Börsen och bolån

Börsen bara gasar och senaste dagarna har vi fått se en rejäl uppgång, inte minst för Tesla, vilket det även varit ett rejält ramaskri om på finanstwitter. Rätt kul att följa, även fast jag spanar från sidlinjen. Det är också såklart kul att se kapitalet växa som det gör när börsen går såhär bra. Självklart gäller det att vara ödmjuk och medveten om att det kan vända fort, men då får man försöka se det som bra tillfälle att fylla på portföljen istället. Senaste tre åren har börsen gått upp 34% och PE-talet för Stockholmsbörsen ligger på 16, så någon brutal uppgång och övervärdering är det inte frågan om. I dagens lågränteklimat pratar flera om PE-nivåer runt 20 som det nya normala. PE-talets tioårssnitt på Stockholmsbörsen ligger på runt 15. Beroende på vad man tror PE-talet kommer ligga på framöver kan man alltså tycka att börsen är övervärderad eller undervärderad.

Själv vågar jag mig inte ens på att gissa vilket av det. En sak jag dock funderat på är det här med belåning, framförallt bolånet. Just nu sitter jag på ungefär 27% belåning på min bostad, dvs. 750.000:- av värdet som ligger på knappa 3 miljoner. Detta känns kanske som för låg belåning när räntan är så här låg. Jag använder Avanzas vanliga bolån+, då jag inte har kapital att vara PB-kund än, och räntan är där just nu 1,29%. Om jag tror jag kan få högre avkastning än så lönar det sig alltså att belåna mig maximalt, vilket är upp till 60% belåning. Att göra det just nu skulle dock kännas psykologiskt jobbigt, när börsen ligger på ATH nivåer. Historiskt vet jag att det lönat sig lägga in en klumpsumma direkt, och att tajmingen oftast blir helt okej. Jag ser dock min låga belåning som en del av min trygga totala ekonomi, och mer som en snabb kredit ifall börsen skulle sjunka mycket. Vid ett fall på kanske 10-20-30% skulle jag överväga att utöka mitt bolån litegranna. Jag amorterar just nu inget på mitt bolån, och vill inte göra det i fortsättningen heller. Detta är också en av anledningarna jag vill hålla min belåningsgrad relativt låg. Att dunka in 250.000:- vid ett större börsfall skulle dock bara öka min belåning till 35%, men ändå ge mig ett fint tillskott till portföljen, medan jag fortfarande behåller en relativt sund belåning.

Har ni bolån? Vad har ni för belåningsgrad och vad för belåningsgrad siktar ni på?

2 svar på ”Börsen och bolån”

 1. Snygg belåningsgrad, den som ändå vore där:) Bra jobbat!

  Vi ligger på 67% just nu och vi har i ca 8 års tid amorterat ca 4%. Från och med februari minskar vi amortering och ökar upp buffertsparandet här hemma istället då vi tömt kontot de senaste månaderna.

  Hade ju varit trevligt att vara under 50% innan 40 års ålder iaf.

  Svara
  • Tack så mycket Daniel! 67% är inte så illa det heller, känns som de flesta utanför finanstwitterbubblan ligger på max belåning i princip. Tycker under 50% låter som ett sunt mål, kör hårt! 🙂

   Svara

Lämna en kommentar