Hemnet IPO och Evolution

Idag kom ett av Sveriges mest kända varumärken till börsen, nämligen Hemnet. Det var inget billigt pris man fick betala för att delta i IPO:n. PE-talet vid börsnoteringen var 171 vilket får anses som relativt dyrt för ett bolag som senaste åren växt 21% per år. Trots detta blev erbjudandet kraftigt övertecknat. Marknaden kanske uppskattar att de är så totalt dominanta och princip har en monopolställning?

Jag valde faktiskt också att teckna, trots att detta inte riktigt passar in i några av mina strategier. Ibland brukar jag dock teckna IPO:er som verkar lovande, i fallet med Hemnet var jag dock väldigt tveksam pga den höga värderingen. Till slut valde jag dock att teckna då hajpen kring denna IPO och företaget generellt är stor. Sen är det ju faktiskt ganska kul att delta vid IPO:er, särskilt med bolag av denna dignitet.

Jag fick 50 aktier precis som de flesta (alla?) som tecknade aktier i introduktionen. Denna gång hade jag och övriga som tecknat tur, intresset var mycket högt och folk slogs om aktier vid öppningen. Direkt fick man en vinst på 35%. Mina aktier sålde jag av direkt vid börsöppning, med facit i hand skulle jag väntat lite då aktien fortsatte stiga men det är som alltid lätt att vara efterklok. Som mest var den upp nästan 50%. Oavsett, en bra start på tisdagen, man blir ju glad av att tjäna 2000 kr för en relativt liten arbetsinsats.

Ett annat bolag det snackats en del om idag är Evolution Gaming som levererade en riktigt rackarrökare till rapport, som vanligt får nästan nämnas. Den fortsätter gå som tåget och är nog ohotad etta som finanstwitters favoritaktie med all rätt? (Kanske Plejd eller Embracer på en andraplats?). Jag äger aktien själv i min trendande tillväxt-portfölj och där är den faktiskt lite tyngre viktad än de övriga innehaven. Tanken är att det ska vara en likaviktad portfölj men när Evolution gått så bra, så länge, har jag inte mage att skala av vinsten. De får fortsätta löpa tills de slutar leverera helt enkelt.

Deras rapport var som sagt brutal, vinsten nu Q1 2021 var högre än omsättningen under Q3 2020. Rörelseresultatet växte alltså med 148% senaste kvartalet, en helt galen tillväxt. Marknaden tog emot rapporten väl, under dagen var den upp ca 10% på en annars ganska så stillastående börs.

Lämna en kommentar