Att bedöma om en aktie är köpvärd eller ej genom att analysera företaget bakom aktien kallas fundamental analys. Jag gjorde för någon månad sen ett inlägg om vilka nyckeltal som är användbara när man värderar ett bolag. Detta är en stor del i den fundamentala analysen. I detta inlägg tänkte jag istället gå in på hur man bedömer ett bolags övriga siffror, framförallt bolagets tillväxt och lönsamhet.
Det finns många olika nyckeltal som används för att bedöma ett bolags siffror. Genom att spana in bolagets årsredovisning kan man få koll på företaget bakom aktiekursen. Oftast behöver man dock inte dyka ner i årsredovisningar om det inte känns lockande, utan man kan istället snabbt och enkelt få en bra bild av bolag genom t.ex. Börsdata.
VD-ordet
Årsredovisningen delas in i lite olika delar, så jag tänker vi går igenom de viktigaste delarna här och nyckeltal som kan vara intressanta att spana in som berör de olika delarna. Oftast inleds rapporterna med ett VD-ord vilka ofta kan vara väldigt intressanta att läsa. Här delar VDn med sig om sina tankar kring året som gått samt hur framtiden hur ser ut. Att läsa årets och föregående års VD-ord kan vara en bra grej för att se om VDs ord är att lita på. Brukar VDs prognoser och ord stämma överens med verkligheten? Är han eller hon ödmjuk? Eller tar i från tårna? Läs och få en bild av företagets huvudperson!
Resultaträkning
I resultaträkningen framgår bolagets försäljning, vinst och kostnader. Här visas även vinsten efter skatt, administrativa kostnader och liknande. Några viktiga nyckeltal som man kan få fram från resultaträkningen är:
- Vinsttillväxt
Hur mycket det slutgiltiga resultatet ökat senaste kvartalet/året/åren. - Omsättningstillväxt
Hur mycket den totala försäljningen ökat senaste kvartalet/året/åren. - Vinstmarginal
Hur stor andel av omsättningen som är kvar efter alla verksamhetskostnader, finansiella kostnader och skatt. - EBIT-marginal
Hur stor andel av omsättningen som är kvar efter verksamhetskostnader men innan finansiella kostnader och skatt. Kallas även för rörelsemarginal. - EBITDA-marginal
Hur stor andel av omsättningen som är kvar före räntekostnader, skatt, nedskrivningar och avskrivningar. - Direktavkastning
Direktavkastning hittar man inte direkt under resultaträkningen, men oftast baseras utdelningen på vinsten. Att bolaget helt enkelt har som policy att dela ut x andel av vinsten. Direktavkastning är alltås ett sätt att mäta hur hög utdelningen i ett företag är i förhållande till aktiekursen.
Balansräkning
I balansräkningen hittar vi en översikt över bolagets ekonomi. Här redovisas värdet på alla företagets tillgångar. Du ser också hur mycket av tillgångarna som finansierats med egna medel eller lån. Oftast brukar balansräkningen delas upp i två sektioner, eget kapital till vänster och skulder till höger. Några viktiga nyckeltal som man kan få fram från balansräkningen är:
- ROE
Kallas även avkastning på eget kapital och visar alltså bolagets lönsamhet på aktieägarnas satsade eget kapital. - ROA
Kallas även för Return On Assets alltså avkastning på totala kapitalet. Detta nyckeltal visar företagets lönsamhet på totala tillgångar. - ROIC
Står för Return On Invested Capital alltså avkastning på investerat kapital. ROIC visar på bolagets förmåga att skapa avkastning på de investeringar som gjorts. - Soliditet
Soliditeten visar på hur stor del av företagets tillgångar som är finansierat med eget kapital. Denna siffra används för att bedöma bolagets långsiktiga finansiella styrka och betalningsförmåga.
Kassaflödesanalysen
Här visas alla in- och utbetalningar som företaget gjort under det föregående verksamhetsåret. Inbetalningar kan bestå av försäljningar, nyemissioner eller lån medan utbetalningar kan vara inköp, räntor, amortering och andra kostnader. Om det sätts in mer pengar än det tas ut är det ett positivt kassaflöde. Då finns det pengar över, som kan användas till investeringar eller utdelningar till aktieägare och det är positivt för investerare.
