Första börs-halvåret är över

Juni försvann i rasande takt, precis som sommarmånaderna alltid gör. Det har bjudits på fantastiskt väder, och även varit väldigt soligt och glatt på börsen. Nu väntas dock en period av lite kyligare väder, vilket kan vara välbehövligt. Samma gäller börsen. Många tror på en rekyl nedåt snart. Erik Hansen spår i hans nyhetsbrev att en rekyl nedåt är huvudscenariot i juli där den rekylen skulle vara köptillfälle innan fortsatta uppgångar sker. 

Jag lägger ingen större vikt i det utan välkomnar en dipp, som alltid, då man kan försöka köpa på sig lite extra fonder och aktier då. Jag har i vanliga fall ingen kassa utan ligger fullinvesterad, men just nu har jag ett utökat bostadslån där jag tänkt pyttsa in åtminstone litegrann på börsen.

Första halvåret på börsen har varit hektiskt och väldigt osäkert. Coronakrisen drog in och vi såg en av de snabbaste fallen i Stockholmsbörsens historia. På något vis ändå kul att ha fått uppleva det. Vissa pratade om att börsen skulle fortsätta ner ordentligt och att det skulle ta lång tid innan börsen skulle återhämta sig. Det kändes inte som någon förutspådde den “V” återhämtningen vi har fått. Året är dock inte slut och mycket kan såklart hända, men just nu ligger vi faktiskt bara -5,25% för året.

Börsen har stigit ordentligt från botten, detta samtidigt som Sveriges BNP väntas minska med 6% i år, USA:s ekonomi väntas backa 7% samt att det är stor oro för en andra våg av coronaviruset ska ta fart. Detta känns inte helt logiskt, men börsen är heller inte alltid logisk eller en reflektion av världsekonomin. Börsen är framåtblickande och bygger mycket på förväntningar och psykologi. Detta samtidigt som det trycks mer och mer pengar vilket stimulerar hela ekonomin i stort.

Om vi kikar på mina egna mål för året, är resultatet, efter ett halvår, långt över förväntan. Målen inför året löd:

 • Slå index (OMXS30GI) med 5%-enheter
 • Nyspara 150.000:-

Just nu ligger jag på +5,12%, vilket är nästan 10%-enheter bättre än index. Om jag lyckas hålla det året ut vore det fantastiskt, och om jag lyckas slå index med det varje år vore det ett mirakel! Jag har även redan sparat 160.000:- i år, vilket betyder att jag alltså efter 6 månader nått mitt mål. Det kan kännas som ett för klent mål vid första anblick, men faktum är att det trillade in omkring 80.000:- extra från min enskilda firma som jag inte hade räknat med.

Jag vill även passa på att berätta att jag fick äran att dela med mig av min sparresaPappa Betalar?:s blogg i måndags. In och läs om det låter intressant!

Hur har erat börs-halvår gått? 🙂

4 svar på ”Första börs-halvåret är över”

  • Hej!
   Det är jag som ska tacka för att jag fick vara med! 🙂 Ja, det blir spännande att se hur börsen utvecklar sig. Tråkigt med Scandic men förhoppningsvis kan den komma tillbaka!

   Svara
 1. Bra kämpat under H1!

  Mina portföljer ligger mestadels på minus, allmänna -1.22%, allmänna kf-11.92%, men fondväskan ligger +0,22%:)

  Sänken i år har definitivt vart Disney och Scandic. Åt andra hållet har Swedish Match och SCA gått bra.

  Hoppas det lugnar ner sig lite på börsen nu, har varit en riktig berg- och dalbana.

  Svara
  • Tack så mycket Daniel! Detsamma, bra jobbat själv. Vet inte hur stor din KF-portfölj är men känns som du är något över index i år i alla fall? 🙂

   Jo, det har verkligen varit berg- och dalbana. Det blir spännande att se om det kommer en rejäl rekyl nedåt framöver, känns som många tippat på det. Dock brukar börsen ju gå sin egen väg, så det blir som sagt spännande att se!

   Svara

Lämna en kommentar

 

Exit mobile version