Börsen på ATH

Senaste tiden har börsen tuffat på ordentligt, och de omvända vinstvarningarna har avlöst varandra, samtidigt som Aftonbladet skriver om aktietips och anordnar aktietävlingar. Det är lätt att känna att nu har det gått för långt. Att nu det är dags att dra ned på aktieallokeringen när alla pratar aktier.

I början på oktober slog breda Stockholmsbörsen, OMXSPI, nytt ATH, all time high. Erik Hansen delade då en väldigt intressant graf på Twitter. Det klassiska citatet framgång föder framgång funkar väldigt bra här. Efter ett nytt ATH på Stockholmsbörsen, har börsen i snitt stått 12,34% högre ett år senare.

Det är lätt att bli rädd och tänka att börsen snart kommer gå ner när man är på, eller närmar sig ATH nivåer. Men faktum är att hela tiden nå nya ATHs är helt normalt. Över tid går börsen alltid upp, eller den har åtminstone gjort det senaste 100 åren. Såklart kommer det korrektioner och längre bear markets under resans gång, och under vissa perioder kan det gå flera år innan nya all time highs uppnås. 

Investmentbolagen speglar börsklimatet på ett bra sätt just nu tycker jag. Många av investmentbolagen har just nu en helt galen premie, som Creades och Latour. Detta tycker jag säger något om riskaptiten på börsen för tillfället. Det är dock otroligt svårt att veta om denna riskaptit kommer fortsätta i flera år framöver. Eller om det kommer vända ner igen redan i höst, kanske med en andra våg av Corona som startskott?

Det är omöjligt att sia om framtiden, det enda vi vet är att börsen går upp över tid. Med lite farthinder på vägen. Detta gör att jag som är långsiktig fortsätter månadsspara i vått och torrt, även om det kan kännas lite läskigt på ATH nivåer. Det kan som sagt fortsätta uppåt en bra stund till innan börsen bestämmer sig för att vila.

Lämna en kommentar