Din hjärna

En kille som jag alltid gillat och följt med beundran är Anders Hansen, som nu är aktuell med serien Din Hjärna. Han är läkare, överläkare i psykiatri samt utbildad civilekonom. För ett par år sedan var han sommar/vinterpratare i P1. Där pratade han hur hjärnan funkar, och berättar om forskning visar att hjärnan verkar vara uppbyggd av en mängd olika system som kan arbeta mer eller mindre oberoende av varandra och som till och med kan ha olika viljor.

Anders har även släppt en bok som heter Hjärnstark, som handlar om hur motion och träning kan stärka din hjärna. Hur motion till och med kan föryngra din hjärna och motverka och förebygga sjukdomar som depression.

Din hjärna

Nu är han alltså aktuell med en andra säsong av faktaserien Min Hjärna som du kan se på SVT Play. Där går han igenom en rad olika ämnen och intervjuar de främsta forskarna inom diverse områden. Jag har precis sett dessa och tycker de var väldigt intressanta. Lärorikt och skoj på samma gång, win-win!

Att lära sig om hjärnan tror jag kan vara bra om man är intresserad av börsen. Detta då många fällor man kan hamna i som investerare är just psykologiska dvs. tankefällor. Jag finner lite likheter i denna serie, och boken 101 tankar om aktier, som tar upp lite olika psykologiska fällor. I ett avsnitt av Din Hjärna får vi t.ex. lära oss mer om känslor. Vad är känslor? Kan man påverka sina känslor? I avsnittet pratar de t.ex. om att känslor kan vara lite som att köra bil. Man kan träna upp dem, och vänja sig. T.ex. kan man träna på att vara mer tacksam istället för att känna avund.

Eller för att dra ett börsperspektiv, man kan träna på att undvika anchoring, vilket är att man fäster sig vid sitt inköpspris av aktien. Bara för du köpte en aktie vid 100 kr och den nu är nere på 90 kr betyder det inte att den är köpvärd. Många glömmer bort att aktier inte har ett minne. Din inköpskurs, eller GAV, påverkar inte aktien eller bolagets framtid det minsta. I avsnittet pratar de även om att känslor inte är motsats till logiskt tänkande. De kombinerar och samverkar faktiskt ihop.

Om ni inte sett “Din hjärna” så tycker jag ni bör ge det en chans. Ni hittar det som sagt på SVT Play!

Lämna en kommentar