Börskrönika 2022

2022 blev nog inte riktigt ett år som någon tänkt sig. Inflationen skenade. Räntan började höjas ordentligt, mer än vad många någonsin hade trott. Ryssland startade ett hemskt krig mot Ukraina. Det var många mörka moln på himlen och svenska indexet OMXS30GI stängde året på -12%.

Detta är dock en falsk bild av verkligheten. Medan storbolagsindex gått relativt starkt, har flera bolag halverats eller mer. SBB gick ner -73% under 2022. Sinch gick ner -65%. Volati gick ner -61%. Balder gick ner -53%. Listan kan göras lång!

Det återstår att se om detta är fantastiska köplägen eller om det sura börsklimatet kommer fortsätta in i 2023. Fastigheter var ett tag väldigt hett men har under året i samband med att räntan höjts placerats i frysboxen. Är det dags för comeback under 2023 eller kommer de fortsätta ner i källaren?

****

Corona var fortfarande på allas läppar i början på 2022 och smittspridningen var väldigt hög i början på året på grund av den nya virusvarianten Omicron. Det dröjde dock inte länge innan det kändes som corona var som helt bortblåst. Den 1 april klassades corona inte längre som en samhällsfarlig sjukdom. Restriktionerna var snart ett minne blott.

24:e februari invaderade Ryssland Ukraina under gryningen. Det som alla hoppas på enbart var en slags skrämseltaktik visade sig inte var sant. Ryssland hade flyttat sina trupper mot gränsen för att faktiskt genomföra ett anfall och därmed starta krig i Europa. Detta visade sig även såklart på börsen som svarade med att gå ned nästan -8% kommande två veckor.

Kriget ledde till ökade elpriser i hela Europa, och begreppet Putinpriser skapades.  De rusande elpriserna eldade på inflationen och oron på marknaden var hög. Vad kommer hända till vintern när kylan kommer? 

I september var det även val i Sverige, och även om det oftast inte påverkar börsen i stor utsträckning, är det ändå såklart en stor händelse för Sverige. De blåa vann till slut valet, och Tidöavtalet skapades. En av punkterna i avtalet var ett skattefritt sparande på ISK upp till 300.000:-. Detta var dock inget som kom med i budgeten och det återstår att se om de förverkligar denna punkt under sin mandatperiod.

Vi har under året även bjudits på ett gäng bear market rallies, dvs. att börsen har gjort ordentliga rekyler uppåt under en bear. I början på november gick börsen över MA200 som många anser vara en tekniskt viktig komponent. Är detta också bara ett bear market rally eller är det början på en ny bull market? Erik Hansen på Neuroquant brukar säga att en bear market lurar både optimisten och pessimisten. Konsensus, åtminstone på Twitter, verkar tro att vi kommer få en ny botten under 2023.

Stockholmsbörsen avslutade alltså året på -12%. Breda Stockholmsbörsen gick ner nästan -22%. Mitt börsår landade på -33%. Mer om mitt egna börsår kommer i kommande inlägg där jag tänkt utvärdera mitt börsår och mina portföljer samt ett inlägg där jag ser framåt på 2023.

Gott nytt år på er, hoppas ni haft ett bra 2022 och jag hoppas på att ni får riktigt ett fint 2023!

Lämna en kommentar