Diversifiering

En portfölj kan se ut på många olika sätt och det finns lika många olika portföljer som det finns investerare. Det är därmed svårt att säga vad som passar för den generelle investeraren. En sak som jag tycker däremot passar är att alla investerare bör investera diversifierat.

På senare år har det blivit extra populärt att investera koncentrerat. Gärna i tillväxtbolag som till exempel Sinch, Evolution och Embracer. Varför investera i din fjärde bästa idé om du istället enbart kan investera i dina tre bästa? Ett exempel som Investeraren brukar dra är att vad händer om du har en portfölj med 10 aktier och adderar ytterligare en, och det är den där sista aktien, aktie nummer 11, som stiger kraftigt? Då är det ju den ”sämsta” idén som drar med sig portföljen uppåt.

Warren Buffet är en väldigt framgångsrik investerare som investerat ganska koncentrerat. Han sägs ha sagt “Risk comes from not knowing what you’re doing.” Buffet har dock också sagt att passiva indexfonder troligtvis är det bästa för majoriteten av investerare. Det är helt enkelt väldigt svårt att handplocka ett fåtal aktier framgångsrikt över en längre period. 

Det största argumentet mot att inte investera koncentrerat brukar vara att det är svårt att nå en avkastning över index om man har för många bolag. Detta är dock inte sant. Kände förvaltaren Peter Lynch hade över 1000 innehav när han rattade sin fond Magellan och nådde en snittavkastning på nästan 30% årligen. AMF Aktiefond Småbolag innehöll 2020 över 130 innehav. Den fonden har senaste 10 åren avkastat i snitt nästan 19% årligen. Det går helt enkelt att nå riktigt bra resultat med många bolag i portföljen.

Unga Aktiesparare brukar rekommendera att investera i över 10 bolag i flera olika branscher. Detta tycker jag är ett sunt råd. På det viset kan man ändå investera relativt koncentrerat, om det är det man vill, utan att för den skull ha en bolagsrisk som är skyhög.

Jag har själv lyckats slå index, “trots” att min portfölj innehåller över 50 bolag. Om man tar hänsyn till alla mina fonders innehav så innehåller min portfölj över flera hundra bolag. Trots det har jag haft en CAGR på 18% samtidigt som index “endast” haft en CAGR/årlig tillväxt på 9%. Detta är dock endast på en 5-års horisont, men ändå.

Investerar du diversifierat?

2 svar på ”Diversifiering”

 1. Håller definitivt med om att det är bra att diversifiera investeringarna och att många gör det för lite. Har själv ca 40 bolag i portföljen och slår också index. Börjar dock känna av att det blir svårt att hinna med att bläddra igenom alla viktiga nyheter och kvartalsrapporter. Skulle man öka upp till 100 eller 1000 innehav får man nog ta och säga upp vardagskneget för att få tid med allt och portföljen är fortfarande för liten för det.

  De senaste åren tycker jag att det med lite eftertanke har varit fullt möjligt att hitta sektorer som är grovt undervärderade och rotera innan andra gör det. Problemet är dock att det krävs massvis av läsning och engagemang för att förstå sig på en ny sektor.

  Hur vet man vilket företag som är bäst när man inte kan någonting? Visst, man kan titta på substansvärde, kassaflöde, PE-tal etc. för att få lite mer information, men det finns alltid många fler faktorer som är viktiga för precis den branchen.
  Innan man har läst på tillräckligt för att hitta det bästa företaget skulle tillfället passera förbi. Så min strategi på sistone har varit att hitta en sektor som jag tror på, och hoppa in på flera olika företag inom samma bransch medan man fortsätter att fördjupa sin kunskap.

  För att ta ett exempel: i höstas fick man höra mer och mer att priserna på gödningsmedel hade redan gått upp en hel del samtidigt som stora producenter i Europa var tvungna att begränsa sin produktion pga den dyra naturgasen. Började då använda en screener för att hitta lämpliga kandidater. De 5 gödningsmedelsbolag jag har i portföljen har haft enormt olika prisutvecklingar sedan köp, från lägst till högst: -9%, +9%, +68%, +118%, +677%. Stor skillnad på mindre än 7 månader.

  Hade man bara valt ett utav dem hade det kanske gått åt pipan.

  Utöver den specifika bolagsrisken och den bredare marknadsrisken som din fina bild illustrerar så försöker jag hålla mig medveten om att min portfölj har en grov sektorrisk. Med fokus på ett fåtal investeringsteser är det fullt möjligt att många innehav går ner mycket samtidigt. Man får hoppas att man lyckas vara vaken och rotera/ombalansera portföljen i tid innan det skiter sig.

  Ursäkta om jag skrev lite mycket.

  Svara

Lämna en kommentar