GUIDE: Att screena fram Trendande Värde & andra systematiska strategier

Det är många som har hört av sig till mig och varit intresserade och nyfikna på hur jag gör när jag screenar fram mina nya innehav i Trendande Tillväxt och Kvantportföljen. Detta tänkte jag därmed visa och gå igenom steg för steg hur jag gör. Notera att detta är mitt sätt, och att det finns säkerligen flera andra, bättre sätt att göra det på, men detta är hur jag brukar göra! Jag vill också passa på att rekommendera Börslabbet, som inspirerat mig väldigt mycket, min kvantportfölj är i princip kopierad enligt deras filosofi!

De olika strategierna/screeners jag kör är alltså:

Kvantportföljen

Trendande Värde: Den mest komplicerade, rankningssystem av P/E, P/B, P/S, P/FCF, EV/EBITDA och direktavkastning. Sedan rangordnas de 40 högst rankade med sammansatt momentum dvs. 3, 6 och 12 månaders kurshistorik. De 5 bästa köper jag! Minst 500mkr i börsvärde, finans och fastighetsaktier exkluderas och endast Stockholmsbörsen (Large, Mid, Small Cap).

Trendande Utdelning: De 40 aktier med högst direktavkastning sållas ut och rankas sedan med sammansatt momentum, de fem bästa väljs ut. Minst 500mkr i börsvärde, finans och fastighetsaktier exkluderas och endast Stockholmsbörsen (Large, Mid, Small Cap).

Trendande Kvalitet: De 40 bolagen med högst ROIC, ROE och ROA sållas ut och rankas sedan med sammansatt momentum, de fem bästa väljs ut. Minst 500mkr i börsvärde, finans och fastighetsaktier exkluderas och endast Stockholmsbörsen (Large, Mid, Small Cap).

Sammansatt momentum: De fem bolagen med högst sammansatt momentum ,dvs. 3, 6 och 12 månaders kurshistorik delat på tre, vinner. Först sållas 20% (isch) av bolagen bort genom F-score. Bolag med omkring 2 eller lägre i F-score filtreras bort. Minst 500mkr i börsvärde, finans och fastighetsaktier exkluderas och endast Stockholmsbörsen (Large, Mid, Small Cap).

Trendande Tillväxt

De bolag med högst vinst och omsättningstillväxt filtreras fram. Minst 500mkr i börsvärde, finans och fastighetsaktier exkluderas och alla listor är med (utom pepins). Detta då jag medvetet vill få med bolag som Fortnox och Swedencare som ej är med på huvudlistan.

Dessa strategier screenar jag i nuläget om, och ombalanserar, varje kvartal. Vid nästa årsskifte kommer jag enbart ombalansera trendande tillväxt och sammansatt momentum varje kvartal, och övriga strategier årsvis/halvårsvis. Läs mer om detta här.

För att screena fram bolagen kommer du behöva två saker. Dels ett premiumkonto på Börsdata, och dels Excel (google sheets funkar säkert också!) Jag tänker att jag i detta exempel går igenom trendande värde, då det är den mest komplicerade strategin, som kräver ett rankingsystem i Excel. Notera att i min mall är så låga tal som möjligt i rankingen bäst.

1. Screena på Börsdata

Det första steget är att skapa en screener på börsdata med nyckeltalen som är relevanta. I Trendande Värdes fall blir det alltså P/E, P/S, P/B, EV/EBITDA, P/FCP samt direktavkastning. Jag kör också med börsvärde med minimivärde på 500, så de allra minsta bolagen sållas bort. Jag har också med kursutveckling på 3, 6 och 12 månader för att få fram sammansatt momentum. (Kursutveckling 3,6 och 12 mån delat på 3). I “Länder” väljer jag Sverige och Stockholmsbörsen dvs. Large, Mid och Small Cap. I bransch är alla markerade utom finans, då nyckeltalen inte riktigt fungerar på investmentbolag och fastigheter. Notera att du sedan kan spara detta filter, så du inte behöver göra om den nästa gång.

2. Exportera till Excel

Jag exporterar sedan alltihop till Excel. Detta gör man smidigt genom exportknappen på börsdata. När datan hamnar i Excel ser den ut såhär.

3. Kopiera in datan till Excelmallen

Jag kopierar sedan in all data som jag fick från Börsdata, in i min färdiga mall som jag skapat för dessa ombalanseringar. Det som jag har lagt till är alltså det på högersidan på bilden nedan, rankingen samt sammansatt momentum längst ut till höger. Men detta tar vi lite senare. När vi har kopierat in datan, måste vi först finputsa den lite.

4. Finjustera värdena från Börsdata

Datan som kommer in från Börsdata är inte helt perfekt för ändamålet direkt. Det är två saker vi måste göra. Dels måste vi ändra alla – värden, till höga värden. Detta så att bolag som har minus i PE, och alltså inte gör vinst, får sämst ranking. Det vi också vill göra är att lägga in 0 i direktavkastning på alla bolag som har en tom rad där. Jag brukar sortera på direktavkastning för att sedan smidigt kunna sätta 0 i ett bolag, och sedan kopiera det till resten. För att fixa – värden brukar jag använda verktyget “Find & Select” i Excel.

