Bästa strategin på börsen

Att ha en strategi på börsen är något som nästintill är ett måste. Man behöver inte ha något nedskrivet, eller en hel bok med regler. Jag tror majoriteten av de flesta småsparare har någon form av strategi i sitt huvud, även om den inte är nedskriven. Med det sagt tror jag inte det skadar att skriva ner sina tankar, strategi och regler. Oftast blir man då mer bunden till dessa, och får lättare att följa dem och undvika att “glömma bort” dem.

Vilken är då den bästa strategin man kan ha på börsen? Det är nog en fråga som har lika många svar som personer som svarar på frågan. Faktum är att det finns gott om strategier som historiskt presterat riktigt bra avkastning. Några av dessa är:

 • Investera likaviktat
 • Investera i investmentbolag
 • Investera enligt Magic Formula
 • Investera i de billigaste bolagen (Lägst PE-tal)
 • Investera i momentum
 • Investera i småbolag
 • Investera i indexfonder (även om ovanstående strategier historiskt gått bättre än index, så är indexfonder helt klart en enkel och bra strategi.)

Listan kan göras i princip hur lång som helst. 

Om vi kikar tillbaka ett år ser vi att OMXSGI har gått +22% senaste året. På Stockholmsbörsen Large, Mid och Small Cap finns det ca 410 bolag. Av dessa 410 är det hela 150 bolag som gått bättre än index. Det finns alltså gott om bolag och strategier att välja på, för att få god avkastning. Det bästa är att det gör inget om du prickar några bolag fel, så länge du har fler eller större rätt än fel. Såklart, ju fler bolag du investerar i, desto större risk att du går på en nitlott som sänker din avkastning. Men, det är också större risk att du missar ett guldkorn som skulle höjt din avkastning rejält.

Jag tror det är svårt att säga vilken som är den absolut bästa strategin att följa på börsen. I praktiken handlar det om man faktiskt kommer följa den strategi man har, och att man därav själv måste tro stenhårt på strategin. Annars är risken stor att man byter strategi när det går som sämst. Då säljer man på botten och byter till en strategi som gått bra senaste månaderna. Man hoppar tuva till tuva. Det är sällan en bra idé.

Den bästa strategin tror jag är att ha en strategi överhuvudtaget, samt att följa den. Den sämsta strategin tror jag är att inte ha någon alls. Genom att vara långsiktig, månadsspara och ha en strategi tror jag du kommer bli rikligt belönad på börsen. Alla vägar bär till Rom och vilken väg du tar spelar ingen större roll. Det viktigaste är att du väljer NÅGON väg!

2 svar på ”Bästa strategin på börsen”

 1. Bra inlägg med mycket matnyttigt!

  Jag tycker också att det är viktigt att man vågar testa lite olika strategier. Inte med hela sitt kapital kanske men en del.

  För oavsett hur mycket man försöker läsa sig till måste man ha en läropeng så att det blir på ”riktigt” så att säga.

  Svara
  • Tack kompis! Jag håller med dig helt! Jag tror det är viktigt att hålla börsen och aktier roligt och spännande för att upprätta hålla intresset och fortsätta lära sig (och fortsätta spara). Då måste man få testa på lite olika strategier och idéer man har!

   Svara

Lämna en kommentar