Vad är det då som bestämmer vad som är bra siffror och dåliga siffror på alla dessa nyckeltal? Ja, det är lite som att säga hur långt är ett snöre. Stigande vinst och omsättningstillväxt är ju såklart alltid positivt, då det på sikt är stigande vinster som genererar en högre aktiekurs. Vad som är en bra vinstmarginal varierar t.ex. mellan olika branscher men stigande marginal eller såklart trevligare än fallande marginaler.
Digitala bolag har oftast en högre marginal än t.ex. HM som har mycket större kostnader i form av lokaler och logistik. Vad som är en bra soliditet varierar också mellan olika branscher och bolag. Högre soliditet visar på finansiell styrka. Låg soliditet visar dock på mer hävstång i bolaget vilket kan leda till ännu större lönsamhet i framtiden. Risken är dock högre, då bolagets betalningsförmåga är låg vilket kan vara mycket riskfyllt i dåliga tider. Som vi märker är det svårt att sätta en exakt siffra på vad som är ett bra nyckeltal och vad som är ett dåligt. I slutändan handlar om den totala analysen och vad du som småsparare vill investera i, och hur du bedömer risken och potentialen i bolaget.
Övriga aspekter
Det finns också många andra aspekter att ta hänsyn till när man ska investera än bolagets siffror. Det finns mjukare värden som kan spela stor roll. Tror du på bolagets produkter eller tjänster på lång sikt? Har bolaget en bra företagskultur? Följer företaget pilotskolan dvs. äger VD och styrelse mycket aktier själva i bolaget? Hur ser konkurrensen ut? Finns det några stora konkurrenter som kan ta marknadsandelar från företaget? Om du inte hittar några konkurrenter, varför är det så? Kommer det fortsätta vara så? Som ni märker finns massvis med frågor att ställa sig för att skapa sig en bild av bolaget. Glöm ej heller att kika in mitt tidigare inlägg om hur man värderar ett bolag. Detta är en stor del av den fundamentala analysen, det handlar helt enkelt att ta reda på vad ett företag är värt. Eller kanske snarare om vad framtida vinster är värda.
Detta var en liten grund för dig som kanske är ny på det här med fundamental analys och fundera kring olika bolag. Om du gillade detta inlägget kanske ni även gillar mitt inlägg om vad jag tycker är ett bra bolag.
Har du något bolag du tycker känns extra köpvärd just nu?
Bra inlägg och nyttigt i dagens klimat! Hur mycket FA använder du själv kontra dina systematiska portföljer?
Tack Daniel! I princip noll vilket är lite tråkigt, då jag ändå tycker det är ganska kul! Trendande Tillväxt är ju dock som en slags grundscreener på vilka bolag som skulle hamnat i en portfölj om jag skulle haft en. Däremot så följer jag ju dock investmentbolagens underliggande innehav litegranna så lite FA får det väl ändå räknas som att jag gör. Hur mycket använder du det? 🙂
Jag kör en större genomgång varje år i samband med q4:orna. Kör mitt ”tummen mitt i handen” excel ark där jag går igenom de nyckeltal jag anser bäst för min analys och för mina anteckningar.
Däremellan sneglar jag väl en del men handlar nog helt ärligt mycket på magkänsla mellan rapporterna under året.
Även om man inte är någon expert tycker jag ändå det är viktigt och lärorikt att gå igenom sina innehav och FA funkar för min del. Ska även tilläggas att börsdata underlättar den delen en hel del;)
Kul att höra din process! Blir det mycket köp/sälj under en månad eller blir det mest påfyllning av med månadssparet?
Det varierar. Jag är inte oäven att omallokera utifall att jag tycker en uppgång är omotiverad och då kan det bli lite fler affärer. Annars är jag i vanliga fall en sällan köpare i och med månadssparande. Men de få tillfällen jag har kassa så kan det bli en del pepprande i veckorna;)