Först markerar jag alla kolumner jag vill fixa, dvs. alla nyckeltalen utom börsvärde och direktavkastning. Sedan söker jag helt enkelt efter – och ersätter det med ett högt värde, t.ex. 5000. Sedan kör jag Replace All! Vissa av värderingsnyckeltalen är också tomma, de brukar jag också manuellt lägga in 5000 på, så att de får sämst rank också.

5. Ranka

När vi nu har cleanat all data är det dags att börja ranka. Det kan verka lite krångligare än vad det faktiskt är. Allt vi behöver är en enkel formel. Formeln lyder: =RANK(D3;D$3:D$355;1). Det formeln säger är egentligen:

D3 – Vilken ruta som vi ska kolla.
D$3:D$355 – Vilka rutor vi ska jämföra med, dvs. vilken rank har D3 jämfört med dessa. Siffran 355 kan alltså ändras beroende på hur många bolag du får med från börsdata.
1 – I vilken ordning vi ska ranka. Jag kör på att jag vill ha så lågt tal som möjligt, därför har jag 1 på värderingsnyckeltalen, vilket betyder att om ett bolag har låga multiplar får det ett lågt tal i rankingen. På direktavkastningen är det ju dock tvärtom, hög direktavkastning ska ge låg rank, därför jag 0 där.

Sedan är det bara skapa rubriker så det blir tydligt vad du rankar, och sedan kopiera in formeln i alla rutor. Notera att första delen D3, alltid ska ändras beroende på vilken ruta formeln står i, och att D$3:D$355 ska ändras beroende på vilken kolumn du ska jämföra med. När man kopierar i Excel brukar den dock oftast “fatta” och formeln blir korrekt när man kopierar den.

Under rubriken total rank kör jag sedan formeln =SUM(O3:T3)/6 vilket bara plussar samman rankingen bolaget har fått i alla nyckeltal och sedan delat på 6 eftersom det är 6 olika nyckeltal vi har rankat. Sedan markerar jag alla bolag, högerklickar och sorterar efter de 40 bolag med bäst/lägst rank.

6. Sammansatt momentum

Nu har vi alltså fått en total rank på alla bolagen, och det som återstår är att se vilka av de 40 bolagen som har bäst sammansatt momentum. För att få fram “Sammansatt momentum” använder jag formeln =SUM(J3:L3)/3. Detta är alltså formen i ruta V3. I V4 blir formeln alltså =SUM(J4:L4)/3  Alltså, summan av rutorna för kurshistorik på 3, 6 och 12 månader delat på 3. Denna formeln kopierar jag bara in på de 40 bolagen med bäst rank. Jag markerar sedan dessa 40 bolag och sorterar efter högst sammansatt momentum. De 5 översta blir alltså de jag investerar i!

Det finns dock ibland vissa undantag. Till exempel NetEnt som kom med nyligen när jag körde igenom screeningen. Den väljer jag att inte ta med, då den har bud på sig, och därmed är potentialen oftast redan borta.

I de övriga strategierna gör jag alltså likadant, minus ranking delen. I trendande tillväxt och sammansatt ROI borde/kan man ranka på samma sätt som i Trendande Värde, men där har jag just nu kört ett “lägsta värde” istället. Det lägsta värdet ändrar jag på, tills jag får fram omkring 40 bolag, innan jag exporterar till Excel för att få fram sammansatt momentum. Då kan min Börsdata screener se ut såhär.

Hoppas ni tyckte detta inlägget var intressant och saker klarnade lite för er som undrat kring detta, bara kommentera om ni har några frågor! Har ni några tips för att göra detta smidigare, dela gärna med er av era tips i kommentarerna, jag är en riktig nybörjare på Excel! Dela gärna detta inlägg på Twitter etc. och lämna en kommentar om ni gillade det, det uppskattas väldigt mycket! 🙂

This article has 9 comments

 1. Håkan Nordliden Reply

  Hej!
  Intressant! Det blir nog till att testa själv…
  Vad är P/PCF? Ska kanske vara P/FCF?
  Ha det gott!
  /Håkan

  • Snålänningen Reply

   Hej! Tack för du är uppmärksam, ska såklart vara P/FCF. Ändrat nu! 🙂

 2. Anonym Reply

  Hej ska – värden ändras till ex 5000 i kurshistorikkolumnerna 3,6 och 12 mån ochså i trendande värde? eller bara i nyckeltalen?

  • Snålänningen Reply

   Hej! Nej, de brukar jag bara lämna tomma, då det helt enkelt inte finns någon kurshistorik att tillgå för den perioden.

 3. Håkan Nordliden Reply

  Hej igen,
  Istället för att ändra negativa värden med sortering, byt ut etc använder jag OM-formel, fält D2 (antar att PE ligger i kolumn X);
  =OM(X2<0;5000;X2)
  I mitt fall tog jag bort även låga positiva;
  =OM(X2<7;5000;X2)
  Lycka till!
  Håkan

 4. Håkan Nordliden Reply

  Hej igen,
  En fundering om sammansatt momentum; vad tror du om att vikta talen, t.ex. (3*3m+2*6m+12m)/6?
  Alltså större tyngd på senaste utvecklingen.
  /Håkan

 5. Bo Reply

  Men hur lyckas ni sortera den slutliga rankningen utan att excel tar med formlen?
  Blir bara kaos när man ska sortera den sista kolumnen.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras.