Byggmästare A J Ahlström – Investmentbolaget

Investmentbolaget Byggmästare A J Ahlström är ett investmentbolag som kom till börsen i slutet av 2014 och är noterat på First North. Grunden till bolaget var det bygg och fastighetsbolag som Anders J Ahlström startade 1895 i Skåne. 2018 ändrades fokus från fastigheter till bredare investeringar och de blev ett mer renodlat investmentbolag.

Byggmästare A J Ahlström satsar främst på investeringar i Sverige och övriga Norden, med fokus på små och medelstora bolag, både noterade och onoterade. De vill att bolagen de investerar i ska vara marknadsledande inom deras nisch. Investmentbolaget vill vara en aktiv ägare, där fokus är på värdeskapande utan någon exit-strategi.

Investmentbolaget Byggmästare A J Ahlström – Innehav

Bolaget har 47% noterade innehav, varav det största är Green Landscaping, som är det absolut största innehavet (36% av substansvärdet). Störst noterade innehav efter det är Infrea (8%) samt Azelio (3%). Bland de onoterade innehaven hittar vi Volta Truck (11%), Team Olivia (10%) samt Safe Life (8%). Värt att notera är att de även har 13% likvider. 

Lite kul med detta investmentbolag är att många av innehaven rider på ESG-trenden vi sett de senaste åren. Green Landscaping ett bolag som är en av Sveriges ledande aktörer inom parkvård, grönyteskötsel och anläggning av utemiljö. Azelio erbjuder en lösning som möjliggör leverans av förnybart producerad elektricitet dygnet runt på platser utan befintligt nät. Volta  Trucks är ett bolag som arbetar med att skapa en eldriven lastbil anpassad för leveranser i städer.

Byggmästare A J Ahlström – Substansvärde

Byggmästaren började ganska nyligen finnas på ibindex.se vilket är superkul! Om vi tittar på deras nuvarande substansvärdering så ser vi att de handlas till 13% substansrabatt. Detta får anses som relativt billigt då det 3-åriga snittet ligger på knappt 1% premie.

De senaste fem åren har bolaget gått upp 192% och därmed haft en CAGR/årlig kursutveckling på 23,9%. Under samma period har index, OMXSGI, haft en CAGR på 16%. Imponerande siffror. Sedan bolaget börsnoterades i slutet på 2014 har de haft en genomsnittligt årsavkastning på 18% vilket inte det heller är dåliga siffror.

Jag äger i nuläget själv inte Byggmästare A J Ahlström men det var kul att dyka ner i bolaget och jag blir faktiskt riktigt sugen på att investera en slant i dem. Värt att notera är dock att det ett väldigt litet investmentbolag, deras börsvärde är ca 2 miljarder, i perspektiv mot t.ex. Investor som har ett börsvärde på nästan 600 miljarder eller Svolder som har ett börsvärde på 8 miljarder.

Äger du Byggmästare A J Ahlström?

Vill du månadsspara i ett gäng investmentbolag på ett smidigt sätt, så gillar jag Spiltan Aktiefond Investmentbolag.

Vill du läsa mina andra inlägg om investmentbolag kan du göra det här:
Bure
Creades
Industrivärden
Investor
Kinnevik
Latour
Lundbergföretagen
Ratos
Svolder
VNV Global
Traction
Öresund

Lämna en kommentar