Dags för deklaration

Då är det återigen dags för denna tid på året som många våndat för. Får man tillbaka pengar eller måste man betala restskatt? Är det något man ska tänka på?

Jag fick precis tillbaka min deklaration, och jag fick 800 kr i restskatt. Det känns helt okej, då jag alltså fått låna 800 kr av staten, helt gratis! Jag kommer dock få betala lite mer i skatt pga en liten vinst i min enskilda firma.

Jag tycker faktiskt det är ganska skoj med deklaration, inte just för att det är sexigt att betala skatt utan tvärtom, det är sexigt att skatteplanera! Deklarationen infaller för mig även med momsredovisning och bokslut av min firma vilket gör att det blir en liten rolig grej att sammanfatta året som gått. Här kommer några tips att tänka på till deklarationen!

  • Schablonmetoden
    Om du sålt av fonder eller aktier på ett fond/aktiedepå där det dras 30% skatt på vinsten, tänk på att du kan använda dig av schablonmetoden. Om din vinst överstiger 400% är det mer värt att använda dig av schablonmetoden. Detta innebär att du istället beskattas för 20% av det du säljer fonden/akiten för.
  • Sålt bostad? Avdrag att tänka på!
    Om du sålt en bostad under finns det stor chans att du gjort vinst och kanske behöver skatta på detta, om du inte gör uppskov. Tänk då på att det finns ett gäng avdrag du kan göra. Ett avdrag du kan göra är kapitaltillskott. Om det under åren som du bott i din bostad, amorterats ner lån i föreningen bör du vid slutet av det år du säljer din bostadsrätt få hem ett papper som heter kontrolluppgift ifrån bostadsrättsföreningen. I kontrolluppgiften kan du läsa hur mycket du gjort i kapitaltillskott under åren du ägt bostadsrätten och betalt hyra/månadsavgift. Den summan som står där drar man av i deklarationen och man minskar då sin vinstskatt.

    Du kan också dra av kostnader för t.ex. renoveringar, mäklarkostnad och ev. styling.
  • Fördela avdrag mellan dig och din partner
    Om du äger ett boende som du renoverat tillsammans med någon annan, t.ex. din partner, har ni båda rätt till ROT-avdrag för en och samma renovering. ROT- och RUT-avdragen räknas ihop och kan sammanlagt vara upp till max 50 000 kronor per person och år. Genom att renovera tillsammans kan ni maxa ROT-avdraget mot upp till 100 000 sek. Detsamma gäller bolånet, även det kan man fördela mellan er för att maximera avdraget.
  • Avdrag för transport
    Om dina kostnader för transport till jobbet överstiger 11.000:- om året kan du få avdrag för kostnaderna över det. Du får även göra avdrag för parkeringskostnader vid arbetsplatsen. Du får faktiskt även göra 350 kr extra i avdrag om du cyklat till jobbet!
  • Periodiseringsfond
    Om du driver en enskild firma vid sidan av ditt vanliga jobb är chansen stor att du kommer över brytgränsen för hög marginalskatt. Periodiseringsfond är ett avdrag i deklarationen som gör att du kan “skjuta upp” vinsten i firman till ett framtida år, vilket kan vara lönsamt om du t.ex. planerar att gå ner i tid på ditt vanliga jobb kommande år.. Du kan göra avdrag med max 30 procent av årets bruttovinst och skjuter på så vis upp beskattningen av det avsatta beloppet i maximalt sex år.

Som alltid är det bra att dubbelkolla uppgifterna som är förtryckta på deklarationen, ROT/RUT etc. En vanlig fråga som dyker upp i dessa deklarationstider är om man kan göra avdrag för att man har jobbat hemifrån. Tyvärr är det i praktiken svårt att avdrag för t.ex. dator, internet etc. när man jobbat hemma.

Fick ni restskatt eller får ni tillbaka pengar?

Lämna en kommentar