Buffert

Ett av världens tråkigaste ord måste ju vara buffert. Det låter så fruktansvärt tråkigt. Men det är ju faktiskt en väldigt fiffig sak att ha!

När man ska börja spara och investera tycker jag sparandet bör ske i tre steg. Först borde man spara ihop en buffert. Hur stor denna kan vara varierar såklart mellan varje individ, en ensamstående i hyreslägenhet behöver inte lika stor buffert som en flerbarnsfamilj med villa och sommarstuga. Jag med bostadsrätt och sambo har i nuläget en buffert på 50.000:-. Detta konto tycker jag ska vara lättillgängligt, man ska kunna flytta och ta ut pengar hur och när man vill. Därför har jag min buffert på ett vanligt sparkonto eller bankkonto.

Nästa steg, för många, är att spara till bostad. Bostadsrätt eller villa hamnar de allra flesta i till slut, och för det behöver man en kontantinsats. Detta sparande gör sig bäst på sparkonto enligt mig. Detta då sparhorisonten oftast är för kort för att placera pengarna på börsen. Det finns olika sorters räntefonder och liknande man skulle kunna placera pengarna i, men jag tycker inte riktigt det är värt besväret eller risken. T.ex. i coronakraschen i våras föll även många räntefonder.

Sista steget, vilket såklart går att kombinera med steg två, är investerande. Att spara ett par hundralappar till börsen medan man kickar igång buffertsparandet och bostadssparandet är toppen, då det är bra att komma igång med investerandet så fort som möjligt.

Bufferten tycker jag är en underbar trygghet, och jag använder den på många sätt. Vissa tycker enbart den ska användas vid krissituationer, när kylen går sönder, när bilen slutar gå framåt eller när huset brinner ner. Jag använder den på ett mer flexibelt sätt, det är helt enkelt mina lätt tillgängliga likvider. T.ex. kan jag använda den för att lägga 30.000:- på en spontan resa (vilket som Snålänning inte sker alltför ofta men det har faktiskt hänt två gånger). Jag har också använt den för att helt enkelt leva för när jag var enskild företagare mellan jobb. Efter jag snyltat på den fyller jag helt enkelt på den kommande månad/månader innan jag lägger pengar på börsen igen.

Hur man kan använda bufferten är också väldigt individuellt. Jag kan snylta på den ganska ofta utan att vara särskilt orolig, då jag vet att min lön trillar in varje månad som anställd, samt att jag varken har bil, villa eller sommarstuga, där bergvärme ska in eller tak som läcker. Oavsett livssituation tycker jag dock bufferten är grunden till en bra och trygg ekonomi!

Hur stor är er buffert och hur använder ni er av den?

Lämna en kommentar