Bokrecension: 101 tankar om aktier

Ett av mina mål för året är att läsa ett gäng böcker. Såklart blir det då en del böcker om finans och börsen. Nu senast läste jag alltså 101 tankar om aktier av Ludvig Rosenstam Åhman. Som helhet gillade jag boken riktigt mycket. 

Som det hörs på namnet är boken indelad i 101 korta tankar om bl.a. beslutsfattande, tankefällor & hjärnans funktion som alla kopplas till börsmarknaden på det ena eller andra viset. Tankarna är korta och lättlästa vilket gör att boken blir rolig och inte alls särskilt tung att läsa. Det blir också lätt att ta sig tiden att läsa boken i små omgångar eftersom det går väldigt fort att mumsa i sig en eller två av hans 101 tankegångar.

En av de bästa grejerna i boken är att han efter varje kapitel (som består av ett tiotal tankar) sammanfattar budskapet av varje tanke med i princip en mening. Repetition är key som man brukar säga och på detta vis fastnar vissa grejer betydligt mer.

Boken kan nästan ses som en slags “best of” av 51 andra böcker med författare som Ray Dalio, Tony Robbins och Nassim Taleb står bakom. Några av bokens olika kapitel är mentala modeller, självinsikt, sparande och strategi. Exempel på några av de sammanfattade budskapen man hittar i slutet på varje kapitel är:

  • En nedgång på 50% kräver en uppgång på 100% för att få tillbaka kapitalet.
  • Pengar gör dig inte lycklig, men avsaknaden av pengar kan göra dig olycklig.
  • Statiskt tankesätt: “Jag kan inte.” Dynamiskt tankesätt: “Jag kan inte än.”
  • Allt som inte är utveckling är avveckling.
  • Exponentiell tillväxt är svårt. Ju längre dina pengar får jobba, desto bättre. Det är enkelt.
  • Vår hjärna älskar genvägar och tar gärna de beslut som kräver minst energi.
  • 80% av resultatet kommer från 20% av insatserna.
  • Vi tror att vi lyckas där andra misslyckas. Den inställningen ökar risken för att misslyckas.
  • En aktie har inte samma minne som du har. En aktie har inget minne.

Överlag tycker jag det är en riktigt bra bok som alla börsintresserade skulle uppskatta. Särskilt de inledande tankarna om börspsykologi tyckte jag var väldigt intressanta. Att den var väldigt lättläst, utan att kompromissa med innehållet, gjorde att man såg fram emot att fortsätta läsa boken. Om jag ska hitta något negativt om boken är det väl att Tomas Eriksson pseudovetenskapliga bok “Omgiven av idioter” tillägnas ett kapitel, men å andra sidan handlar det kapitlet i princip om att människor är olika vilket såklart stämmer. Boken finns säkert att låna på ditt närmsta bibliotek men finns också hos Bokus och Adlibris.

Lämna en kommentar