Buy and hold

Häromdagen läste jag en intressant artikel på Neuroquant om buy and hold. Den hade ett intressant perspektiv på den klassiska strategin buy and hold.

Kortfattat menar författaren på att rådet att köpa och behålla aktier kanske inte är det bästa för gemene man. Han pratar också om att man bör ta i beaktning vem som ger dig rådet “Köp och behåll”. Ofta kanske det är sparekonomerna på nätbanker som Avanza och Nordnet som ger dessa råd, och vad är deras incitament? Att få dig att spara i deras produkter med avgifter så deras nätbanker tjänar pengar såklart.

Ett citat från artikeln är “För att uppnå den genomsnittliga avkastningen om 10% per år, krävs en tidshorisont som troligen är längre än ens egna liv.” Detta känns som att riktigt ta i från tårna. Visst ska man vara långsiktig, men om vi kikar på den årliga snittavkastningen för breda Stockholmsbörsen (OMXSGI) de senaste 20 åren har den varit 11,9%. Och då har vi haft en rejäl nedförsbacke senaste året. Å andra sidan är 2002 en väldigt snäll startpunkt då botten efter IT-kraschen sattes kring 2002-2003.

Att se hur många år det kan krävas för att gå +/- 0 när du prickar toppen i de absolut värsta scenarierna, som de gör i artikeln, är lika orimligt som att jämföra vilken avkastning du får om du endast köper vid den absoluta botten vid varje börskrasch. 

Det eviga tjatet om att månadsspara finns av en anledning. Genom att göra detta köper du aktier och fonder när börsen står högt och när börsen står lågt. Och om du är sparsam och köper ännu mer aktier när börsen har sjunkit rejält så får du en även extra skjuts i baken.

Nej, jag tror fortfarande buy and hold är en bra strategi för de allra flesta. De allra flesta är inte så intresserade av börsen att de vill följa USA:s arbetslöshet eller inköpschefsindex för att tajma marknaden. Att då månadsspara i en bred indexfond eller investmentbolag är betydligt enklare och ger god avkastning på lång sikt.

Och samma argument som författaren använder angående incitament kan man använda sig åt motsatt håll. Självklart vill Neuroquant att du ska försöka tajma marknaden och att du ska använda dig av deras tjänster.

Avslutningsvis, även om jag inte riktigt höll med om innehållet i denna artikeln tyckte jag ändå den var intressant. Ofta är det nyttigt att läsa tankar och åsikter som inte stämmer överens med din egna bild. Jag vill också avsluta med att säga att jag faktiskt gillar Erik Hansen och deras tjänst Neuroquant som jag testat litegranna. Även om jag inte använder det för att tradea tycker jag det är kul och lärorikt att få en bredare bild av börsen. Om du inte spanat in Erik Hansens videoklipp Marknadspulsen på Youtube kan jag varmt rekommendera det.

Vad tycker ni? Är buy and hold en bra strategi för gemene man?

4 svar på ”Buy and hold”

 1. Tjena Snålis!

  Håller med dig på det stora hela och jag personligen tycker det är en bra utgångspunkt för mig själv. Speciellt då jag ser mig som en indexkramande buy’n’holdare 😀

  En sak som jag tror när många läser om strategin är att göra en större investering vid enbart ett tillfälle och sen låt stå och kanske därför inte fastnar för den i och med att man gärna pillar i syltburken.

  Men bara för att du kör bnh så betyder det inte att du kan månadsspar i dina aktier likt du gör i dina fonder. Många fastnar nog i en beskrivning av något de läst utan att förstå att de måste anpassa för att de ska passa dem själva:)

  Svara
  • Tjena Daniel, hoppas allt är bra med dig!

   Ja, du har en bra poäng där. Och med buy and hold tänker jag också att det räknas att man även där utvärderar sina innehav över tid. Även om man köper fina bolag där tanken är att man ska behålla dem för alltid ändras ju världen konstant därav är det ju okej att byta en aktie efter 10 år, trots att ursprungliga planen var buy and hold. 😀 Och som du säger, månadsspara is king!

   Svara
 2. Hej snålis:)
  Grym blogg du har, följer dina strategier och investerar på liknande sätt. Håller med dig till 100%. Fakta= köpte du tex Investor i på toppen (juni 2007) för 45:- innan finansdippen så står den 10 år senare i 100:- (ex återinvesterade+månadsspar) är inte det en bra bnh över tid ?
  Lr tänker jag fel?
  Tror stenhårt på ”time in the market” 🙂
  Hur tänker du på 10 års sparhorisont ?
  Tacksam för svar 🙂
  mvh
  MRINVEST

  Svara
  • Tjena MrInvest, stort tack för de fina orden! 🙂

   Jag håller med dig 100% Det känns som om de som är ”björniga” och negativa tar ett index som t.ex. inte inkluderar utdelningar för att ”stärka” sin tes. Jag tror att om man köper bolag som investor, svolder etc nu, tror jag det kommer bli riktigt bra på 10 års sikt! 🙂

   Svara

Lämna en kommentar

 

Exit mobile version