Det är svårt att förutse börsen

För ett par månader sen fick jag en kommentar på bloggen, närmare bestämt den 9:e mars. Den lät såhär:


“Du borde ha sålt för 2 månader sen, om inte då så för 1 månad sen, om inte då så förra veckan och om du ännu inte sålt så bör du göra det nu om några timmar! Det kommer krascha, och det rejält. Jag tippar på -40% innan sommaren. Märkligt hur ni som varit aktiva länge har så dålig fingertoppskänsla. Städer går in i karantän. Självklart kommer det betyda enorma problem för världsekonomin. Att inte kunna se det gör mig tveksam till hur många av er bloggare faktiskt vet vad ni sysslar med. Nästa stad för karantän lär bli Oslo eller Stockholm.”

Det var dystra toner och ordalag då. Såklart är det lätt att fastna i allt det negativa när man läser kvällstidningars svarta rubriker som skriker “Rädda det som räddas kan” och liknande. Vi bloggare fick oss också en känga av att vi inte vet vad vi pysslar med. Det kan mycket väl stämma, de flesta av oss är bara glada amatörer. En sak de flesta av oss bloggare gör rätt är att vi oftast ligger all in. Vi försöker inte tajma marknaden, för vi vet att det är väldigt, väldigt svårt. Sen kommentaren trillade in på bloggen har börsen (OMXS30GI) gått upp +5,11% och ligger -3% för året. Inte riktigt -40%.

Börsen hade likaväl kunnat gått ner -40% dock. Det är inte att “vi” fick rätt som är poängen. Faktum är att det känns ganska orimligt att börsen gått som den gjort senaste veckorna, med tanke på att många av bolagens rapporter varit och kommer vara ganska dystra. Poängen är dock att marknaden och ekonomin inte alltid går hand i hand. Börsen hade redan prisat in att rapporter skulle vara kassa. Börsen styrs till stor del av psykologi, samtidigt som den består av stora bolag, även de minsta bolagen är oftast ganska stora, i alla fall jämfört med den lokala restaurangen som fått det tufft i dessa coronatider.

Det är svårt att förutse börsen, och jag har ärligt talat slutat försöka. Jag försöker spara lite extra när det går ner. Jag rider med i uppgång såväl som i nedgång, med målet att hela tiden vara lite bättre än index. Vilket oftast är alternativet som många föreslår, att spara i en billig indexfond som t.ex. Avanza Zero. Jag går dock på nitar, många bolag i både de kvantitativa strategierna såväl som vissa investmentbolag och fonder presterar inte alltid på topp. Jag försöker dock vara långsiktig, inte ta för snabba beslut, men att samtidigt utvärdera strategierna löpande. Att ha fler rätt än fel. I framtiden hoppas jag att det ska löna sig.

2 svar på ”Det är svårt att förutse börsen”

    • Ja, det känns som att såna där kommentarer bara kommer när det är som mörkast. Jag gillar din strategi och försöker köra ungefär likadant. Svårt att tajma så bättre att bara spara långsiktigt! 🙂

      Svara

Lämna en kommentar

 

Exit mobile version