Bokrecension – 101 tankar om aktier

Jag har nyligen läst 101 tankar om aktier av Ludvig Rosenstam Åhman. Ett av mina mål för året är att läsa ett gäng böcker, såklart blir det då en del böcker om finans och börsen. Som helhet gillar jag Ludvigs bok riktigt mycket. 

Som det hörs på namnet är boken indelad i 101 korta tankar om bl.a. beslutsfattande, tankefällor & hjärnans funktion som alla kopplas till börsmarknaden på det ena eller andra viset. Tankarna är korta och lättlästa vilket gör att boken blir rolig och inte alls särskilt tung att läsa. Det blir också lätt att ta sig tiden att läsa boken i små omgångar eftersom det går väldigt fort att mumsa i sig en eller två av hans 101 tankegångar.

En av de bästa grejerna i boken är att han efter varje kapitel (som består av ett tiotal tankar) sammanfattar budskapet av varje tanke med i princip en mening. Repetition är key som man brukar säga och på detta vis fastnar vissa grejer betydligt mer.

Boken kan nästan ses som en slags “best of” av 51 andra böcker med författare som Ray Dalio, Tony Robbins och Nassim Taleb står bakom. Några av bokens olika kapitel är mentala modeller, självinsikt, sparande och strategi. Exempel på några av de sammanfattade budskapen man hittar i slutet på varje kapitel är:

  • En nedgång på 50% kräver en uppgång på 100% för att få tillbaka kapitalet.
  • Pengar gör dig inte lycklig, men avsaknaden av pengar kan göra dig olycklig.
  • Statiskt tankesätt: “Jag kan inte.” Dynamiskt tankesätt: “Jag kan inte än.”
  • Allt som inte är utveckling är avveckling.
  • Exponentiell tillväxt är svårt. Ju längre dina pengar får jobba, desto bättre. Det är enkelt.
  • Vår hjärna älskar genvägar och tar gärna de beslut som kräver minst energi.
  • 80% av resultatet kommer från 20% av insatserna.
  • Vi tror att vi lyckas där andra misslyckas. Den inställningen ökar risken för att misslyckas.
  • En aktie har inte samma minne som du har. En aktie har inget minne.

2022 släpptes en uppdaterad upplaga av boken där 10 extra tankar har lagts till i boken. Dessa är på temat ”Strategi”. Jag tycker de var ett trevligt tillägg i boken, framför allt de två olika kapitlen som handlar om kvantitativa investeringar respektive momentum. Föga förvånande kanske då jag själv investerar utefter dessa strategier i min kvantportfölj samt i min trendande tillväxt.

Överlag tycker jag det är en riktigt bra bok som alla börsintresserade skulle uppskatta. Särskilt de inledande tankarna om börspsykologi tyckte jag var väldigt intressanta. Att den var väldigt lättläst, utan att kompromissa med innehållet, gjorde att man såg fram emot att fortsätta läsa boken. När jag skulle läsa den uppdaterade versionen av boken och de 10 extra tankarna var det lätt att ramla in och fastna i massa tidigare kapitel också, vilket får ses som ett mycket gott betyg. Att man kan läsa ur ett kapitel eller en tanke på bara ett fåtal minuter gör att de är lätt att fortsätta läsa, det gör verkligen hela boken väldigt lättläst och rolig.

Om jag ska hitta något negativt om boken är det väl att Tomas Eriksson pseudovetenskapliga bok “Omgiven av idioter” tillägnas ett kapitel, men å andra sidan handlar det kapitlet i princip om att människor är olika vilket såklart stämmer. Boken 101 tankar om aktier finns säkert att låna på ditt närmsta bibliotek men finns också att köpa här.

Lämna en kommentar