Hur blir man miljonär?

Innan jag började med sparande och investeringar, kändes en miljon väldigt avlägset och som väldigt mycket pengar. Ja, hur blir man miljonär egentligen?

För mig känns en miljon inte som särskilt mycket pengar längre, trots att det tog 5 år av hårt arbete för att skrapa ihop det. Hjärnan vänjer sig fort vid belopp på en skärm, och längtan och girigheten efter mer tränger sig ofta på. Faktum är dock att en miljon är ofantligt mycket pengar. Vad räcker egentligen en miljon till?

 • 200.000 biltema körvar
 • 50.000 kaffe på pressbyrån
 • 10.000 pizzor
 • 4000 kr kontant i månaden i resten av ditt liv (4,8% uttag per år)

Att spara ihop en miljon är inte särskilt svårt, det är däremot rätt tidskrävande. Ofta tar det en ganska bra stund för att lyckas spara ihop sin första miljon. De goda nyheterna är att nästa miljon går fortare. Och miljonen efter ännu fortare. Detta beror på ränta på ränta-effekten. Du får helt enkelt avkastning på din avkastning, år efter år efter år. På kort sikt blir det ingen större skillnad. Men på lång sikt sker fullkomlig magi. 

Hur blir man miljonär?

Genom att investera sina sparade slantar på börsen kan du med enkelhet bli miljonär. Du behöver inte vara raketforskare eller ens särskilt smart. Du behöver bara vara smart nog att undvika girigheten efter snabba pengar, och investera i en indexfond som t.ex. SEB Sverige Indexnära. Eller ännu hellre i fonder som historiskt presterat bättre än index, till exempel investmentbolag eller småbolagsfonder, som t.ex. Spiltan Aktiefond Investmentbolag eller AMF Aktiefond Småbolag.

Genom att spara en del av din lön varje månad på börsen kommer du på sikt bli snuskigt rik. Det gäller dock att spara pengarna på börsen och inte på ett bankkonto. Kika här nedan på hur lång tid det tar att bli miljonär med en avkastning på 10% om året med olika summor månadssparande. Jag lägger in 1000 kr i månadssparande på bankkonto med 0% avkastning överst i tabellen som en liten referens.

[table id=19 /]

Hur blir man då miljonär? Jo, genom att leva på mindre pengar än du gör av med, och investera överskottet. Ganska basic, men trots det är det en ganska svår konst för de allra flesta. De flesta har inte en ekonomiskt sund livsstil utan köper saker utan att tänka efter. Mycket impulsköp, många dyra abonnemang och inga trimmade försäkringar eller bolånekostnader. 6-8% av Avanzas kunder är miljonärer och förmodligen är siffran lägre för Sverige i stort. Men snart kan du alltså vara en av dem, om du inte redan är det.

4 svar på ”Hur blir man miljonär?”

 1. 6% av avanzianer är miljonärer? Kan väl inte stämma? Måste vara betydligt fler när man ser hur nästan alla på twitter är miljonärer. Avanza har väl 1-2 miljoner medlemmar?

  Svara
  • Det var siffror för 2020. Googlade lite snabbt hur det ser ut just nu, var svårt att hitta exakt men verkar vara kring 8% av Avanzas kunder som är miljonärer i nuläget. Folket på finanstwitter har nog generellt sett större förmögenheter än gemene man tror jag! 🙂

   Svara

Lämna en kommentar