region. Om några presterat snarlikt har jag inkluderat dessa också. Se denna lista mer som inspiration än som ett faktiskt facit. Här kan du läsa mer om indexfonder.

Vill du spana in min fondportfölj kan du göra det här. Nu kör vi!

Bästa indexfonderna – Sverige

Skandia Sverige Exponering
Utv 5 år: 126,94%
Avgift: 0,29%
Kommentar: En fond som inte är särskilt populär tar hem förstaplatsen, även om marginalen är oerhört liten. Endast 4000 ägare på Avanza till skillnad från SEBs fond som har 75000 ägare.

SEB Sverige Indexnära A
Utv 5 år: 126,83%
Avgift: 0,27%
Kommentar: Den omåttligt populära Sverigefonden från SEB kommer på en stabil andraplats, och faller precis på målsnöret. En av de bästa indexfonderna, helt klart!

Bubblare:
PLUS Allabolag Sverige Index
Utv 5 år: NA
Avgift: 0,22%
Kommentar: Ny fond som ej har historik på fem år. Investerar ej efter några ESG-kriterier och utelämnar därmed ej bolag som t.ex. populära Evolution Gaming. Även en låg avgift. Kan komma att bli Sveriges bästa indexfond på sikt.

Bästa indexfonderna – Global

SPP Global Plus A SEK
Utv 5 år: 112,02%
Avgift: 0,43%
Kommentar: En klar förstaplats till SPPs global fond. En populär fond med 111.000 ägare. Populära Länsförsäkringar Global Indexnära har senaste 5 åren haft en avkastning på 99% och har 146.000 ägare på Avanza.

Bubblare:
Avanza Global
Utv 5 år: NA
Avgift: 0,10%
Kommentar: Återigen en relativt ny fond från Avanza. Den har presterat helt okej på ett års sikt och kan mycket väl bli den bästa globala indexfonden framöver.

Bästa indexfond – USA

Handelsbanken USA Ind Crit A1 SEK
Utv 5 år: 136,53%
Avgift: 0,23%
Kommentar: Handelsbankens USA fond tar hem priset här ganska klart. Gått mycket bra de senaste fem åren till en låg avgift. 

Bubblare:
Avanza USA
Utv 5 år: NA
Avgift: 0,17%
Kommentar: Ny fond som ej har historik på fem år. Presterat bra på ett års sikt och kan mycket väl bli den bästa indexfonden inriktad på USA framöver.

Bästa indexfond – Emerging Markets

Öhman Etisk Emerging Markets A
Utv 5 år: 104,54%
Avgift: 1,05%
Kommentar: Öhmans emerging markets fond har den dyraste avgiften i klassen, men har varit värd den. Den klart bästa fonden i kategorin. 

Bubblare:
Avanza Emerging Markets
Utv 5 år: NA
Avgift: 0,29%
Kommentar: Ny fond som ej har historik på fem år. Presterat bra på ett års sikt och kan mycket väl bli den bästa indexfonden inriktad på Emerging Markets framöver.

Honorable Mentions

PLUS Småbolag Sverige Index
Utv 5 år: NA
Avgift: 0,43%
Kommentar: Småbolag är en personlig favorit av den enkla anledningen att de brukar avkasta bra. Därav tycker jag dessa två småbolagsfonder från PLUS förtjänar att nämnas. Båda fonderna har bjudit på god avkastning de senaste tre åren.

PLUS Mikrobolag Sverige Index
Utv 5 år: NA
Avgift: 0,46%
Kommentar: Småbolag är en personlig favorit av den enkla anledningen att de brukar avkasta bra. Därav tycker jag dessa två småbolagsfonder från PLUS förtjänar att nämnas. Båda fonderna har bjudit på god avkastning de senaste tre åren.

2 svar på ”Bästa indexfonderna – 2022”

  1. Rolig sammanställning, inte ofta man läser om fonder.

    Men borde inte Spiltan IB eller Amf småbolag vara med på listan? Kanske inga rena indexfonder men avgiften är ju så pass låg så borde nästan räknas som det;)

    Svara

Lämna en kommentar