Fondskifte i portföljen

Innehåller affiliatelänkar.

Sedan tidigare har jag haft sex innehav i mina fondportfölj, dessa har varit:

Nyligen tillkom även Länsförsäkringar Fastighetsfond. Jag har följt denna fond ett tag, vilket har varit svårt att undvika, då det var en av förra decenniets bästa fonder. Ska man då ta in en fond som har varit bäst redan? Lär den verkligen bli kommande decenniets bästa fond igen? Nej, det tror jag faktiskt inte är så troligt. Vad jag däremot tror och hoppas är att förvaltare Peter Norhammar fortsätter att göra ett bra jobb, och slår index. Kanske dock inte lika brutalt mycket som den har gjort tidigare. Att äga och förvalta fastigheter tror jag kommer generera fin avkastning på sikt.

Mitt mål på börsen, som jag skrivit om tidigare, är att slå index med 5%-enheter. Jag tror det är bra att konkretisera mål, även fast jag inte skulle bry mig jättemycket om jag ett år skulle gå något sämre än index. Det stora målet är att övertid prestera lite bättre än index, för på sikt skulle det ge mig fantastisk belöning. Det är just detta målet som fått mig att byta ut ett av mina fondinnehav.

När jag började köpa in mig i Länsförsäkringars fastighetsfond började jag samtidigt reflektera lite över mina nuvarande innehav, vilket man såklart bör göra ibland. Jag har känt att min trygga punkt i fondportföljen bestått av investmentbolagsfonden, SEBs indexfond samt XACT:s ETF. Jag har tidigare funderat på om jag verkligen ska äga både SEB Sverige Indexnära och XACT Högutdelande. De är jättefina billiga indexfonder. (XACT en smartbeta indexfond dvs. ett egetkomponerat index som förväntas prestera bättre än vanliga indexfonder). De har presterar lite bättre än OMXS30GI/Avanza Zero under de flesta perioder. Men hur mycket bättre är de egentligen? Ta en kik nedan på historiken de senaste tio åren för dessa fonder.

[table id=5 /]

Senaste tio åren har alltså SEBs bredare indexfond slagit index i snitt med 2%-enheter årligen, medan XACT ETF slagit index med i snitt 5%-enheter. Såklart är historisk avkastning ingen garanti för framtida avkastning, men jag vill ändå tro att när man jämför olika indexfonder mot varandra, att den relativa överavkastningen lär vara snarlik i framtiden. Att tro att Länsförsäkringars Fastighetsfond kommer fortsätta prestera 10%-enheter över index årligen kan dock vara ett farligare antagande då det är en aktivt förvaltad fond som presterar efter hur förvaltaren agerar och vilka beslut han tar.

Mitt beslut blev alltså att fasa ut SEBs indexfond samtidigt som Länsförsäkringars Fastighetsfond blir ny i gänget. Jag är nöjd med denna nya uppsättning där Spiltan, XACT och AMFs fond får anses vara de stabila pjäserna i portföljen, samtidigt som Ny Teknik, Global Opportunity och Länsförsäkringars fastighetsfond får anses som de mer spännande kryddorna. Detta byte ger en lite aggressivare laguppställning, men jag tror hårt på mitt lags kapacitet även om jag också fortsättningsvis kommer vara nyfiken på nyförvärv!

Äger ni några fonder och har ni några favoriter?

5 svar på ”Fondskifte i portföljen”

 1. Hej Snålänningen!

  Väldigt intressant! Jag har också funderat på att plocka in den fastighetsfonden i portföljen – ett av skälen till att jag avaktat är att avgiften är lite väl hög. Dock med tanke på att den växt mer än 400% på 10 års tid så kanske det inte gör så mycket i längden 🙂

  Personliga favoriter är Spiltan Aktiefond Investmentbolag och XACT Högutdelande som gett god avkastning i många år. Jag har även börjat spara i TIN Ny Teknik som jag hoppas kommer göra bra ifrån sig – men det får tiden avgöra!

  //Sparpatrullen

  Svara
  • Hej Sparpatrullen, kul att du har hittat hit! 🙂 Jo, avgiften är i saftigaste laget men som du säger har den ju faktiskt varit värd avgiften historiskt, vi får hoppas att den är det även i fortsättningen! Haha, vi verkar ju verkligen gilla samma fonder. Hoppas våra analyser stämmer och att vi får fin avkastning framöver!

   Svara
 2. Delat upp mina fonder lite olika.

  Har några fonder till målspar och där har jag avanza zero, spp global solutions, LF global index och amf småbolag.

  I pensionsportfölj finns xact hög samt amf småbolag.

  Annars är det mest aktier 🙂

  Svara
  • Aldrig hört om SPP Global Solutions, den får jag spana in. Aktier är ju väldigt skoj så förstår dig, men är smidigt att kunna blanda in lite fonder med! 🙂

   Svara
   • Hette tidigare global topp 100 och har ändrats lite sedan dess. Men samma förvaltare och jag gillar många av innehaven.

    Svara

Lämna en kommentar

 

Exit mobile version