Handelsbanken USA Ind Crit A1

En fond med ett jobbigare namn, men väl en fond som skulle passa bra i många portföljer, nämligen Handelsbanken USA Ind Crit A1.

Denna fond är en indexfond med inriktning på USA. Den följer indexet Solactive ISS ESG Screened Paris Aligned USA Index. Den totala fondavgiften är 0,21%.

Anledningen till att jag tycker denna fond verkar trevlig är helt enkelt att den är bäst. De senaste 5 åren har fonden avkastat 107%. Den är bäst i sin kategori. Av alla globala och USA-inriktade indexfonder på Avanza, är detta fonden som gått bäst. Faktum är att det faktiskt är den indexfond som gått bästa av ALLA indexfonder på Avanza senaste 5 åren. Som jämförelse har t.ex. populära Länsförsäkringar Global Indexnära avkastat 73% senaste 5 åren.

Såklart är 5 år ingen jättelång period, och det kommer komma perioder där globalfonder eller Sverigefonder presterar bättre än USA-fonder. Värt att tänka på dock är att t.ex.  Länsförsäkringar Global Indexnära faktiskt består av nästan 70% av aktier från USA. Så skillnaden mellan en globalfond och en USA-fond är inte alltid så stor som man kan tro.

Om man är ute efter en billig indexfond med globalt eller USA-fokus tycker jag Handelsbanken USA Index Criteria ett alternativ att kika närmare på. Jag själv äger inte denna fonden, men jag har länge funderat på det. Just nu har jag två aktivt förvaltade icke svenska fonder i min fondportfölj istället, nämligen Morgan Stanley Global Opportunity samt Morgan Stanley US Growth. Båda dessa har haft det riktigt tufft i år, och jag vill därför inte göra något byte i panik. Det är sällan lönsamt att hoppa från tuva till tuva, så jag försöker ha is i magen, och avvakta en längre period och inte utvärdera fonder på för kort sikt. Det återstår att se hur jag gör i framtiden, om jag fortsätter med aktivt förvaltade fonder för min globala exponering i portföljen eller om jag byter till en indexfond.

En global eller USA-indexfond är en bra komponent i ett långsiktigt sparande. Detta tillsammans med t.ex. svenska småbolag och investmentbolag kan utgöra en fin men enkel portfölj!

  • Produktens avgift: 0, 21%
  • Fondförmögenhet: 39 571 MSEK
  • Minsta köp man kan göra hos Avanza: 100 kronor
  • Antal ägare hos Avanza: 43 314 st

2 svar på ”Handelsbanken USA Ind Crit A1”

  1. Det är en trevlig fond som också investerat en del hållbart om jag inte missminner mig. Eller så har shb helt enkelt slagit ihop sina usa index fonder.

    Jag hade den för några år sedan i PPM men har skiftat ut det mot en annan shb fond – Pension 80 a12.

    Svara

Lämna en kommentar

 

Exit mobile version