Finans på instagram & sälja på ATH

Att finstagrammarna (Finanskontona på Instagram) har ökat drastiskt senaste tiden har nog inte undgått många som är aktiva på den plattformen. Generellt sätt tycker jag det är skoj att investeringar och sparande sprids i så många kanaler som möjligt. Det som gör mig lite rädd är när vissa av dessa finansprofiler förespråkar investeringar som verkligen inte är riktade till nybörjare, särskilt när deras sida och inlägg annars uppenbart riktar sig till nybörjare. Oftast är det också mestadels vanligt folk som hittar till dessa kontona på Instagram. Som ointresserad och oinsatt är det lätt att ryckas med när man ser spännande grafer på en plattform man redan använder varje dag. Det blir det lätt att klicka på följ.

Att då promota investeringar i onoterade bolag som inte gör vinst via crowdfunding-plattformar, där man dessutom får provision på de investerare man lyckas locka till sig, känns i min bok inte helt schysst. Jag förstår inte heller varför vissa haussar specifika bolag hela tiden. Särskilt när det gäller bolag som har PE på över tusen eller till och med minus PE dvs. inte gör någon vinst. Återigen, det känns inte som en investering som är lämplig för nybörjare.

En annan tipsade om det fantastiska rådet att sälja på ATH och köpa på botten. Vilket såklart är ett lysande råd om man lyckas med det, men i praktiken är totalt omöjligt. Faktum är också att ATH inte är något konstigt, börsen går över tid uppåt, och att man då och då sätter nya ATH är ingen säljsignal. Det är särskilt inget bra tips för nybörjare.

Själv försöker jag investera långsiktigt, följa min strategi, månadsspara och försöka köpa extra mycket när börsen rasat. Dessa är också saker jag tror är lämpliga för nybörjare att göra.

Baserat på det lilla jag har sett av finanskonton på Instagram vs. Twitter känns kvalitéten fruktansvärt mycket högre på finanstwitter. Att helt gratis kunna få ta del av alla spännande gräv professor Kalkyl gör, höra Magnus Anderssons eviga argument till varför Evo är världens bästa bolag, läsa om nåt obskyrt men ändå stabilt utdelningsbolag i Kanada som Petrusko har stenkoll på eller bara läsa veckans bästa inlägg som Aktiepappa så fint sammanställer varje söndag. Nä, finanstwitter är faktiskt grymt bra!

Om ni har några tips på några vettiga konton att följa på Instagram så dela gärna med er av dessa! 🙂

Lämna en kommentar