Går det att slå index med 50 bolag?

Att diversifiering är en viktig del när det gäller investeringar vet de flesta om. Hisnande 45% av alla aktieägare i Sverige har endast en enda aktie på kontot. Detta är såklart inget att rekommendera, utan för de allra flesta är någon form av diversifiering bra.

Diversifiering menas med att sprida sitt kapital över flera bolag för att helt enkelt minimera riskerna. Om ett bolag du äger går i konkurs, och du äger tio bolag i din portfölj, är det en hård smäll. Om ett bolag du äger går i konkurs, och det är det enda bolaget du äger, då är det en total katastrof. Unga Aktiesparare brukar rekommendera att äga minst 10 olika aktier i flera olika branscher. Detta tycker jag är en bra grund. Såklart funkar det även att bara äga ett par aktier, om större delen av kapitalet ligger i fonder.

Många verkar tro att man måste ha 3-10 bolag för att ens ha en chans att avvika från, eller slå, index. Detta tycker jag är en myt som är värd att slå hål på. Det finns flertalet fonder som över tid slagit index rejält med många innehav. Exempel på det är t.ex. Spiltan Stabil. Här väger innehaven som mest ca 4-5% men ändå har de lyckats slå både OMXS30GI samt breda Stockholmsbörsen rejält. I denna fond brukar antalet innehav ligga på omkring 20-30 st.

Om vi kikar på mitt senaste år kan vi se att jag med en rejäl skopa tur fått ett väldigt bra resultat. Mina portföljer har gått extremt bra och jag har lyckats överavkasta index med ca 24%-enheter, med ca 50 innehav. Det är såklart inget som förmodligen kommer fortsätta i samma takt. Poängen är att det går att avvika rejält från index fast man har många innehav, som är relativt likaviktade.

Sammanfattningsvis, diversifiering är enligt mig en bra sak. Man kan faktiskt avvika från index och få väldigt bra resultat med 20-50 innehav. Alla är olika och hanterar risk på olika sätt. Vissa kanske sover jättebra med enbart 5 innehav men det är i alla fall inget som passar mig.

Hur många olika innehav har ni? 🙂

2 svar på ”Går det att slå index med 50 bolag?”

  1. Har i dagsläget 23 olika aktier, 5 fonder. Tycker det ger en lagom spridning.

    Tycker också att man ska tänka på branschindelning. Du kan ju ha 30 aktier, men har du bara två branscher kan det bli jobbigt.

    Svara

Lämna en kommentar

 

Exit mobile version