Det är många som har hört av sig till mig och varit intresserade och nyfikna på hur jag gör när jag screenar fram mina nya innehav i Trendande Tillväxt och Kvantportföljen som jag investerar i på Avanza. Detta tänkte jag därmed visa och gå igenom steg för steg hur jag gör. Notera att detta är mitt sätt, och att det finns säkerligen flera andra, bättre sätt att göra det på, men detta är hur jag brukar göra! Jag vill också passa på att rekommendera Börslabbet, som inspirerat mig väldigt mycket, min kvantportfölj är i princip kopierad enligt deras filosofi!
De olika strategierna/screeners jag kör är alltså:
Kvantportföljen
Trendande Värde: Den mest komplicerade, rankningssystem av P/E, P/B, P/S, P/FCF, EV/EBITDA och direktavkastning. Sedan rangordnas de 40 högst rankade med sammansatt momentum dvs. 3, 6 och 12 månaders kurshistorik. De 5 bästa köper jag! Minst 500mkr i börsvärde, finans och fastighetsaktier exkluderas och endast Stockholmsbörsen (Large, Mid, Small Cap). Ombalanseras årligen.
Trendande Utdelning: De 40 aktier med högst direktavkastning sållas ut och rankas sedan med sammansatt momentum, de fem bästa väljs ut. Minst 500mkr i börsvärde, finans och fastighetsaktier exkluderas och endast Stockholmsbörsen (Large, Mid, Small Cap). Ombalanseras årligen.
Trendande Kvalitet: Liknande ranking som Trendande Värde. De 40 bolagen med högst sammansatt ROE. Detta innebär ranking av ROE, ROIC, ROA samt FCFROE. Sedan rangordnas de 40 högst rankade med sammansatt momentum dvs. 3, 6 och 12 månaders kurshistorik. De 5 bästa köper jag. Minst 500mkr i börsvärde, finans och fastighetsaktier exkluderas och endast Stockholmsbörsen (Large, Mid, Small Cap). Ombalanseras årligen.
Sammansatt momentum: De fem bolagen med högst sammansatt momentum, dvs. 3, 6 och 12 månaders kurshistorik delat på tre, vinner. Först sållas 20% (isch) av bolagen bort genom F-score. Bolag med omkring 2-3 eller lägre i F-score filtreras bort. Minst 500mkr i börsvärde, finans och fastighetsaktier exkluderas och endast Stockholmsbörsen (Large, Mid, Small Cap). Ombalanseras varje kvartal.
Trendande Tillväxt
Minst 500mkr i börsvärde, finans och fastighetsaktier exkluderas och alla listor inkluderas. Detta då jag medvetet vill få med bolag som Fortnox och Swedencare som ej är med på huvudlistan. Jag filtrerar även bort alla bolag som inte gått med vinst alla de tre senaste åren med hjälp av PE-talet. Jag filtrerar sedan på 1 och 3 års vinst och omsättningstillväxt, där jag screenar fram de 40 bolag med högst värden på dessa nyckeltal. Jag investerar sedan i de 20 bolag av dessa 40 med högst sammansatt momentum dvs. 3, 6 och 12 månaders kurshistorik delat på tre. Portföljen ombalanseras varje kvartal.
Dessa strategier screenar jag i nuläget om, och ombalanserar, varje kvartal. Vid nästa årsskifte kommer jag enbart ombalansera trendande tillväxt och sammansatt momentum varje kvartal, och övriga strategier årsvis/halvårsvis. Läs mer om detta här.
För att screena fram bolagen kommer du behöva två saker. Dels ett premiumkonto på Börsdata, och dels Excel (google sheets funkar säkert också!) Jag tänker att jag i detta exempel går igenom trendande värde, då det är den mest komplicerade strategin, som kräver ett rankingsystem i Excel. Notera att i min mall är så låga tal som möjligt i rankingen bäst.
1. Screena på Börsdata
Det första steget är att skapa en screener på börsdata med nyckeltalen som är relevanta. I Trendande Värdes fall blir det alltså P/E, P/S, P/B, EV/EBITDA, P/FCP samt direktavkastning. Jag kör också med börsvärde med minimivärde på 500, så de allra minsta bolagen sållas bort. Jag har också med kursutveckling på 3, 6 och 12 månader för att få fram sammansatt momentum. (Kursutveckling 3,6 och 12 mån delat på 3). I “Länder” väljer jag Sverige och Stockholmsbörsen dvs. Large, Mid och Small Cap. I bransch är alla markerade utom finans, då nyckeltalen inte riktigt fungerar på investmentbolag och fastigheter. Notera att du sedan kan spara detta filter, så du inte behöver göra om den nästa gång.
2. Exportera till Excel
Jag exporterar sedan alltihop till Excel. Detta gör man smidigt genom exportknappen på börsdata. När datan hamnar i Excel ser den ut såhär.
