Buy N Hold

Som vissa av er vet har jag tidigare gjort lite bevakningslistor inför varje år men bolag som jag tror kommer gå bra under kommande året då de tidigare levererat bra. I år tog jag det dock steget längre och skapade faktiskt en buy and hold-portfölj. Om bevakningslistorna var på ett års horisont, är denna portföljen tänkt att vara mycket mer långsiktig. 

Med en buy and hold-portfölj är tanken att man ska lägga bolagen i byrålådan för alltid, men såklart måste man följa upp bolagen. Ett eller ett par dåliga kvartal är ju ingenting att bry sig om men om vinsten skulle börja dala under flera år kommer jag såklart att agera.

Innan vi tittar på vilka innehaven i portföljen är, kan jag snabbt försöka beskriva hur jag gjort för att välja ut dem. Jag är långt ifrån en expert på att “stockpicka” och därav kommer det troligtvis inga djupa bolagsanalyser på denna sajt, det finns andra som är betydligt bättre på det. Så ta denna portfölj med en nypa salt, den är väldigt liten för mig sett till hela portföljen, och jag gör det för jag tycker det är kul och lärorikt!

Låt oss hoppa in på vilken typ av bolag som ligger i portföljen! Egentligen kan man sammanfatta bolagen med bra tillväxt och rimlig värdering. Vad betyder då detta mer konkret? Jag tar det i punktform för att göra det lite mer lättöverskådligt: 

 • Snittvinst och omsättningstillväxt får gärna vara runt 10% eller högre. Jag kollar främst långsiktiga trender som på 3, 5 och 7 år.
 • Värderingen ska helst vara under 1,5-2 i PEG-tal. PEG-talet är PE-talet delat på vinsttillväxten. Här gäller det dock att inte kolla blint på PEG-talet som står i Börsdata/Avanza, då det kan vara dopat av en hög vinsttillväxt senaste året. Om till exempel ett bolag som senaste året haft en vinsttillväxt på 20% och PE-talet är 15 ger det PEG-talet 0,75 i Börsdata. Säg dock att senaste året var en outlier, och deras snittillväxt senaste 7 åren varit endast 5%. Om man då istället antar att kommande års tillväxt kommer vara som snittet ger det då ett PEG-tal på 3. Det gäller alltså att göra estimat och gissa vad man tror kommer vara den framtida tillväxten.
 • Nettoskuld/ebitda ska helst vara under 2,5. Det vill säga bolaget ska inte ha för hög skuldsättning.
 • Det får gärna finnas ägare av kött och blod, dvs. inte enbart fonder och institutioner. Det är stort plus om VD, styrelse och/eller grundare äger många aktier.

Mycket inspiration och lärdomar har, som vissa av er kanske märker, kommit från Kvalitetsaktiepodden, min absoluta favoritpodd vad gäller börsen. Även om jag kanske inte riktigt är lika stenhård kring värdering som de…

Om man ska sammanfatta hur jag vill att det ska se ut i en graf, jag vill att vinst per aktie ska se ut som detta:

och inte som detta:

Den första bilden visar alltså Bahnhofs vinst per aktie och den andra bilden visar HMs. Jag vill ha tydlig trend uppåt på vinsten!

Bolagen jag kommit fram till att jag vill äga enligt kriterierna ovan har blivit dessa nedan, men jag har även ett gäng andra bolag jag gärna plockar in om deras värdering skulle sjunka. Bolagen som återfinns i portföljen just nu är enligt bilden nedan (Teqnion endast bevakningspost då deras värdering var lite för hög vid inköp). Inköp skedde kring årsskiftet.

Vad tycker ni om portföljen? Något bolag ni saknar eller något som inte borde fått plats?

6 svar på ”Buy N Hold”

 1. OEM har jag kikat på länge och tänkt plocka in. Det har bara fortsatt att tuffa. EVO finns med och är fina.

  Bahnhof kan jag inte ta in.
  Har själv testa dem och hela köpupplevelsen var en av de värsta i mitt liv, bemötande och generell service..

  Svara
  • Verkligen, gillar OEM och Evo starkt med!
   Oj, det låter inte som en bra upplevelse med Bahnhof. Dessa operatörer får ju mycket skit generellt, om saker funkar får de inte beröm då det är vad man förväntar sig. Men skulle internet vara nere eller liknande får man mycket skit. Tuff bransch!

   Svara
  • Jo, det är sant! Å andra sidan kan hög värderingen göra mycket för avkastningen. Säg att du håller ett bolag i 10 år och det sedan börjar gå knackigt och du vill sälja. Köpte du bolaget på PE 50 och PE nu är 20 har avkastningen inte varit toppen även om bolaget växt vinsten med 10% årligen. Tycker denna kalkylator är rolig att leka med! https://z2036.blogspot.com/p/stock-price-guesstimator.html

   Svara
 2. Nu börjar det likna något;) Detta är ju något jag förespråkar med viss modifikation.

  Hur kommer det sig att du väljer en sådan portfölj? Du har ju redan kvant, ib och fonder. Behövs det en strategi till eller tänker du skifta ut något?

  Svara
  • Haha 😉 Nä, behövs inte mer egentligen, detta är nog mer bara för jag tycker det är kul att grotta ner sig lite och kul att kunna köpa lite bolag man gillar och inte bara handla systematiskt! Å andra sidan kanske det blir lite för många portföljer, men har totalt ”bara” kring 40 olika aktier trots alla portföljer. Känns ändå OK, men får se om någon portfölj försvinner med åren!

   Svara

Lämna en kommentar