Cliens Småbolag

Småbolagsfonder är något som jag gillat väldigt länge. Små bolag har ofta framtiden för sig, och tillväxtresan framför sig, istället för bakom sig som större bolag kanske oftast har. I min portfölj har jag sedan tidigare fonden AMF Småbolag. En aktivt förvaltad fond, med en avgift som en indexfond. Hittills har den gått OK, ungefär som index.

Senaste tiden har jag funderat på att plocka in en till småbolagsfond i portföljen. Detta då storbolagen har tuffat på rätt bra, och gapet mellan storbolag och småbolag växt sig större. Valet blev till slut Cliens Småbolag. Det är en av de bästa småbolagsfonderna senaste åren. Risk finns såklart att den inte är det i framtiden – det har vi sett exempel på tidigare i andra fonder.

Som ni ser har förvaltaren Carl Sundblad slagit småbolagsindex varje år sedan 2018. Det är väldigt imponerande! Det är en sak att att gå bättre sitt index ett enskilt år, och sedan leva på det årets lyckokast kommande år även om man går sämre eller som index kommande år. Därav tycker jag det är väldigt imponerande att slagit index varje år under så många års tid, där det både varit upp och nedgång! Extra plus till att även bäst riskjusterad avkastning vinner Cliens fond.

Jag hade några andra småbolagsfonder jag funderade på att ta in. Bl.a. SEB C/R Småbolag som också presterat väldigt bra senaste decenniet. De har däremot bytt förvaltare nyligen vilket gjorde att valet föll på Cliens fond. Småbolag Edge är en annan fond jag tycker verkar spännande men jag låter den få lite mer historik först innan jag tar något beslut kring den.

Och så avgiften då – den är väldigt hög! Den är dock prestationsbaserad, och all avkastning är efter avgifter. Därav har den ju hittills varit värd sin avgift. I samband med köpet i Cliens Småbolag sålde jag TIN Ny Teknik. En fond som haft det jobbigt på sistone, som dock säkert kan gå bra kommande åren efter ett par tuffare år för hela den branschinriktningen. Just nu har jag dock landat i att en småbolagsfond känns som ett bättre val i min fondportfölj. Dessa aktiva fonder (Cliens nu samt sedan tidigare Avanza Fastighet) är en liten krydda i mitt fondspar – störst del har Spiltan Aktiefond Investmentbolag, USA Handelsbanken Ind Crit samt AMF Småbolag).

Finns det då inte risk att detta blir samma historia med Cliens som för t.ex. TIN Ny Teknik? Presterar riktigt bra men sedan har det tufft att leva upp till sitt rykte? Jo kanske. Dock har TIN Ny Teknik gått i linje med Plus Teknologi Index sedan 2022. Därav är TINs avkastning relativt index inte är så illa.

Jag tror på småbolag och tror Cliens har god potential att fortsätta avkasta bättre än småbolagsindex, och i värsta fall ungefär som småbolagindex. Det är helt OK risk/reward för mig!

I framtiden är planen att enbart köra tre fonder i fondportföljen – Spiltan Aktiefond Investmentbolag, USA Handelsbanken Ind Crit samt en småbolagsfond. Just nu tror jag dock fastighet och småbolag kan ha ett par bra år framför sig, därav ett litet extra litet bet på dessa!

Lämna en kommentar