Effekten av låga kostnader

I tider som denna när Coronaviruset blåser över hela världens med varsel och permitteringar som effekt är det viktigare än någonsin att kunna ha låga kostnader. Ifall oturen skulle vara framme och man skulle stå där utan jobb kan låga omkostnader gör att man klarar sig utan jobb längre och framförallt kan man undvika all jobbig huvudvärk och stress om hur man ska få ekonomin att gå ihop. Visst får de flesta a-kassa om man blir uppsagd men för vissa med höga omkostnader kanske man inte får ihop det trots den. 

För den som har har siktet på att jobba mindre framöver, eller till och med sluta jobba helt, spelar kostnaden en stor roll på hur lång tid du behöver innan du kan jobba mindre. Om du har lägre kostnader behöver du också mindre kapital som genererar pengar till dig. Vi tar som exempel att du just nu gör av med 15.000:- i månaden. Du skulle då behöva ett kapital på 4.500.000:- för att kunna ta ut 15.000:- i månaden enligt fyraprocent-reglen. Med kostnader på enbart 13.000:- i månaden skulle du bara behöva 3.900.000:-. Du behöver alltså 600.000:- mindre i kapital när du har kostnader som är 2000:- lägre. Det är ganska fascinerande!

Mina kostnader en vanlig månad ser ungefär ut såhär:

 • Boende ink. el, bredband, vatten 4000:-
 • Hemförsäkring 200:-
 • Mobilabonnemang 100:-
 • Mat 1500:-
 • Resekostnader 900:-
 • Utelunch 2000:-
 • Spotify 100:-
 • Nöjen, kläder, prylar, alkohol etc. 1000-4000:-

Totalt brukar mina utgifter ligga på omkring 13.000:- en vanlig månad. Jag har enligt mig själv ganska låga fasta kostnader, de i fet stil, men lyxar till det ganska rejält på min rörliga utgifter. Jag har i nuläget ingen bil eller några barn vilket gör att jag kan unna mig uteluncher varje dag på jobbet samt en stor nöjespost. Samtidigt vet jag att dessa poster lätt skulle kunnas dras ner ordentligt ifall det skulle behövas. T.ex. nu när börsen har sjunkit mycket, och jag jobbar hemifrån, blir det inga uteluncher samtidigt som jag är hemma mer och kanske inte är ute och tar en öl med kompisar lika mycket, vilket gör att jag nu kan spara några extra tusenlappar på börsen. I vanliga fall ligger min sparkvot på omkring 50% men den har nu hoppat upp mot 60-70%.

Jag tycker det viktigaste är att man är ekonomiskt medveten och funderar över om ens kostnader är värda sitt pris. Ofta kan man hacka ner sina utgifter utan att minska livskvaliteten. Samtidigt är det många saker som faktiskt man tycker är värda att lägga pengar på och de tycker jag inte man ska tumma på.

Hur ser era kostnader ut, och vad tycker ni är värt att lägga pengar på?

2 svar på ”Effekten av låga kostnader”

 1. Om man ska försöka se det positivt med denna kris så kan man kanske hoppas att det nu blir tydligt för betydligt fler varför det alltid är en god ide att ha god kontroll på sin ekonomi, i det fall något oväntat inträffar. Faktum är ju att den tanken även gäller företag, många har stått med byxorna nere i form av för hög belåning och/eller dålig likviditet även där.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  Svara
  • Precis. Man brukar väl säga att dåliga tider sållar agnarna från vetet och river upp dåliga affärsideéer och företag och skapar plats för nya. Denna kris är väl dock lite speciell då många företag drabbas som egentligen var välskötta. Att en restaurang inte har kunder på ett par månader pga pandemi är svårt att förutse. Men många kör ju olika take away alternativ och liknande, så det är ju toppen, adapt or die! 😉

   Svara

Lämna en kommentar