3. Kopiera in datan till Excelmallen
Jag kopierar sedan in all data som jag fick från Börsdata, in i min färdiga mall som jag skapat för dessa ombalanseringar. Det som jag har lagt till är alltså det på högersidan på bilden nedan, rankingen samt sammansatt momentum längst ut till höger. Men detta tar vi lite senare. När vi har kopierat in datan, måste vi först finputsa den lite.
4. Finjustera värdena från Börsdata
Datan som kommer in från Börsdata är inte helt perfekt för ändamålet direkt. Det är två saker vi måste göra. Dels måste vi ändra alla – värden, till höga värden. Detta så att bolag som har minus i PE, och alltså inte gör vinst, får sämst ranking. Det vi också vill göra är att lägga in 0 i direktavkastning på alla bolag som har en tom rad där. Jag brukar sortera på direktavkastning för att sedan smidigt kunna sätta 0 i ett bolag, och sedan kopiera det till resten. För att fixa – värden brukar jag använda verktyget “Find & Select” i Excel.
Först markerar jag alla kolumner jag vill fixa, dvs. alla nyckeltalen utom börsvärde och direktavkastning. Sedan söker jag helt enkelt efter – och ersätter det med ett högt värde, t.ex. 5000. Sedan kör jag Replace All! Vissa av värderingsnyckeltalen är också tomma, de brukar jag också manuellt lägga in 5000 på, så att de får sämst rank också.
5. Ranka
När vi nu har cleanat all data är det dags att börja ranka. Det kan verka lite krångligare än vad det faktiskt är. Allt vi behöver är en enkel formel. Formeln lyder: =RANK(D3;D$3:D$355;1). Det formeln säger är egentligen:
D3 – Vilken ruta som vi ska kolla.
D$3:D$355 – Vilka rutor vi ska jämföra med, dvs. vilken rank har D3 jämfört med dessa. Siffran 355 kan alltså ändras beroende på hur många bolag du får med från börsdata.
1 – I vilken ordning vi ska ranka. Jag kör på att jag vill ha så lågt tal som möjligt, därför har jag 1 på värderingsnyckeltalen, vilket betyder att om ett bolag har låga multiplar får det ett lågt tal i rankingen. På direktavkastningen är det ju dock tvärtom, hög direktavkastning ska ge låg rank, därför jag 0 där.
Sedan är det bara skapa rubriker så det blir tydligt vad du rankar, och sedan kopiera in formeln i alla rutor. Notera att första delen D3, alltid ska ändras beroende på vilken ruta formeln står i, och att D$3:D$355 ska ändras beroende på vilken kolumn du ska jämföra med. När man kopierar i Excel brukar den dock oftast “fatta” och formeln blir korrekt när man kopierar den.
Under rubriken total rank kör jag sedan formeln =SUM(O3:T3)/6 vilket bara plussar samman rankingen bolaget har fått i alla nyckeltal och sedan delat på 6 eftersom det är 6 olika nyckeltal vi har rankat. Sedan markerar jag alla bolag, högerklickar och sorterar efter de 40 bolag med bäst/lägst rank.
Om ett bolag inte har någon utdelning ska de få maxrank dvs. sämsta möjliga rank. Om det är 80 bolag som har utdelning av de totala 355 bolagen kommer bolagen utan utdelning automatiskt få maxrank 80. Jag sorterar då på direktavkastning och ändrar då rank manuellt på dessa till 355.
6. Sammansatt momentum
Nu har vi alltså fått en total rank på alla bolagen, och det som återstår är att se vilka av de 40 bolagen som har bäst sammansatt momentum. För att få fram “Sammansatt momentum” använder jag formeln =SUM(J3:L3)/3. Detta är alltså formen i ruta V3. I V4 blir formeln alltså =SUM(J4:L4)/3 Alltså, summan av rutorna för kurshistorik på 3, 6 och 12 månader delat på 3. Denna formeln kopierar jag bara in på de 40 bolagen med bäst rank. Jag markerar sedan dessa 40 bolag och sorterar efter högst sammansatt momentum. De 5 översta blir alltså de jag investerar i!
Det finns dock ibland vissa undantag. Till exempel NetEnt som kom med nyligen när jag körde igenom screeningen. Den väljer jag att inte ta med, då den har bud på sig, och därmed är potentialen oftast redan borta.
I de övriga strategierna gör jag alltså likadant, minus ranking delen förutom på Trendade Kvalitet som har samma rankingsystem som Trendande Värde.
I min Trendande Tillväxt kör jag “lägsta värde” istället för ranking. Det lägsta värdet ändrar jag på, tills jag får fram omkring 40 bolag, innan jag exporterar till Excel för att få fram sammansatt momentum. Då kan min Börsdata screener se ut såhär.
Hoppas ni tyckte detta inlägget var intressant och saker klarnade lite för er som undrat kring detta, bara kommentera om ni har några frågor! Har ni några tips för att göra detta smidigare, dela gärna med er av era tips i kommentarerna, jag är en riktig nybörjare på Excel! Dela gärna detta inlägg på Twitter etc. och lämna en kommentar om ni gillade det, det uppskattas väldigt mycket! 🙂
Hej!
Intressant! Det blir nog till att testa själv…
Vad är P/PCF? Ska kanske vara P/FCF?
Ha det gott!
/Håkan
Hej! Tack för du är uppmärksam, ska såklart vara P/FCF. Ändrat nu! 🙂
Hej ska – värden ändras till ex 5000 i kurshistorikkolumnerna 3,6 och 12 mån ochså i trendande värde? eller bara i nyckeltalen?
Hej! Nej, de brukar jag bara lämna tomma, då det helt enkelt inte finns någon kurshistorik att tillgå för den perioden.
Hej igen,
Istället för att ändra negativa värden med sortering, byt ut etc använder jag OM-formel, fält D2 (antar att PE ligger i kolumn X);
=OM(X2<0;5000;X2)
I mitt fall tog jag bort även låga positiva;
=OM(X2<7;5000;X2)
Lycka till!
Håkan
Aha, snyggt! Tack för toppentips! 🙂
Hej!
Jag hänger inte riktigt med här. Om man inte vill ha negativa värden varför sätts inte 0 (noll) som lägsta värde redan i Börsdatas screening, innan data exporteras?
/Mattias
Tjena Mattias!
Man vill inte sätta de till 0 redan i börsdata, då det skulle göra att bolagen sållas bort helt, och inte följer med till Excel. Vi vill att de ska följa med till Excel, men få dålig rank om de har – i PE. I Excel sätter vi alla bolag under 0 i PE-tal till ett högt tal (t.ex. 5000) för att de inte ska rankas bra. Dvs. låg värdering ska ju ge bra rank. Om vi inte ändrar de bolag med – i PE betyder det att de kommer rankas bäst. Och det vill vi inte! Hänger du med?
Hej igen,
En fundering om sammansatt momentum; vad tror du om att vikta talen, t.ex. (3*3m+2*6m+12m)/6?
Alltså större tyngd på senaste utvecklingen.
/Håkan
Tjenare igen! Det är intressant tanke, vet inte riktigt vad som är bäst. Jag kör dock på vanlig sammansatt momentum. Här är en intressant artikel angående olika varianter av sammansatt momentum: https://borslabbet.se/studie-pa-forbattringar-av-borslabbets-strategier/
Men hur lyckas ni sortera den slutliga rankningen utan att excel tar med formlen?
Blir bara kaos när man ska sortera den sista kolumnen.
Hmm, hur menar du att det blir kaos vid sista kolumnen?
Hej, tack för utförlig och bra beskrivning av tillvägagångssätt. Jag undrar lite om trendande kvalitet som du nämner kort i slutet. I bilden av screenern så har du inte med något av nyckeltalen för avkastning av kapital (ROE, ROIC etc.) utan använder omsättningstillväxt och vinsttillväxt. Skulle du kunna förklara varför och även hur de korrelerar med tidigare nämnda multiplar?
Hej igen, såg nu efter att ha läst mer om dina olika portföljer att den bilden av screenern jag hänvisade till i ovanstående inlägg troligtvis är den du använder för trendande tillväxt portföljen, stämmer det? I så fall kan du bortse från föregående fråga.
Hej och tack för dina kommentarer. Jag har nu uppdaterat inlägget i slutet, då det var lite rörigt pga att jag inte körde sammansatt ROI tidigare, och hade glömt att uppdatera sista stycket. Som du säger kör jag liknande ranking i trendande värde samt trendande kvalitet, och i min trendande tillväxt kör jag ”lägsta värde” som jag ändrar vid varje ombalansering. Tack för du gjorde mig uppmärksam på detta!
Hej!
Tack för en bra blogg och superintressant inlägg! EN fråga på kvalitet när du rangordnar och sammanviktar, har dem då samma vikt? Sen dum fråga, men FCF/ROE ska det vara högt eller lågt – högt eller?
Hej Max!
Ingen fråga är för dum! 🙂 Yes, det har samma vikt. I FCF/ROE är så högt värde som möjligt bäst!
Har du denna Excel-mall tillgänglig för nedladdning?
När jag försöker ranka enligt formeln får jag bara fram #Name
Stött på detta innan?
Hej!
Hmm, nej, har inte fått det tidigare. =RANK(E4;E$3:E$259;1) funkar fint för mig. Maila mig om det inte får det att lira så kan jag skicka en Excel-template. 🙂
Hur får du fram FCFROE?
Tjena Andreas! Det får jag fram genom att köra FCF/eget kapital.
Hej! Tack för en jättefin guide! Hur gör du med de bolag som har ett negativt P/FCF i värde? Justerar du den datan också?
Jättebra fråga! Och yes, om det är minus där ändrar jag till maxvärde (5000 eller nåt) så det inte rankas högt där! 🙂 Nu finns faktiskt P/FCF att välja direkt i Börsdata förresten (jag justerar den också)
Jag har gjort en screener i ecxel och ska sortera efter bolag med lägst medelvärde av nyckeltal så sorterar excel detta hej vilt. De med lägst poäng hamna längst ned och sedan kan det blandas så mellan 1,5 kan det komma 3 och sedan kan 2,4 hamna ovanför. Tipps