Dyr sommar

Sommaren är i full gång och jag har redan haft två veckors semester. Jag har tre lediga veckor i kalendern tills jobbet drar igång igen. Riktigt skönt!

Mina senaste två veckor har spenderats i norr och i söder. Första semesterveckan var jag i Jämtland då jag tillsammans med min flickvän och två kompisar vandrade Jämtlandstriangeln. Vi hade riktig tur med vädret och det var en underbar vecka!

Förra veckan spenderades på en liten roadtrip genom Skåne och Halland med min flickvän. Det var också riktigt mysigt! Bland annat besöktes Kiviks Musteri och många fina stränder som t.ex. Sandhammaren.

Med tanke på sommarens utgifter samt kommande semesteraktiviteter så har sommaren blivit en dyr historia. På den kommande månadslönen kommer det nog tyvärr inte sparas många kronor, om ens några alls.

I vanliga fall ligger mina månadskostnader på omkring 13-15 tusen i månaden, och min månadslön ligger på ca 32.000:- i månaden. Med tanke på att det troligtvis inte blir något sparande denna månad betyder det att sommarmånaderna varit ca 15.000-20.000:- dyrare för mig än en vanlig månad.

Att leva 20.000:- dyrare om året än mina vanliga månadskostnader skulle innebära att jag måste öka mitt kapital med 500.000:- extra för att täcka upp dessa extra kostnader vid FIRE enligt 4%-regeln. Det är riktigt mycket pengar när man ser på det viset.

Å andra sidan, jag siktar inte på 100%-FIRE. Jag kommer förmodligen alltid jobba och inbringa pengar på något vis. Detta då jag jobbar med något jag tycker är skoj och skulle göra på min fritid oavsett. Jag har därför ingen brådska med att snabbt spara ihop mitt kapital för att kunna sluta jobba.

Att jobba lite mindre är något som dock skulle vara gött! Detta är egentligen något som jag skulle kunna göra redan idag, med mitt nuvarande börskapital på ca 1.600.000 kronor som skulle kunna ge mig 64.000 kronor årligen dvs. 5350 kronor i månaden. Genom att enbart sluta spara samt leva på mitt börskapital skulle jag kunna arbeta endast 30-40% resten av mitt liv. Än känner jag dock inget behov av att jobba så lite, men att gå ner något i tid eller kanske börja frilansa igen för att vara ledig ännu mer under sommaren är dock något jag funderat på!

Det är inte alltid kul att ha några slösaktiga månader på sommaren för semester och skojiga aktiviteter när man håller på att bygga upp sin pengamaskin. Men i slutändan tror jag det är den bästa balansen – Spara så mycket man orkar för framtiden men samtidigt unna sig i nuet att göra/köpa grejer man tycker är värt det. Pris är vad du betalar och värde är vad du får, som en vis man en gång sa!

Lämna en kommentar