Börsen & corona – Vad händer nu?

Jag är i flickvännens sommarhus ute på landet. Just nu sitter jag och sippar på en kall Peroni samtidigt som solen går ned utanför fönstren, och man skymtar den blåa himlen över havet som långsamt börjar färgas orange av solnedgången. Det är lugnt och behagligt. Ungefär i motsats till händelserna på börsen senaste veckan. Ett av tidernas snabbaste ras och det största raset i modern tid under en dag. Jag som känt att jag haft en tydlig plan och strategi börjar tveka; kommer coronavirusets åtgärder störta hela världsekonomin? Kommer det gå ner 30-50% till? Borde jag sälja nu?

Börsen har i skrivande stund gått ner -27,52% sen toppen den 20:e februari. En ganska saftig nedgång på kort tid samtidigt som coronaviruset precis börjat spridas i Europa och USA. Det kommer förmodligen bli värre framöver innan det kan vända till det bättre. Börsen gick upp över 30% förra året och nedgången i år är nu -22,26% tack vare ett rally i början av året. Kikar vi på bilden nedan är snittnedgången vid bearmarket -41%. Vi har en bit ner dit, och det är ingen omöjlighet att vi hamnar där om det blir värre.

Efter regn kommer dock solsken och vi ser att vi efter denna nedgång förhoppningsvis har en bullmarket framför oss i många år. Frågan är bara när den kommer börja, vilket i princip är omöjligt att svara på. Miljonär innan 30 gjorde ett tänkvärt inlägg på Twitter häromdagen, jag tar mig friheten att citera det här:

”Nu byggs framtida förmögenheter för er som är unga, har jobb och kan spara stor del av lönen. Under finanskrisen lyckades jag spara lika mycket nya pengar som portföljen minskade med i värde. När vändningen sen kom blev jag snabbt miljonär” 

Detta sammanfattar lite hur jag försöker agera i detta läge. Jag köper lite hela tiden, då jag känner att det är svårt att veta när och hur fort detta blåser över. Mina senaste köp har bestått av Investor, XACT Högutdelande, Lifco samt Balder.

Samtidigt är det inte superbilligt och det känns inte som det är läge att belåna hus och hem över öronen. Om vi kikar på bilden nedan ser vi värderingen på USAs börs. Den har såklart börjat vandra neråt men inte till några brutala REA-lägen. OMXS30s PE låg i torsdags på 15,2 12m framåtblickande. Under finanskrisen var det som lägst runt PE 8. Om börsen skulle gå ner 10-20% till, till snittet av vad en bearmarket brukar ligga på, och när då PE-talen sjunker ytterligare kommer jag nog fundera ordentligt på att utöka min belåning på min bostad litegranna. Den ligger för närvarande på 25% och jag skulle inte ha några problem med att höja den till 35%. Vinsterna kommer såklart påverkas av detta coronavirus men jag tror det endast kommer påverka kortsiktigt. 2021 och 2022 kommer folk vilja ha nya iPhones och shoppa som vanligt.

Hoppas ni inte mår alltför dåligt över nedgången senaste tiden. Om ni trots allt gör det kanske det är läge att fundera över er aktieexponering eller strategi. Svaret på inläggets rubrik vet jag såklart inte. Men förhoppningsvis har ni fått med er något från detta inlägg som kan hjälpa er att rida ur den här stormen. Nu har jag druckit upp min Peroni och det är dags för en till. Det är ju ändå lördag, och jag har förlorat 100.000:- senaste veckan. Nåt måste man ju få unna sig då.

1 svar på ”Börsen & corona – Vad händer nu?”

  1. Hoppas allt varit trevligt, själv kommer jag fortsätta precis som du att köra mitt månadssparande i ur och skur så kommer de vända fortare än man tror!
    Bra att veta att de ändå kan gå mycket lägre än detta också men hoppas ändå på en lite lugnare bear-period än snittet.

    Svara

Lämna en kommentar