Dags för korrektion?

En korrektion på börsen har historiskt skett någon gång per år.  Med en korrektion menas med att börsen går ner 10% eller mer. I år har vi dock inte sett någon hittills. Faktum är att detta börsår är bland de bästa börsåren någonsin just nu. Hittills har varje börsmånad 2021 varit positivt, något som inte alls händer särskilt ofta.

I år har börsen gått upp nästan 30%. Vad beror detta på? Vi är (förhoppningsvis) i slutskedet av en pandemi. Det har tryckts pengar som aldrig förr och stimulanspaketen har avlöst varandra. Räntan är historiskt låg och det finns just nu inte så många alternativ till börsen om man vill få avkastning på sina pengar.

Att det förr eller senare kommer ske någon form av korrektion är inte så svårt att förutse. När den kommer, är däremot som alltid desto svårare. Detta är inget försök till det heller. Det är dock bra att påminna sig om att börsen kan vara ganska jävlig ibland också. Efter nästan snart 1,5 år sedan börsen bottnade i coronakraschen kan det vara lätt att glömma bort det. Under denna perioden har börsen nämligen rusat nästan 80%.

De senaste fem åren har OMXSGI haft en årlig tillväxt/CAGR på 14%. De senaste 20 åren är dock den siffran betydligt lägre, nämligen 9%. Börslabbet och Henning Hammar skrev nyligen ett inlägg om börsens nuvarande värderingar. Olika metoder kan användas för att kolla på värderingen på marknaden, och Henning tar upp ett flertal olika, där egentligen alla pekar på en årlig avkastning på mellan -1% och +1% de kommande åren. Såklart är detta omöjligt att förutse, och detta betyder inte att avkastningen kommer vara exakt 0% de kommande åren, utan börsen kommer ju vissa år gå upp 20% och vissa ner -40%. Poängen är, var medveten om att det inte är superbilligt där ute just nu. Åtminstone inte generellt sett, även om det går att hitta bolag som är mer rimligt värderade.

Hur agerar jag på sånt här? Egentligen inte alls. Men jag tycker det är bra att vara någorlunda förstådd med hur läget är just nu och hur marknaden ser ut. Sen kan de lika gärna fortsätta upp i 5 år till innan det kommer en bear market eller stor korrektion. Det är ju lite det som är charmen med börsen. Jag fortsätter mitt sparande varje månad som vanligt, medveten om att det kommer gå ner någon gång (no shit), men kanske snarare förr än senare.  När det väl händer är jag lite mentalt förberedd så jag lättare kan hålla mig till min strategi. Jag har ingen kassa redo för ev. nedgångar, jag tror man förlorar avkastning på det på lång sikt. Det jag däremot försöker göra vid stora nedgångar är helt enkelt att maximera mitt sparande så brutalt mycket jag kan. Det kan ge stor effekt på ens framtida kapital.

Vad tycker ni om läget på börsen just nu?

1 svar på ”Dags för korrektion?”

  1. Jag längtar lite efter en korrektion faktiskt. Har varit lite svårare i år att månadsspara än förut i aktier, då mycket bara går upp i portföljen.

    Annars brukar det alltid vara något bolag som är lite mer hatat av börsen vilket kan ge bra tillfällen att öka.

    Men i dagens klimat känns det som att de som är duktiga på stockpicking har en fördel (eller systematiska investeringar) och där är jag inte lika duktig på området.

    Svara

Lämna en kommentar

 

Exit mobile version