Enkla strategier som presterat bättre än börsen

Man hör ofta om att det är omöjligt eller sjukt svårt att prestera bättre än börsindex. Att man bara borde hålla sig till indexfonder. Detta är till viss del sant, och som stockpicker tror jag det är väldigt lätt att underprestera om man inte har uppsatta regler och en tydlig strategi.

Jag har tidigare pratat mycket om hur en del enkla strategier som att investera i småbolagsindex/fonder eller investmentbolag lönat sig de senaste decennierna. De har helt enkelt bjudit på fenomenal avkastning. Sedan 2012 har t.ex. Swedbank Robur Småbolagsfond Sverige (affiliatelänk) avkastat 282% och Spiltan Aktiefond Investmentbolag (affiliatelänk) avkastat 268%, detta samtidigt som breda index OMXSGI avkastat 155%. Detta motsvarar alltså en årsavkastning på 18,2%, 17,7% respektive 12,4%. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, men jag tror historien ändå kan visa vägen en aning. Om en strategi på många års sikt gått riktigt bra, tror jag att den i framtiden kan prestera åtminstone helt okej.

I detta inlägg tänkte jag istället gå igenom några enkla aktiestrategier man själv kan anamma, som historiskt givit god avkastning. Genom att investera efter enkla nyckeltal, kan man få bort hela den psykologiska aspekten av investerandet som ofta gör att man hamnar i fällor och tappar avkastning. I kommande exempel investerar vi de 20 bästa aktierna för varje nyckeltal, och uppdaterar positionerna vid varje kvartal. Siffrorna innehåller data mellan 2001-219 och är hämtade från Börsdata, och studien är från Börslabbet. Jag lägger även till fonderna nämnda ovan i tabellen, samt de mer kända kvantitativa strategierna Magic Formula och F-Score.

[table id=4 /]

Som man kan se i tabellen har dessa relativt enkla strategier avkastat riktigt bra senaste 20 åren. Med det sagt är det inte säkert att de gör det kommande 20 åren. Med sådan överavkastning har jag dock svårt att se att dessa strategier inte skulle gå åtminstone lite bättre än index framöver. Fördelen och nackdelen med dessa strategier är att de är så enkla. Man byter ut innehaven en gång i kvartalen, sedan behöver man inte fundera mer. Det gör det väldigt enkelt att följa dessa strategier för den som inte vill lägga ner så mycket tid på börsen. Det svåra när strategin är såhär pass enkel, är att man gärna vill gå in och pilla och ta bort vissa bolag som screenas ut, vilket leder till lägre avkastning, eller att man säljer av när strategin underpresterat index en tid. Det kan vara extra psykologiskt jobbigt att behålla innehav som går dåligt, när man inte tror på dem själv.

Värt att notera är att det såklart tillkommer transaktionsavgifter i form av courtage, som äter upp lite avkastning när man byter ut innehaven varje kvartal. Dock räcker det att byta ut de årligen istället, utan att för den skull tappa så mycket avkastning. Man kan även köpa de bolag som har bäst momentum inom varje nyckeltal för att höja avkastningen ytterligare.

Med detta inlägg vill jag inte trycka på att investera efter just dessa nyckeltal, utan mer visa på att kvantitativa strategier kan var ganska intressanta. Jag vill visa det som inspiration för att man inte alltid behöver göra det så svårt, man kan få bra resultat ändå. Vill du läsa mer om hur mina kvantitativa portföljer ser ut just nu kan du göra det här och här.

4 svar på ”Enkla strategier som presterat bättre än börsen”

 1. Spännande inlägg! Hade varit intressant om man kunde lära sig att hålla känslorna helt utanför investeringar. Men någonstans känns det ändå som om att man måste ha lite magkänsla också, vilket kommer efter en del snedsteg och misstag samt tid på börsen. Tror mer på att en kombination av det du skriver om tillsammans med viss känsla kan vara en bra kombo!

  Svara
  • Det är nog sant, vissa är sjukt duktiga på att handplocka bolag. Diversifiering är nog som alltid bra, och har man kunskapen om att dessa strategier gått så bra kanske man kan implementera det i sin strategi på nåt vis, eller kanske ha flera olika portföljer. Hur gör du just nu? Kör du efter någon särskild strategi, kikar på några speciella nyckeltal eller köper du bara bolag du gillar/tror på? 🙂

   Svara
   • Vill ju gärna köra nån form av värdeinvestering, men det är ju inte så lätt då jag månadssparar kontinuerligt. Hade blivit väldigt få köp isf:). Men på det stora hela blir det nog en blandning av utd-/värdeinvestering.

    Tittar på flera nyckeltal tex p/e, p/s, p/b, ev/ebit, eps, beta. Kikar även på ägarlistan då jag tycker det är viktigt och hur vd är.

    Försöker bygga en stadig grund med tråkiga bolag och fyller på med några som kan växa ok och toppar med nån chansning.

    Svara
    • Ah, låter ju spännande! Det känns som du verkligen får koll på bolagen när du kollar ägorlistor, många nyckeltal etc. Tycker det låter som du har hittat en strategi som passar dig bra! 🙂

     Svara

Lämna en kommentar