Hitta ditt varför

Just nu läser jag 101 tankar om aktier av Ludvig Rosenstam Åhman. Häromdagen läste jag ett kapitel som heter Ifrågasätt Frågan. Jag tyckte detta var lite roligt då det blev som en liten påminnelse av pedagogiken som användes när jag tidigare pluggade ledarskap.

Kapitlet i boken handlar om att hitta ditt varför. Detta kan användas som en slags metodik både gällande pengar och sparande men också livet i stort. Det handlar om att se till att du faktiskt kämpar mot dina mål och inte någon annans. Ett sätt att göra detta är att fråga frågan Varför? fem gånger. Tanken är då att de första svaren är de något ytliga svaren, som vi svarar om någon omkring oss frågar. De senare svaren hjälper oss att hitta rotorsaken i frågan.

Det skulle t.ex. kunna låta såhär för en Snålänning som mig:

 • Varför sparar du så mycket pengar varje månad?
  För att jag vill spara ihop 5 miljoner på börsen.
 • Varför vill du ha 5 miljoner på börsen?
  För att jag vill ha friheten att kunna sluta jobba om jag vill.
 • Varför vill du ha friheten att kunna sluta jobba om du vill?
  För att jag vill kunna lägga mer tid på min familj och vänner.
 • Varför vill du lägga ned mer tid på din familj och vänner?
  För att jag vill umgås mer med de jag tycker om.
 • Varför vill du umgås mer med de du tycker om?
  För jag tror det skulle ge mig ett gladare och lyckligare liv.

Vi kan alltså se att jag sparar pengar för att jag i slutändan vill kunna leva ett gladare och lyckligare liv. Då kan man fortsätta ställa sig frågor. Är att spara ihop 5 miljoner enda vägen till att få ett gladare och lyckligare liv? Troligen inte. Är spara ihop 5 miljoner en bra väg för att kunna ha friheten att sluta och jobba när jag vill? Ja, troligen. Men vad kan jag då göra idag för att kunna få mer tid att lägga på familj och vänner?

Detta är ett bra sätt för att kunna få lite nya perspektiv på frågor och att hitta sitt motiv på. Om man inte vet sitt motiv kan det vara svårt att hålla sin motivation uppe. Motivation brukar man också prata om finns i två former. Inre och yttre motivation. Yttre motivation brukar ofta beskrivas som att man drivs av yttre motivationsfaktorer som t.ex. priser, befordringar, bestraffning, pengar och beröm.

Inre motivation handlar mer om lycka och tillfredsställelse att utföra själva aktiviteten i sig. Båda dessa fungerar för att nå utveckling eller prestation, men yttre motivation kan vara svårare att styra över själv, samt att man kan känna mättnad vilket leder till att man behöver få mer och mer belöning/bestraffning över tid. Att sträva efter inre motivation kan därför vara nyttigt. Yttre motivation i detta sammanhanget skulle t.ex. vara att inte spara ihop flera miljoner för att man hela tiden måste ha fetaste bilen och prylarna för att imponera på sin omgivning.

Ett litet utsvävarinlägg men jag tror faktiskt det kan vara nyttigt att tänka i lite andra banor ibland, och verkligen se till att man kämpar mot sina egna mål och inte någon annans.

2 svar på ”Hitta ditt varför”

 1. Kul inlägg! Boken står på läslistan så ska bli intressant och se vad man svarar då;)

  Boken i övrigt, är den något att ha tycker du? Har ju lyssnat på en del poddar som Ludvig deltagit i och han verkar ha kloka tankar och funderingar kring investeringar.

  Svara
  • Jag tycker den är bra faktiskt! Läst en del aktieböcker innan, men denna har lite annorlunda koncept och lite mer fokus på psykologi och olika beteenden, utan att bli tråkigt. Väldigt läsvärd so far, men är bara halvvägs än! 🙂

   Svara

Lämna en kommentar

 

Exit mobile version