Fattig i slutet av månaden

Så här dagen innan löning är det många som känner sig fattiga. Extra sant är nog detta i december, då det ofta kan vara en dyrare månad för många. Julklappar ska inhandlas, och all julmat ska shoppas.

Det finns såklart saker man kan göra för att undvika detta beroende av kommande löning. Det är helt enkelt att spara en del av sin lön varje månad. Man kan då bygga upp en buffert som gör att man inte är beroende av sin lön på samma sätt. Man skulle t.ex. en månad som december, låna lite från sin buffert för att köpa julklappar, för att sedan i januari (som dock ofta ses som den fattigaste månaden på året, då allt från december ska betalas) och februari spara upp sin buffert till sin ursprungsstorlek.

Jag själv spenderar ca 40-50% av min lön, resten åker direkt in på Avanza när jag får den. Detta gör att även jag känner mig fattig i slutet av vissa månader. I år slog jag till på lite extra många julklappar vilket lett till att jag fått tjyva lite från min buffert redan. Därmed har jag inte alls mycket pengar kvar på mitt kortkonto, och jag vill ogärna snylta från min buffert igen. Därför känner även jag mig lite fattig, såhär dagen innan löning. Den stora skillnaden är dock att jag faktiskt inte är fattig. Jag har min buffert och min aktie/fondportfölj. Detta är innerst inne en stor trygghet, även fast jag med en miljon på kontot, fortfarande känner mig fattig vissa månader. 

Ikväll är det dags för årets sista #uppesittarkväll. Programmet som går ut på att spara en del av sin lön, för att undvika att känna sig fattig i slutet av månaden. Sändningen är ikväll kl. 20 och ni kan se det här.

Jag vill också passa på att slå ett slag för min tävling på Twitter där jag lottar ut en bok. Tävlingen avslutas 12.00 på julafton så se till att delta innan dess om du vill ha chans på en av böckerna!

2 svar på ”Fattig i slutet av månaden”

  1. Deltar redan i tävlingen, hoppas många andra gör det också!

    Sunt resonemang i inlägget! Väldigt bra med buffert att använda sig av när det är knapert. Och välbehövligt när man har tre tonåringar i huset 🤣

    Svara

Lämna en kommentar

 

Exit mobile version