Deltids-FIRE

För ett tag sedan skrev Miljonär innan 30 ett inlägg om deltids-FIRE. Detta inlägg tyckte jag var ganska intressant då det är detta som jag just nu strävar efter. Miljonären delar med sig av sina funderingar om en artikel som handlar om att ha passiva inkomster som täcker majoriteten av sina utgifter, men att man behöver tjäna några extra tusenlappar varje månad för att få råd till semester och extra nöjen.

Som jag känner nu skulle jag alltså inte vilja sluta jobba helt, då jag tycker mitt jobb är väldigt roligt och stimulerande, och även passar väldigt bra för att jobba med på deltid. Detta skulle exempelvis fungera så att jag jobbar i tre månader och sedan är ledig i tre månader dvs. jobbar 50%. Eftersom jag i nuläget sparar omkring 50% av lönen betyder detta att jag redan skulle kunna göra detta nu, nackdelen skulle dock vara att jag inte kan spara en krona. Eftersom jag fortfarande är ganska ung och i framtiden skulle vilja ha större bostad och barn känner jag att jag vill ha ett ganska ordentligt sparkapital innan jag går ner i tid. Om ca 1,5 år hoppas jag kunna nå miljonen. Att då eventuellt gå ner och jobba ca 75%, vilket skulle betyda att jag kan spara 25% av min lön men också jobba 25% känns som en bra lösning. Med en miljon i kapital skulle jag nog känna en form trygghet för att kunna gå ner i tid, då jag skulle ha en extra buffert vid flytt till hus eller större lägenhet. Det skulle även innebära en trygghet då jag, i brist på jobb i min egna firma, skulle kunna ta ut 40000:- från min miljon varje år enligt 4%-regeln.

Samtidigt är det väldigt svårt att bestämma när man ska ta steget. Det är ju nu medan jag är hyfsat ung och ändå tjänar helt okej skulle kunna få pengamaskinen i rullning ordentligt. Att jobba 5 år till och fortsätta spara ordentligt skulle kunna innebära att jag har flera miljoner på kontot när jag är runt 30, vilket i sin tur skulle kunna leda till att jag helt skulle kunna sluta jobba några år efter det om jag skulle vilja det. Att helt sluta jobba tror jag dock aldrig jag kommer göra, jag gillar att hålla på med egna projekt, och eftersom jag i princip redan jobbar med min hobby kommer jag nog alltid tjäna några slantar på hålla på med det. Därför känns det ganska dumt att dra ut på att börja jobba deltid för att man ev. skulle kunna nå heltids-FIRE.

Alla har sina olika mål med sparandet och även fast jag har några diffusa idéer med mitt sparande har jag inte helt bestämt mig än hur jag ska använda mitt kapital. Jag tänker att jag försöker spara så mycket jag kan just nu utan att sänka min livskvalité nämnvärt eller ens alls. Om jag vill resa så gör jag det, och vill jag ha någon pryl köper jag den. Spontant köper jag nästan aldrig några prylar utan jag låter det nästan alltid gå några månader och känna om det verkligen är något jag vill ha och skulle behöva. Jag tror att och hoppas att när jag känner mig redo och sugen på att gå ner i tid kommer jag göra det. Just nu känner jag inte jättestort sug efter det men inom några år tror jag det är dags att ta steget.

Vill ni sluta jobba helt eller jobba mindre? Vad sparar ni för?

Lämna en kommentar

 

Exit mobile version