Billiga fonder är inte alltid bäst

Ofta pratar man om att man ska ha billiga indexfonder. Man ska ha globalfonder, europafonder och kanske Emerging Markets-fonder. Indexfonder är i sig inget dåligt, men att säga att billiga indexfonder är bra/bäst är ibland att förenkla det lite för mycket.

Småbolagsförvaltaren Fredrik Skoglund sa i Avanzapodden en fras jag håller med väldigt mycket om. Den lät “Avkastning, avkastning, avkastning”. Och vad menade han med det då?

Han menade på att det enda som spelar roll är avkastning. Sedan om du får den från en USA-fond, Kina-fond eller Globalfond är struntsamma. Kika på fonder och marknader som gått bra historiskt. Såklart ska man diversifiera sig och inte bara gå all in en Kina-fond, men jag hoppas du förstår poängen. Vi snackar också såklart om marknader i ett längre perspektiv, att köpa en Turkietfond för att den gick bäst förra året är oftast ingen bra idé. 

Avanza Zero är t.ex. en helt gratis fond. Men är det en bra fond? Mja, den följer sitt index till ett pris som är 0, så på sätt och vis gör den ju sitt jobb helt galant. Men är det ett bra val för en småsparare? Nja, jag skulle säga att det finns bättre alternativ. (Även om det såklart är bättre än att inte spara på börsen alls.) Varför? För att historiskt sett har stora bolag, sådana som återfinns i Avanza Zero som endast är de 30 största bolagen på Stockholmsbörsen, presterat sämre än småbolag som grupp. 

Ett bättre alternativ skulle i min mening vara t.ex. PLUS Alla Bolag Sverige Index. Istället för att du köper de 30 största bolagen, köper du en påse med 330 bolag istället. På så vis får du med ett gäng mindre bolag som oftast kan växa mer än de större giganterna. Det som driver avkastning på lång sikt är nämligen stigande vinster. Så trots att Avanza Zero är gratis och PLUS Alla Bolag Sverige kostar 0,22% är den i mina ögon ett bättre alternativ. 

På bilden nedan har jag valt SEB Sverige Indexnära som peer mot Avanza Zero, då PLUS Alla Bolag inte har så lång historik än.

Jag föredrar t.ex. breda Sverigefonder mer än Europafonder. Och jag gillar mer USA-fonder än Emerging Markets-fonder. Detta helt enkelt för att historiskt har dessa marknader levererat en bättre avkastning. Om det fortsätter vara så i framtiden återstår att se!

Lämna en kommentar

 

Exit mobile version